8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalWaterparkul Craiovei, greu de finalizat la termenul promis

Waterparkul Craiovei, greu de finalizat la termenul promis

\n

Finalizarea Water Park din Parcul Tineretului din Craiova ar putea depăşi luna august 2014, termenul pe care autorităţile locale şi constructorii îl dădeau ca sigur în decembrie anul trecut cu ocazia unei vizite pe şantier. Atunci, reprezentanţii firmelor le promiteau craiovenilor că în luna august 2014 vor putea să se scalde în bazinele şi piscinele din complexul acvatic în valoare de 18 milioane de euro. Acest lucru ar fi fost posibil prin aportul celor 250 de muncitori, care ar fi trebuit să lucreze zilnic pe şantier. La faţa locului, lucrările par departe de a se apropia de final.

Craiovenii nu mai pot fi siguri că se vor putea scălda în această vară în bazinele şi piscinele din cadrul complexului acvatic din Parcul Tineretului Craiova. Lucrările sunt departe de finalizare, iar termenul promis, luna august, bate la uşă. Luna august a fost avansată în cadrul unei vizite pe şantier a unei delegaţii a Primăriei Craiova în frunte cu primarul Lia Olguţa Vasilescu în decembrie 2013. Într-o discuţie, în faţa jurnaliştilor, cu managerul de proiect Mihnea Geantă, Olguţa Vasilescu a declarat următoarele: „Eu cred că puteţi să terminaţi înainte de luna iulie anul viitor“. „Cu siguranţă, o să terminăm“, i-a răspuns Mihnea Geantă, care a precizat: „În nouă luni am reuşit să ajungem undeva la 48% cu lucrările. În proporţie de 50% avem clădirea gata şi toate obiectivele cu probleme sunt rezolvate. Bazinul olimpic este gata, camerele de tratare sunt gata, la lazy river mai avem pereţii exteriori, cam toate obiectivele sunt atacate, toată partea de infrastructură este terminată. Echipamentele sunt comandate toate, suntem pregătiţi, cum ne lasă vremea le punem pe poziţie (…) 150 de persoane lucrează zilnic şi, pentru la anul (2014 – n.r.), preconizăm să mai creăm încă 100 de locuri de muncă. Ne-am propus ca undeva la 250 de persoane să lucreze zilnic“, spunea Mihnea Geantă în decembrie 2013. La finalul dialogului s-a stabilit că luna august 2014 este bună pentru ca oamenii să se bucure de bazinele şi piscinele din Waterpark.
Cine citeşte însă cu atenţie datele din documentele oficiale ale acestui contract nu mai înţelege nimic. Termenul-limită de finalizare a lucrării de pe panoul oficial de la intrarea pe şantier este diferit atât de cel din contractul semnat de consorţiul de firme cu primăria, cât şi de cel din anunţul de participare la licitaţie publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. La acestea se adaugă şi termenul din luna august 2014 avansat de primarul Craiovei şi asumat de constructori.

Cum s-a ajuns aici

Înainte de semnarea contractului dintre Primăria Craiova şi consorţiul de firme, municipalitatea a organizat o licitaţie deschisă pentru desemnarea câştigătorului în 2009. Durata contractului de execuţie era de 15 luni, iar suma estimată – circa 30 de milioane de lei plus TVA. Licitaţia a fost anulată însă în acelaşi an din cauza mai multor probleme care nu puteau fi soluţionate, dar a fost reluată în februarie 2012 în cu totul alte condiţii. Suma estimată a contractului a fost dublată la circa 70 de milioane de lei plus TVA, banii proveneau jumătate din fonduri europene şi de la guvern, iar cealaltă jumătate dintr-un împrumut de 20 de milioane de euro contractat de Primăria Craiova pentru a cofinanţa această lucrare şi Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti.
În anunţul de participare la licitaţie, primăria a trecut o durată a lucrărilor de execuţie de „32 de luni, începând de la data atribuirii contractului“.
Coordonatele financiare ale proiectului conţineau următoarele informaţii: Amenajarea terenului – 244.348 de lei, Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială – 495.615 de lei, Construcţii şi instalaţii – 36.716.853 de lei, Montaj utilaje tehnologice – 7.913.499 de lei, Utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj – 13.434.699, Dotări – 543.385 de lei, Lucrări de construcţii – organizare de şantier – 295.138 de lei, Cheltuieli conexe organizării de şantier – 454.862 de lei, iar la capitolul Diverse, suma estimată a fost de 5.860.843 de lei. În total, valoarea estimată a proiectului cofinanţat de primărie a fost de 65,9 milioane de lei plus TVA. Şase oferte au venit pe adresa primăriei, doar două au fost admise, iar câştigătoare a fost declarată asocierea dintre Delta ACM’93 Bucureşti – Polystart Impex – Uti Grup Bucureşti. Contractul a fost semnat în luna februarie 2013 pentru suma de 65 de milioane de lei plus TVA. Potrivit managerului de proiect, Mihnea Geantă, termenul de 32 de luni a fost redus la 26 de luni la solicitarea consorţiului de firme care au considerat că este timp suficient pentru finalizarea lucrărilor. „Aceasta este o lucrare de 20, maximum 26 de luni“, a explicat Mihnea Geantă motivul pentru care firmele au plusat din proprie iniţiativă reducerea termenului limită. La un calcul simplu rezultă următoarele termene de finalizare a Waterparkului: potrivit celor 32 de luni din anunţul de participare, lucrarea ar trebui finalizată până în octombrie 2015. Potrivit celor 26 de luni din contractul de execuţie, lucrarea ar trebui finalizată în aprilie 2015. Pe panoul oficial cu datele de identificare amplasat obligatoriu la intrarea pe şantier scrie ca termen de finalizare data de 9 octombrie 2014. Dacă la cele trei termene adăugăm şi luna august 2014 promisă de constructor în faţa primarului în decembrie 2013, rezultă patru termene-limită diferite. „Durata legală de finalizare a lucrărilor este de 26 de luni. Datele de pe panoul de la intrarea pe şantier au fost trecute greşit de către primărie“, a explicat Mihnea Geantă.

„Minerii“ din şantier

Va fi gata, însă, Waterparkul, în luna august, aşa cum dădeau ca sigur autorităţile şi constructorii? Până atunci, mai sunt doar patru luni, iar şantierul pare o oază de linişte. O mână de oameni se văd lucrând atunci când nu au pauză de masă sau când nu stau de vorbă. Clădirile din complex sunt la stadiul de schelet. Totul arată că şantierul este departe de a se transforma în curând într-un complex acvatic de care să se bucure oamenii.
Săptămâna aceasta, pe şantierul din Parcul Tineretului câteva zeci de muncitori îşi făceau simţită prezenţa. Motorul unei rabe şi scrâşnetul unui excavator, pocnituri de ciocan la scheletul de metal al unei clădiri ridicate până la primul nivel şi un flex ţineau tot şantierul. Patru muncitori se învârteau apatic în jurul scheletului unui stâlp din fier-beton pe care trebuia să-l fixeze în beton, alţii doi încropeau cofragul la alt stâlp. Echipamentul lăsa de dorit, fără cască sau echipament de protecţie.
În mijlocul şantierului, alţi trei – patru muncitori s-au ivit din mijlocul unui bazin unde fixau bile (stâlpi) din lemn pe lângă betonul deja turnat.
În zona şantierului dinspre Pepiniera dendrologică din Parcul Tineretului, un buldozer cu lamă nivela pământul şi alţi câţiva muncitori, nu mai mult de cinci, lucrau la o fundaţie. Câţi din cei 250 de muncitori promişi de constructor sunt reali? Mihnea Geantă a precizat că nu sunt 250, dar 200 sigur. „Circa 50 de muncitori lucrează în ateliere, iar aproximativ 150 lucrează în subsol. De aceea nu se văd“, spus el.
Redactorii GdS au încercat să vadă câţi muncitori erau cu adevărat pe şantier, dar accesul le-a fost interzis de către paznic şi muncitorii care i-au sărit în ajutor, pe motiv că primarul a ordonat ca nimeni să nu intre pe şantier fără aprobarea lui scrisă. Primarul este plecat în Dubai toată săptămâna. „Vă rugăm să ne înţelegeţi, că ne faceţi rău. Avem ordin clar să nu intre nimeni fără aprobare scrisă de la primar. Ne pierdem locurile de muncă“, au spus mai mulţi muncitori care au baricadat accesul jurnaliştilor GdS pe poarta şantierului.

Cât e gata din şantier? 35% sau peste 50%?

Din cele 65 de milioane de lei plus TVA, firmele de construcţii au primit până acum circa 21 de milioane de lei, potrivit ultimelor date ale Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, organismul intermediar. „S-au depus cinci cereri de rambursare în valoare 20,8 milioane de lei, din care s-au aprobat 20,7 milioane de lei. Valoarea încasată de la Autoritatea de Management POR a fost de 10,3 milioane de lei“, se arată într-o informare trimisă GdS de ADR Sud-Vest Oltenia. Mai simplu spus, Primăria Craiova a avut fonduri disponibile şi a plătit ea din banii ei prestaţia firmelor de pe şantier, iar jumătate din această sumă i-a fost decontată de AM POR, conform cotei de cofinanţare a proiectului de 50%. În situaţia în care primăria nu ar fi dispus de sumele necesare, atunci ar fi depus cereri de plată către AM POR şi ar fi aşteptat până când Autoritatea ar fi aprobat suma pentru a plăti apoi banii constructorilor. Managerul de proiect Mihai Geantă a precizat că sumele decontate sunt mai mari decât cele prezentate de ADR. „Cred că este vorba de şapte cereri de rambursare, iar sumele sunt mai mari, în jur de 30 de milioane de lei. Există un interval de timp între depunerea documentelor şi a cererii de rambursare“, a explicat Geantă. De asemenea, potrivit ADR, stadiul fizic de execuţie a lucrărilor este de 35%, procent pe care Mihai Geantă spune că firmele l-au depăşit de mult. „Gradul de execuţie a lucrărilor este de peste 50%. Ce a fost mai greu a trecut, acum aşteptăm să vină echipamentele. Odată montate, mai parcurgem încă 20% din lucrare“, a precizat el. În decembrie 2013, oficialii de pe şantier spuneau că lucrările erau gata în proporţie de 48%, ceea ce înseamnă că în ultimele patru luni şantierul a bătut mai mult pasul pe loc. „În nouă luni am reuşit să ajungem undeva la 48% cu lucrările. În proporţie de 50% avem clădirea gata şi toate obiectivele cu probleme sunt rezolvate“, spunea Geantă pe 4 decembrie.

Ce conţine Waterparkul

1. Clădire pentru bazine acoperite şi jocuri de apă în suprafaţă desfăşurată de 6.019,40 mp, din care :
– Bazin înot adulţi: 202,5 mp
– Bazine pentru tobogane 156 mp + 51,5 mp
– Lazy river – 102,3 mp
– Bazin cu elemente de joacă – 41,10 mp
2. Bazine cu apă în suprafaţă totală de 5.131,30 mp din care:
– 1.250 mp piscină bazin 50×25
– 241,20 mp suprafaţă relax pool cu entertaining pool
– 1.256 mp suprafaţă bazin cu valuri,
– 201 mp suprafaţă bazin pentru copii – piscină tematică,
– 460 mp suprafaţă bazin cu apă pentru copii şi mobilier pentru joacă
– bazin de 415,30 mp – un turn cu două tobogane
– bazin de 460 mp un turn cu cinci tobogane,
– 2.306,00 mp suprafaţă totală amenajată pentru terenurile de sport din care 30x40x1 teren de fotbal pe plajă;
-22x11x3 terenuri de tenis cu piciorul; 19x20x1 teren de volei pe plajă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS