21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Argetoaia, trimis în judecată pentru delapidare

Primarul din Argetoaia, trimis în judecată pentru delapidare

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi l-au trimis în judecată pe Mircea Beznă, edilul din comuna doljeană Argetoaia, acuzat că a învârtit după bunul plac banii destinaţi pietruirii drumului Bâlta-Argetoaia. În mai 2013, Curtea Supremă a decis că edilul Beznă a fost în conflict de interese, însă nici până acum Prefectura Dolj nu l-a eliberat din funcţie. Motivul? Primăria Argetoaia nu a avut un secretar care să întocmească un referat privind încetarea mandatului de primar.

În iulie 2009, Primăria Argetoaia (reprezentată de primarul Mircea Beznă) şi SC Mobiletech Obeidat Construcţii SRL, administrată de Ştefan Epure, încheiau un acord cadrul pentru pietruirea drumului Bâlta-Argetoaia, valoarea totală fiind de 3.018.134,03 lei fără TVA, cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Durata execuţiei era de patru ani, timp în care părţile puteau încheia cel mult opt contracte subsecvente, acordul-cadru încetându-şi producerea efectelor la 8.07.2013.
Potrivit clauzelor prevăzute în acord, Primăria Argetoaia se obliga să plătească SC Mobiletech contravaloarea lucrărilor executate în baza contractelor subsecvente ce se încheiau ulterior.
După cum au stabilit procurorii din Filiaşi, în noiembrie 2009, Primăria Argetoaia şi SC Mobiletech au încheiat un contractul subsecvent pentru o valoare de 216.000 de lei inclusiv TVA, cu o durată de execuţie de 12 luni. Asta, deşi nici în acordul-cadru şi nici în anexa la contractul subsecvent nu s-a prevăzut o clauză privind posibilitatea efectuării de plăţi în avans de către beneficiarul lucrării.
Anul următor, în 2010, nu au fost acordate sume de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor. În acelaşi an, SC Mobiletech a contractat două credite, unul de 920.052 de lei, constituind ca şi garanţie un depozit colateral în valoare de 270.350 de lei, iar altul de 668.378 de lei, constituind o garanţie de 231.560 de lei. În ultimul caz, depozitul colateral a fost mărit prin acte adiţionale la 316.000 de lei.
Ulterior, în martie 2011, Consiliul Local (CL) Argetoaia a fost înştiinţat că, pentru anul 2011, suma pusă la dispoziţie pentru pietruirea drumului Bâlta-Argetoaia este de 1.000.000 de lei.

Circuitul banilor

Potrivit anchetatorilor, „datorită situaţiei financiare precare în care se afla executantul lucrării prin angajarea celor două credite menţionate, inculpaţii Beznă Mircea şi Epure Ştefan alcătuiesc un plan ingenios prin care, sub forma ilegală a acordării de către ordonatorul de credite de plăţi în avans de 30%, societatea administrată de inculpatul Epure Ştefan şi executantă a lucrării la obiectivul menţionat, să fie creditată în mod ilegal“. Pe 18 martie 2011, CL Argetoaia şi SC Mobiletech au încheiat contractul subsecvent nr. 1351 pentru suma de 1.400.000 de lei, deşi pentru anul 2011 se aprobase numai suma de 1.000.000 de lei pentru lucrări.
Anchetatorii au mai constatat că, într-o anexă s-a prevăzut o clauză contrară acordului-cadru, potrivit căreia se putea „acorda avans din valoarea contractului la cererea antreprenorului“.
„Menţionarea clauzei arătate în anexa precizată este rodul înţelegerii dintre inculpaţii Beznă Mircea şi Epure Ştefan, pentru ca sub această aparenţă de legalitate, societatea să fie creditată în mod nelegal“, au mai consemnat procurorii din Filiaşi.
De altfel, faptul că edilul din Argetoaia şi administratorul SC Mobiletech s-au înţeles ca firma să primească finanţare ilegal, este susţinut şi de două adrese din 18 şi 21 martie 2011, emise de SC Mobiletech, prin care Exim Banc SA era înştiinţată că firma sa va rambursa integral cele două credite. „Prin urmare, înainte de data formulării cererii pentru acordarea avansului şi aprobării acestuia, inculpatul Epure Ştefan, prin intermediul celor două adrese, a înştiinţat unitatea bancară creditoare despre restituirea în avans a celor două credite contractate, ceea ce denotă înţelegerea survenită între acesta şi inculpatul Beznă Mircea“, au mai reţinut anchetatorii. Ulterior, firma administrată de Epure a solicitat CL Argetoaia o cerere de acordare a unui avans de 30%, cerere care nu a fost însă înregistrată în evidenţele primăriei. În final, Primăria Argetoaia a achitat SC Mobiletech sumele de 330.000 şi 90.000 de lei, deşi firma nu a anexat scrisori de garanţie bancară, potrivit legii.
Banii au fost folosiţi de SC Mobiletech pentru achitarea celor două credite şi, după cum susţin anchetatorii, „societatea, prin manoperele arătate, şi-a însuşit bani necuveniţi în sumă de 420.000 de lei, pe care i-a folosit în scopuri personale respectiv stingerea a două credite contractate la EximBank cu consecinţa deblocării depozitelor colaterale şi astfel asigurarea lichidităţilor necesare desfăşurării activităţii economice“.
Ancheta făcută de procurori în acest dosar a mai arătat că aceeaşi „reţetă“ a fost folosită de primarul Beznă cu SC Datar Trans SRL Craiova, societate care a semnat cu primăria un contract pentru construirea unei baze sportive în Argetoaia şi care a obţinut un avans de 99.000 de lei, fără a depune o scrisoare de garanţie bancară.

Primar în conflict de interese

În iunie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că primarul Beznă s-a aflat în conflict de interese după ce, în iunie 2006, şi-a angajat soţia la primărie. „Pe 15.06.2006, domnul Beznă Mircea, în calitatea de primar și reprezentant legal al Primăriei Argetoaia, a încheiat un contract individual de muncă între Primăria Argetoaia și doamna Beznă Geta, soția dânsului, privind încadrarea acesteia în funcția de referent în cadrul Primăriei Argetoaia, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare. (…) Pe 30.06.2006, domnul Beznă Mircea semnează Dispoziția nr. 541 privind încadrarea doamnei Beznă Geta în funcția de referent în cadrul Primăriei Argetoaia“, preciza ANI. Edilul a contestat în instanţă raportul ANI, însă, pe 9 mai 2013, a pierdut procesul.
Potrivit legii, după hotărârea definitivă a Curţii Supreme, prefectul Marius Deca ar fi trebuit să emită un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului primarului, înainte de expirarea duratei normale. N-a făcut-o nici până acum, motivul fiind unul de-a dreptul comic. Pentru emiterea ordinului, prefectura are nevoie de un referat întocmit de secretarul Primăriei Argetoaia, însă postul de secretar a fost vacant. Luni, 7 aprilie prefectul Marius Deca a explicat pentru GdS că a trimis o solicitare primăriei Argetoaia, care are, în sfârşit, un secretar. Până la închiderea ediţiei, secretarul nu reuşise să întocmească referatul care s-a lăsat aşteptat aproape un an.

Primarul nu vede infracţiunile

Întrebat despre dosarul în care a fost trimis în judecată, primarul Mircea Beznă a precizat pentru GdS că nu a încălcat legea. „Este vorba de o plângere în legătură cu drumul Bâlta-Argetoaia. După părerea mea, nu există nici o faptă penală. O să demonstrăm că aveam dreptate“, a spus edilul. În ceea ce priveşte conflictul de interese, edilul susţine că este „într-o procedură“ şi, în final, se va rezolva şi această problemă. Este vorba de o contestaţie în anulare formulată de edilul Beznă la Curtea Supremă, următorul termen fiind stabilit de instanţă pentru 19 septembrie.

Capete de acuzare

În acelaşi dosar (259/230/2014), care a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Filiaşi pe 25 februarie, au mai fost trimişi în judecată, alături de primarul Beznă şi Ştefan Epure, şi Daniel Drulă şi Melania Piculeasa, angajaţi ai primăriei, desemnaţi cu atribuirea vizei de control financiar preventiv, dar şi persoana juridică SC Mobiletech. Printre acuzaţiile aduse de procurori se numără delapidare, instigarea la delapidare şi infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS