8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăpuşele îşi fac de cap în parcurile Băniei

Căpuşele îşi fac de cap în parcurile Băniei

http://www.youtube.com/watch?v=kib-h3hy6FA

Vremea caldă şi explozia de vegetaţie sunt pentru craioveni un bun prilej de evadare în parcuri, în grădini publice, la locurile de joacă, atunci când îi însoţesc pe cei mici, într-un cuvânt, e un bun motiv de evadare în mijlocul naturii. Dincolo de bucurie şi relaxare, pot pândi şi pericole, fiindcă este perioada când ne expunem înţepăturilor insectelor care prind viaţă odată cu vegetaţia. Este şi cazul căpuşelor, care pot transmite boli variate.

În Craiova, pericolul este şi mai mare, deoarece în prezent nu se mai ocupă nimeni de activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în municipiu. Această sarcină a avut-o SC Salubritate Craiova, până la începutul acestui an. „Vă precizăm că activitatea de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare este scoasă din sfera activităţilor ce sunt delegate către SC Salubritate Craiova SRL începând cu data de 1.01.2014. În consecinţă, începând cu data precizată anterior, societatea noastră nu mai prestează pe domeniul public al municipiului Craiova nici una din activităţile enumerate mai sus“, a precizat Mihai Saizu, responsabil cu relaţii publice la SC Salubritate Craiova SRL.
Decizia municipalităţii de a delega aceste activităţi către o firmă privată a lăsat oraşul, pentru o perioadă mare de timp, neasigurat în privinţa acestor servicii. Iar licitaţia pentru găsirea unei firme care să asigure dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea va avea loc abia pe 27.05.2014. Asta, în timp ce în anul 2013, pe 29 aprilie demarase campania de dezinsecţie care viza, în principal, combaterea căpuşelor .
Şi cum la Primăria Craiova este un obicei ca mai toate licitaţiile să fie contestate, apare posibilitatea ca stârpirea insectelor, rozătoarelor şi paraziţilor pe care nu-i dorim în preajma noastră şi care sunt purtători de boli să fie mult întârziată.

Craiovenii aşteaptă dezinsecţia

Nepăsarea municipalităţii sporeşte pericolul ce planează asupra craiovenilor care frecventează zonele cu multă vegetaţie ale oraşului. Oamenii nu pot să se lipsească de ieşirile în parc cu cei mici, de plimbările zilnice şi relaxarea la iarbă verde. Dovadă sunt parcurile oraşului pline de lume în zilele însorite. „Venim foarte des cu nepoţeii în parc. Este perioada când apar căpuşele, pe iarbă nu îi lăsăm. Eu am văzut o urmă de muşcătură pe nepoţica mea, dar nu ştiu de la ce este, sper să fie de la altceva“, a spus Georgeta Văduvescu, o bunică care ieşise cu nepoţica la joacă în Parcul „Romanescu“.
Craiovenii speră ca aceste acţiuni de stârpire a insectelor care le pot provoca neplăceri să înceapă cât mai repede. „Vin destul de des cu cel mic în parc. Îmi este teamă să nu fie căpuşe şi să fie copilul muşcat, dar sperăm să se facă dezinsecţia în timpul necesar“, a spus Diana Anghelina, o mămică ieşită cu copilul de câţiva anişori în Parcul „Romanescu“.

DSP atenţionează

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj avertizează, totuşi, asupra pericolului înţepăturilor de insecte, în special căpuşe. „Căpuşa face parte din categoria arahnoidelor şi poate fi un vector al unor boli variate – bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare – care pot evolua timp îndelungat.
Doar un procent redus de căpuşe, între 10-20%, este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme (borelioza).
Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi, de aceea, periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie, cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse (pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate etc.), de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi nu sar, trecând direct pe tegument, şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, în zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe), dar pot exista şi în grădina casei, pe terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici).
Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân în piele părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic“, a explicat dr. Ştefan Popescu, reprezentantul DSP Dolj.

Pericol pentru sănătate

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an pe 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În acest an, tema campaniei a fost reprezentată de bolile transmise prin vectori. Aceştia sunt organisme (cel mai frecvent artropode – ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar şi animale – rozatoarele) care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul. Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS