17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi-au lăsat părinţii fără bani

Şi-au lăsat părinţii fără bani

Peste 2.000 de elevi din Dolj şi-au lăsat părinţii fără venituri, din cauză că au chiulit de la şcoală. Familiile acestora beneficiau de alocaţie pentru susţinerea familiei, una dintre condiţiile încasării banilor fiind prezenţa obligatorie la şcoală a copiilor pe care-i au în întreţinere. Numai că, după încheierea primului semestru, în luna februarie, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj a constatat, în urma datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar, că tot mai mulţi elevi, care provin din familii asistate, chiulesc de la cursuri.
Drept urmare, au fost diminuate cu 20% pentru o perioadă de trei luni alocaţiile familiilor a 1.096 de elevi, care au înregistrat între 10 şi 19 absenţe. Pentru familiile a 59 de elevi din Dolj, care au 20 de absenţe nemotivate în primul semestru, reducerea alocaţiei a fost drastică, de 50%, pentru o perioadă de şase luni.
Familiile a 1.218 elevi au rămas fără alocaţie pe o perioadă de şase luni, fiindcă aceştia au mai mult de 20 de absenţe de la cursurile şcolare.
„Faţă de anul trecut, semestrul al doilea al anului şcolar, numărul celor care absentează de la cursurile şcolare este în creştere. Pentru prima categorie, unde diminuarea se face cu 20% pe o perioadă de trei luni, creşterea este de 19%. Pentru a doua categorie, unde reducerea este de 50% pe o perioadă de şase luni, creşterea numărului celor care absentează este de 18%, iar pentru ultima categorie, când alocaţia se suspendă pentru şase luni, creşterea este de 19%. Cele mai multe absenţe se înregistrează la şcolile din Craiova“, a precizat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.
 
Ce spunea legea

„Pentru copiii de vârstă şcolară (…), inspectoratul şcolar are obligaţia să transmită agenţiei teritoriale, în luna următoare încheierii semestrului şcolar, situaţia privind frecventarea cursurilor de către aceşti copii. În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează:
a) cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe;
b) cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe;
c) plata alocaţiei se suspendă în luna următoare celei în care se constată una dintre următoarele situaţii: absenţele înregistrate şi nemotivate de un copil din familia beneficiară depăşesc numărul de 20“, potrivit articolelor 27 şi 28 din Legea nr.  277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS