22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSelectarea gunoiului, la mâna craiovenilor

Selectarea gunoiului, la mâna craiovenilor

http://www.youtube.com/watch?v=pJh6PUvZ8dk

Maşinile Salubrităţii goleau, ieri-dimineaţă, clopotele amplasate pe trotuarele din cartierele craiovene. Curioşi, am vrut să vedem dacă ridicarea gunoiul se face în mod selectiv, aşa cum se desfăşoară şi colectarea lor.

Păstrăm distanţa şi observăm că sunt ridicate pe rând clopotele pe care stă inscripţionat „Hârtie“ şi golite într-o remorcă. La fel se întâmplă şi cu recipientul de peturi, doar că golirea lui se face într-o altă remorcă. Cu alte cuvinte, ridicarea gunoiului se face tot selectiv. Însoţim utilajele şi poposim, după o oprire în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă, şi în zona Parcului „Nicolae Romanescu“. Şi aici procedeul este urmat întocmai.
„Este o maşină specială pentru hârtie, după care se încarcă şi altă maşină de peturi. În altă zi, traseul este refăcut pentru a fi ridicate şi golite recipientele cu sticlă. Colectarea se face selectiv, dar pentru că oamenii mai pun şi pungi de gunoi menajer se face o precolectare. Avem un centru specializat unde ajung reciclabilele şi acolo se sortează o dată, după aceea materia finită ajunge la reciclator. De asemenea, avem un program pe străzi. În ziua în care trece maşina pentru ridicarea gunoiului menajer, pe anumite străzi se ridică separat peturile şi cartoanele. În fiecare zi de marţi, miercuri şi joi a săptămânii trecem prin toate zonele Craiovei unde sunt amplasate clopotele“, a declarat Cristinel Tănase, inginer de mediu la Salubritate.

Dacă se vrea, se poate

Oraşul poate fi şi mai curat dacă spiritul civic al craiovenilor ar fi cu totul altul. „Uneori, se întâmplă să ajungă înaintea maşinii Salubrităţii copii de romi, care mai fură peturi, pe care le împrăştie cine ştie pe unde. Se pot educa şi, cu mai multă bunăvoinţă, poate vom reuşi să dăm altă faţă Craiovei“, a precizat Cristinel Tănase.
Există însă şi locuitori ai urbei care respectă oraşul în care trăiesc şi înţeleg că, pentru a avea un mediu curat, este nevoie de o mai mare grijă şi din partea lor. „Soţul meu este cu ordinea. Lui nu îi place să fie mizerie pe stradă. Îmi cere să pun gunoiul selectiv, pentru ca atunci când merge la cumpărături să îl ducă la recipientele special amenajate. Dacă ar face toată lumea aşa ar fi curăţenie. Degeaba fac unii lucruri bune, dacă mulţi alţii aruncă gunoie peste tot“, mărturiseşte o craioveancă.
Exemplul acesteia este urmat şi de alt concetăţean. „De când s-au adus aici clopotele, de acasă punem gunoiul separat. Trebuia mai demult să se ia o astfel de iniţiativă, că ce e acolo la tomberoanele de la bloc… E o brambureală. Vin, caută în gunoai şi fac o mizerie de neimaginat. E mai civilizat cu aceste clopote în care poţi pune gunoiul selectiv. În plus, se păstrează igiena“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS