17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMeşteri încondeietori de ouă, la Casa Băniei

Meşteri încondeietori de ouă, la Casa Băniei

http://www.youtube.com/watch?v=y-QdCrudBhY

Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova a organizat în Săptămâna Floriilor, ieri şi astăzi, cea de-a doua ediţie a Festivalului Încondeierii Ouălor.
Manifestarea de artă tradiţională, care se desfăşoară în aer liber, pe aleea din faţa Casei Băniei, se bucură de prezenţa mai multor meşteri din Bucovina (Ciocăneşti, Suceava), Braşov şi Olt (Călui, Balş).
„Au răspuns invitaţiei noastre 15 meşteri specializaţi în încondeierea ouălor, care provin din zone în care are o lungă tradiţie acest meşteşug, pe care noi vrem să îl facem cunoscut. Pentru mulţi care vin aici e o noutate. Încondeierea ouălor nu se mai practică în toate localităţile, mai supravieţuiesc doar câteva centre, cum este Călui, în Oltenia, sau Ciocăneşti, în judeţul Suceava. Vrem să popularizăm aceste meşteşuguri care nu se mai practică pe scară largă, pentru că ar fi păcat să le vedem peste câţiva ani în interiorul muzeului“, a precizat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

În mijlocul meşterilor

Din Satul cultural al României, cum a fost desemnată localitatea Ciocăneşti din Suceava în 2014, din zona Braşovului, dar şi din Călui şi Balş, meşterii au venit să vorbească despre arta tradiţională. Ieri-dimineaţă erau pregătiţi să primească vizitatori. Îşi aşezaseră ouăle încondeiate în coşuleţe, pe ştergare populare, creând un spaţiu asemănător unei şezători specifice satului românesc la ceas de sărbătoare, în Săptămâna Floriilor, când se practică obiceiul încondeierii ouălor. Îmbrăcat în costum popular specific zonei reprezentate, fiecare meşter avusese grijă să pună la încălzit ceara. Condeiul era pregătit şi el. La fel şi ouăle, care fuseseră golite de conţinut, căci „sunt decorative şi de aceea procedăm aşa“, ne-a lămurit unul dintre încondeietori. După ce creionul a desenat pe coaja albă de ou, sub privirile curioase ale vizitatorilor festivalului, un simbol pascal, conturul a fost acoperit cu ceară cu ajutorul condeiului sau chişiţei, cum i se spune în zona Sucevei.  
Motive zoomorfe, fitomorfe şi cosmomorfe, religioase, dar şi simboluri din lumea satului precum fierul plugului, pânza de păianjen, frunza de jugastru (lemn din care se face jugul),  pana de păun sau cocoşul, crucea, redate în combinaţii reuşite de culori, sunt imaginea grăitoare a frumoasei arte tradiţionale a încondeierii.
Fermecaţi de munca meşterilor, unii dintre vizitatori s-au transformat în ucenici şi au încercat să pună în practică indicaţiile venite din partea cunoscătorilor acestei arte.
„Suntem încântaţi să îi învăţăm pe vizitatori arta încondeierii ouălor, un meşteşug foarte vechi specific Sărbătorilor Pascale, pe care şi noi l-am dobândit străbătând satele din Ţara Bârsei, ascultând sfaturile bătrânilor. Vrem să păstrăm acest obicei şi să-l ducem mai departe, să preţuim folclorul“, a precizat unul dintre tinerii meşteri încondeietori de ouă care reprezintă zona Braşovului, Simona Ana Bot.
Cei care vor poposi în faţa Casei Băniei la Festivalul Încondeierii Ouălor vor putea asista la demonstraţii ale meşterilor, care se vor desfăşura în intervalele orare 9.00-12.00 şi 14.00-16.30.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS