11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile, obligate să nimicească dăunătorii din subsoluri

Asociaţiile, obligate să nimicească dăunătorii din subsoluri

http://www.youtube.com/watch?v=v-Jl9W91PoA

Asociaţiilor de proprietari li se recomandă să facă deratizare în spaţiile comune la intervale maxime de şase luni, iar dezinsecţia – trimestrial. Asociaţiile, prin preşedinţii lor, trebuie să se străduiască să asigure un spaţiu comun curat. Dezinsecţia şi deratizarea se fac preventiv, pentru a preveni focare de infecţie în spaţiile comune, în special în subsol, dar şi pe casa scării, în uscătorii, ghene, terase, mansarde, spaţiul din jurul blocului şi cel de acces.
Cum scăpaţi de gândacii din bloc, de ţânţari, de căpuşele din spaţiul verde de lângă condominiu, de puricii aduşi de pisici şi câini, dar şi de rozătoare puteţi afla doar ascultând integral emisiunea „Viaţa la bloc“, de la alege tv pe site-ul www.gds.ro.

Ca şi în medicină, mai bine previi decât să tratezi, adică asociaţiile de proprietari mai bine fac dezinsecţia şi deratizarea la anumite intervale de timp decât să aibă blocurile invadate de gândaci, de purici, de ţânţari, ploşniţe şi rozătoare. O simplă dezinsecţie poate preveni boli contagioase precum toxiinfecţii alimentare, holeră, dizenterie, febră tifoidă şi diferite parazitoze care sunt transmise de insecte. Prin deratizare se iau măsuri pentru combaterea rozătoarelor periculoase pentru sănătate şi care pot provoca daune materiale.
În cadrul emisiunii „Viaţa la bloc“, am încercat să aflăm cum putem scăpa de artropode (ţânţari, muşte, gândaci, căpuşe), dar şi de rozătoare. Invitaţii acestei emisiuni au fost Daniel Ilinca, reprezentantul unei firme de dezinsecţie şi deratizare din Craiova, Marin Bobu, preşedintele Asociaţiei nr. 37 Craioviţa Nouă, Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 5 din 1 Mai, şi Gheorghe Berceanu, preşedintele Asociaţiei nr. 21 Craioviţa Nouă.
Pentru acţiunile de deratizare şi dezinsecţie, asociaţiile de proprietari aleg între ofertele primite de la firme private pe cea mai avantajoasă, cu preţul cel mai mic. După alegerea datei, proprietarii sunt avertizaţi când acestea vor avea loc, pentru a-şi lua măsuri de protecţie, mai ales cei care au probleme respiratorii, dar şi pentru că trebuie să permită firmelor specializate accesul în bloc. Echipele trebuie să fie însoţite de un angajat sau reprezentant al asociaţiei. Costurile sunt percepute pe metru pătrat şi sunt incluse pe lista de plată. De exemplu, cinci-şase lei pe apartament este un cost optim.
 
Fiecare cartier cu dăunătorii lui
 
În cartiere precum Calea Bucureşti, Craioviţa Nouă, Piaţa Gării, Valea Roşie, unde sunt pieţe agro-alimentare, rozătoarele sunt în număr mai mare în subsolurile blocurilor. Oricâtă curăţenie s-ar face, aceştia găsesc aici condiţii propice traiului. Rozătoarele mai apar în zonele unde se întâlnesc case în imediata vecinătate a blocurilor. Cartierele 1 Mai şi Rovine, aflate în preajma unor zone cu multă vegetaţie sau întinderi de apă, se luptă cu invazia ţânţarilor în perioada caldă.
Substanţele care sunt folosite în deratizare şi dezinsecţie sunt de gradul trei, patru de toxicitate. Multe dintre ele nu prezintă miros. „Oamenii nu trebuie să facă confuzie între substanţele folosite în agricultură şi cele folosite în igiena publică. Aceste substanţe nu trebuie lăsate la îndemâna altor persoane, iar cei care fac deratizarea sau dezinsecţia trebuie să poarte un costum specific, nu un simplu halat. Ele nu afectează oamenii, dacă sunt corect împrăştiate în bloc, pot însă crea un disconfort persoanelor care suferă de astm sau au probleme respiratorii şi uneori bătrânilor.
Ar fi indicat ca şi proprietarii care ştiu că au probleme cu insectele şi rozătoarele să facă deratizarea concomitent cu asociaţia, iar aceasta din urmă să o facă la un interval de timp apropiat de cel în care o face administraţia locală pe domeniul public“, a precizar Daniel Ilinca. Dacă rezultatul nu este cel dorit, se poate repeta într-un interval de 10-15 zile, iar concentraţia soluţiei poate fi mărită, deoarece artropodul sau rozătorul care trebuie nimicit devine rezistent la substanţele folosite. În plus, acestea distrug adultul, nu şi ouăle lui.
 
Sfaturi
 
Pentru a nu avea căpuşe pe scara blocului sau în preajmă, ar fi bine, a spus Daniel Ilinca, reprezentantul unei firmei de deratizare, să fie tunsă iarba din spaţiile verzi şi să nu fie câini comunitar în preajma condominiilor.
Ca să nu fie invazie de ţânţari, ar trebui ca blocul să nu aibă subsolul inundat sau umed, pentru că aici este un bun loc de depunere a ouălor şi eclozare. Gândacii de bucătărie par adeseori o bătălie pierdută. Ei se înmulţesc şi sunt prezenţi în aproape toate blocurile din Craiova. „Sunt foarte greu de stârpit şi sunt peste tot. Le-aş recomanda gospodinelor, seara, să nu lase vase nespălate, firimituri, resturi în coşurile de gunoi, pentru că gândacii sunt atraşi de mirosul de mâncare. Trec dintr-un apartament în altul pe la conducte. Aceştia apar mai mult noaptea. Proprietarii trebuie să facă această dezinsecţie în  propriul apartament şi concomitent cu asociaţia“, a adăugat Daniel Ilinca.
Şi puricii sunt la fel de supărători. Ei se dezvoltă în subsolurile blocurilor, din cauza pisicilor care stau aici. „Locatarii trebuie să-şi acopere gurile de aerisire de la subsoluri,  să nu mai permită pisicilor să intre. Trebuie să ştie că puricii rămân în subsol o perioadă îndelungată, chiar şi pe cadavrul unei pisici sau şobolan. Un proprietar sau un reprezentant al furnizorilor de servicii care coboară în subsol poate aduce, la ieşire, puricii pe casa scării şi de aici ajung în locuinţele proprietarilor“, a spus Daniel Ilinca.
Proprietarii care se trezesc cu mici pete roşietice pe corp pot lua în calcul şi prezenţa ploşniţelor în casa lor. Acestea se ascund în saltelele de la pat, în mobila din lemn, în crăpăturile parchetului, şi ies doar noaptea, fiind atrase de căldura corpului uman. „Ploşniţele sunt supărătoare. Se ascund în crăpături, pe haine sau draperii ori în spatele tablourilor. Ele ies noaptea din ascunzişuri şi vin la oamenii care dorm, pentru a se hrăni cu sângele lor. Pe deasupra, ele nu găsesc de obicei din prima un vas de sânge, ceea ce duce la încercări repetate, care lasă o serie de urme de înţepături pe pielea omului, asemănătoare unui traseu. Înţepăturile sunt observate abia la trezirea din somn. La oamenii extrem de sensibili pot apărea în urma acestor muşcături tulburări de vedere. Ploşniţa de pat poate transmite de asemenea şi hepatita B. Oamenii ajung uneori să arunce toate lucrurile din încăperea infestată“, a afirmat Daniel Ilinca.
 
Metode şi soluţii noi

Proprietarii trebuie să ştie că acţiunea de combatere a acestor dăunători nu se face doar prin modalităţile clasice, prin stropire cu pompa sau pulverizare cu atomizatorul. „Sunt metode şi soluţii noi de stârpire a dăunătorilor. Poate este un bloc sau un apartament modernizat şi proprietarii sunt reticenţi, ei trebuie să ştie că sunt soluţii sub formă de gel, se aplică un punct pe un metru pătrat, într-un colţ retras din încăpere. Sunt soluţii care nu ne deranjează, nu ne tulbură confortul. Pot fi aplicate chiar şi când în acea locaţie se desfăşoară o activitate“, a precizat Daniel Ilinca.

Normă legală

„Cetăţenii cu gospodării individuale şi asociaţiile de locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare, vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodaria proprie sau din spaţiile pe care le deţin“, potrivit articolului 147 din Legea nr. 344/2002 privind stabilirea şi sancţionarea contravenienţilor la normele legale de igienă şi sănatate publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS