9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj a inaugurat noul hangar SMURD

CJ Dolj a inaugurat noul hangar SMURD

http://www.youtube.com/watch?v=qH8VmBJAzn4

Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat ieri punctul de operare aeromedicală de pe Aeroportul Craiova. Alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi de vicepreşedintele Cristinel Iovan s-au aflat şeful Inspectoratului General al Aviaţiei MAI, general Dorel Grădinaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, Bogdan Fănuţă, directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, dar şi comandanţi ai Jandarmeriei şi ai Poliţiei Judeţene.
În contextul în care lipsa unui hangar omologat făcea imposibilă decolarea elicopterului SMURD de la Craiova pentru efectuarea de misiuni nocturne, în urmă cu aproximativ un an, Consiliul Judeţean Dolj anunţase că derulează o procedură de achiziţie publică privind construirea unui hangar şi a spaţiilor anexe necesare bunei desfăşurări a activităţii pe Aeroportul Craiova.
„Ne aflăm într-un loc unde acum un an ne-am întâlnit cu primul-ministru al României, domnul Victor Ponta, şi cu domnul Raed Arafat pentru a sărbători două evenimente speciale din viaţa Craiovei, a Doljului şi a regiunii Oltenia. Pe de o parte, inaugurăm o clădire modernă a Aeroportului din Craiova. De cealaltă parte, se inaugura un centru aeronautic medical, iar regiunea Oltenia era dotată cu un elicopter SMURD. A fost o mare bucurie pentru noi şi a fost o bătălie câştigată, pentru că mai multe judeţe s-au luptat pentru acest elicopter. Am reuşit să creăm o punte între spitalele din regiunea Oltenia şi, totodată, între acestea şi spitalele din Bucureşti. Ne-am luat atunci angajamentul că vom construi un adăpost şi am făcut mai mult decât atât, am realizat o construcţie complexă, cu o platformă betonată de 800 de metri pătraţi, un hangar în care au loc două elicoptere şi, în viitor, pentru situaţii de urgenţă e posibil să apară al doilea elicopter“. Prioteasa a mai precizat că noul punct de operare aeromedicală include încăperi speciale pentru piloţi, unde aceştia să se poată odihni şi să poată pregăti misiunile de zbor, încăperi ce dispun de toate dotările necesare şi de sisteme care asigură conexiunea cu toate instituţiile statului. Până acum, a spus preşedintele CJ Dolj, au fost efectuate peste 400 de zboruri care au salvat vieţile multor oameni, iar acest complex reprezintă o „promisiune înfăptuită cu toată seriozitatea“, din dorinţa de a fi cât mai aproape de oameni şi de a asigura condiţiile necesare pentru efectuarea misiunilor.

Craiova, Un pol al sănătăţii pentru Oltenia

Şeful Inspectoratului General al Aviaţiei MAI, general Dorel Grădinaru, a declarat că, din punct de vedere aeronautic, proiectul este foarte bine realizat, asigurând toate necesităţile pentru un punct SMURD. „Deoarece elicopterul stă în nişte condiţii de excepţie, creşte potenţialul de executare a misiunilor. Singurul impediment pentru desfăşurarea lor va fi doar vremea. Craiova va deveni un pol al sănătăţii pentru regiunea Oltenia“. Grădinaru a ţinut să sublinieze că hangarul nu aduce beneficii doar judeţului Dolj, ci întregii zone de sud-vest. „Iarna care a trecut ne-a arătat cât de mult ne lipseşte o astfel de construcţei“, a completat şeful Inspectoratului General al Aviaţiei MAI.
Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a reamintit că domeniul medical reprezintă o prioritate pentru consiliul judeţean, care a investit foarte mult în această direcţie de-a lungul timpului: „Fie că vorbim de cele două spitale de la Leamna şi Dăbuleni sau de Spitalul nr. 1, în fiecare an bugetar am venit cu fonduri însemnate şi am încercat să aducem un plus activităţii medicale. Sunt multe lucruri de făcut, nevoile sunt mari, dar trebuie să fim conştienţi că există o preocupare a autorităţilor judeţene pentru dezvoltarea unităţilor spitaliceşti din Dolj, unde avem competenţa să intervenim“. Construirea acestui hangar, a mai spus Iovan, vine ca o continuitate pentru a fixa definitiv la Craiova un punct aeromedical care să asigure condiţii de lucru decente pentru SMURD.
Investiţii benefice
pentru 3,5 milioane
de oameni

Şi, întrucât existenţa acestui elicopter va orienta către SJU Craiova foarte multe cazuri din regiune, Consiliul Judeţean Dolj este pe punctul de a finaliza o documentaţie tehnică şi de a lansa o licitaţie pentru construirea unei noi Unităţi de Primiri Urgenţe la Craiova, finanţate în totalitate din fondurile CJ Dolj.
Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova, a evidenţiat cât de importante sunt toate aceste investiţii ale Consiliului Judeţean Dolj în domeniul medical. „Toate aceste lucruri sunt benefice nu doar pentru Dolj, să nu uităm că SJU este o unitate ce deserveşte cinci judeţe şi aproximativ 3,5 milioane de oameni, iar elicopterul este pentru toţi aceştia. Acest punct, coroborat cu viitoarele investiţii menţionate, nu fac decât să crească adresabilitatea către Spitalul Nr. 1 şi ne permit să răspundem cât mai multor necesităţi ale oamenilor din această zonă“.
Bogdan Fănuţă consideră că punctul de la Craiova este unul dintre cele mai moderne puncte de operare aeromedicală din ţară şi toate investiţiile făcute în ultima perioadă de CJ înseamnă o creştere a calităţii actului medical şi o îmbunătăţire a timpului de aducere a pacienţilor la spital.
Graţie noului punct de operare aeromedicală, intervenţiile SMURD vor putea fi efectuate nonstop şi pacienţi din toate judeţele Olteniei se vor putea bucura de o şansă la viaţă.
Investiţia Consiliului Judeţean Dolj pentru realizarea punctului de operare aeromedicală de la Aeroportul Craiova a vizat proiectarea și construirea platformei de aterizare și a unei clădiri cu regim de înălţime parter şi parţial etaj, cu o suprafaţă desfăşurată de 478,45 metri pătraţi, pentru care au fost asigurate toate utilitățile necesare, dar și echipamente speciale, precum instalația de încălzire a hangarului și cablul de degivrare pentru ușa acestuia. Complexul este prevăzut cu o zonă de garare a elicopterului, în suprafaţă de aproape 320 de metri pătraţi, cu camere pentru briefing, spaţii de odihnă pentru piloţi şi pentru personalul medical, un loc de luat masa care include o bucătărie, cu birouri, magazie, spaţii tehnice și pentru echipamente. Proiectul, în valoare totală de un milion de lei, inclusiv TVA, a presupus, în același timp, şi dotarea completă a punctului de operare aeromedicală cu mobilier, aparatură electrocasnică și echipamente IT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS