21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBaronul Duicu - trafic de influenţă din cabinetul premierului Ponta

Baronul Duicu – trafic de influenţă din cabinetul premierului Ponta

\n

În referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Adrian Duicu, președintele (CJ) Mehedinți, a comisarului-şef Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, dar şi a lui Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, procurorii anticorupţie au consemnat că Duicu i-a transmis lui Ponea, chiar de la cabinetul premierului Victor Viorel Ponta, că i-a „rezervat“ postul de director adjunct la Direcţia de Ordine Publică. În schimb, Ponea urma să-l scape pe baronul Duicu de un proces cu inspectorii de integritate, dar şi să primească terenuri la preţuri de „criză“.

Adrian Duicu, președintele Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, comisarul-şef Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, şi Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, au fost arestaţi preventiv pe 4 aprilie, mandatele de arestare pe o perioadă de 30 de zile fiind emise de Curtea de Apel Bucureşti.
Ieri a fost făcut public de presa centrală referatul întocmit de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor de corupție din cadrul DNA, în baza căruia a fost cerută arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru fapte de corupţie.
Mai trebuie spus că în acest dosar mai sunt cercetaţi penal Adrian Bidilici şi Andreea Loredana Mijache, persoane care reprezintă două societăţi ce deţin două posturi locale de televiziune, Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, Daniela Delia Popescu, director al Direcţiei Economice din cadrul CJ Mehedinţi, Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale, Elisabeta Zenovia Rolea, director al CAS Mehedinţi, Grigoriţa Feraru, funcţionar CAS Mehedinţi, Silvia Şocîte şi Ştefan Ladislau Mednyasky, secretarul CJ Mehedinţi.
Printre infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii se numără traficul de influență, cumpărarea de influență, instigare la dare de mită şi la abuz în serviciu, folosirea influenţei şi autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității cu scopul de a obține foloase necuvenite.

„Mă duc la premier… vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia“

Aşa cum rezultă din ancheta procurorilor DNA, relaţia dintre baronul Duicu şi şeful IPJ Mehedinţi era profitabilă pentru amândoi: Duicu se baza pe Ponea pentru a face diverse „învârteli“ în judeţ. În schimb, şeful poliţiei primea o avansare la Bucureşti, membrii familiei sale câteva terenuri, iar drept „bonus“, Duicu scăpa cu bine dintr-un proces cu inspectorii de integritate.
În referatul procurorilor, prezentat ieri de gândul.info, șeful CJ Mehedinți a făcut trafic de influență chiar în cabinetul premierului Victor Ponta, în prezența ministrului de interne de pe vremea aceea – Radu Stroe. La întâlnirea dintre cei trei, Adrian Duicu ar fi cerut şi obţinut ca şeful IPJ din Mehedinţi să fie menţinut în funcţie şi apoi avansat. Anchetatorii mai spun că premierul Ponta l-a convocat la guvern pe şeful Poliţiei Române pentru a-i îndeplini cererile lui Adrian Duicu.
În referatul întocmit, procurorii DNA au consemnat că, pe data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunica lui Doru Dumitrescu, subsecretar de stat în MAI (domiciliat în Drobeta Turnu Severin), că, două zile mai târziu, intenţiona să meargă la Ponta pentru a-l „stabiliza“ pe Ponea. „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia“, au consemnat anchetatorii.
Procurorii au mai susţinut în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti că, pe 13 iunie 2013, „numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul primului-ministru, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că primul ministru l-a chemat pe Tobă Petre la guvern. La solicitarea primului-ministru, numitul Tobă Petre s-a prezentat la guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord“.

„Pile“ şi pentru soţia lui Ponea?

În referatul procurorilor se mai arată că, „în împrejurările descrise mai sus, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: «Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci, şi i-am spus: nu pleacă de aicea… ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo… deci, absolut OK, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult». Aşadar, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri din Bucureşti“.
Procurorii au mai precizat că, după întâlnire, Duicu i-a transmis lui Dumitrescu că „l-a chemat acolo şefu’ ăl mare, l-a chemat la guvern, şi a venit acolo. Ok“.
După cum scria GdS în ediţia de vineri, 4 aprilie, („Duicu şi ai lui, spaima Mehedinţiului“), pe lângă funcţiile obţinute, Duicu a aranjat şi obţinerea a două suprafeţe de teren pentru o persoană din familia lui Ponea, în centrul Orşovei. Cel care a intervenit pentru obţinerea terenurilor a fost Constantin Popescu, președintele organizației PSD Orșova. „Ca urmare a exercitării influenței, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public și concesionarea celor două suprafețe de teren. Cele două suprafețe de teren erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al statului român. Prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localității Orșova și apoi concesionate“, au mai precizat procurorii DNA.
În urma acestor înţelegeri, Duicu i-a cerut lui Ponea „să îl determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunțe o hotărâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului ANI care îl viza pe Duicu Ioan-Adrian. Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției Contencios Administrativ și Fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi favorabilă acestuia din urmă“, au mai consemnat anchetatorii. Este vorba despre un dosar soluţionat favorabil pentru Duicu de Curtea de Apel Craiova pe 21 mai 2013. Judecătoarea la care se referă procurorii DNA este Alina Calotă Ponea, sora lui Ştefan Ponea, iar dosarul în care Duicu a contestat raportul ANI prin care a fost acuzat că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese a fost soluţionat de Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Curţii de Apel Craiova. În prezent, dosarul nr. 1181/54/2012 este pe rolul Curţii Supreme, instanţă care judecă recursul formulat de inspectorii de integritate.

Duicu nu vede trafic
de influenţă

Potrivit gândul.info, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, Duicu a negat traficul de influenţă, discuţiile menţionate de procurori fiind pentru el discuţii amicale între prieteni.
„Cu privire la domnul Ponea, ne cunoaştem de mai mulţi ani, fiind concitadini, iar în ultima perioadă am lucrat şi unul cu celălalt, având în vedere funcţiile deţinute. Mai mult decât atât, este şi membru al Agenţiei Teritoriale de Ordine Publică care se află în subordinea consiliului judeţean. Precizez că niciodată nu a existat între mine şi domnul Ponea nici un pact sau înţelegere prin care să-l promovez în vreo funcţie sau vreun dosar de judecată. Referitor la discuţiile avute cu domnul Ponea, transcrise la dosarul cauzei şi referitoare la venirea sa şi a soţiei la Bucureşti, erau doar discuţii amicale şi fireşti între doi oameni cunoscuţi, amici, nicidecum condiţii impuse reciproc“, spunea Duicu.

Reacţii faţă de relaţia Duicu – Ponea – Ponta – Tobă

În cursul zilei de ieri, şefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, întrebată despre informațiile potrivit cărora șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, urma să fie propus șef în MAI la solicitarea președintelui CJ direct într-o discuție cu premierul Ponta, a precizat că nu poate face comentarii, pentru că este vorba de o investigaţie în curs. „Nu pot să comentez aceste informații, mai ales că este posibil ca anumite situații care apar în presă să facă parte din acte sau fapte care sunt investigate în cadrul unui dosar penal. Pot să vă spun că procurorul de caz va lămuri dosarul sub toate aspectele, va administra probele care sunt considerate necesare și este decizia procurorului de caz ce persoane vor fi chemate la audiere și în ce calitate“, a spus șeful DNA.
    Referitor la numirea soţiei lui Ponea la Parchetul General sau DNA, ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a explicat că nu există o procedură de selecţie a candidaţilor pentru aceste funcţii. „Cu toate acestea, anul trecut, ministrul justiției a avut un dialog cu toți conducătorii instanțelor, Parchetelor, CSM pentru a selecta cei mai buni procurori, onești, pregătiți care să facă echipe pentru a fi numiți la conducerea Ministerului Public. (…) Doamna Ponea avea o experiență de șase ani de procuror general și teoretic putea fi unul dintre candidați. În urma dialogului avut cu liderii din sistem am făcut anumite propuneri și cred că în prezent avem la conducerea Ministerului Public cei mai buni procurori, onești, bine pregătiți, care vor să și facă echipă“, a spus Cazanciuc.

Ponta… nu crede, Oprişan vrea în libertate

Ieri, Victor Ponta a fost întrebat de jurnaliști cum comentează informațiile apărute în gândul.info, potrivit cărora procurorii DNA au consemnat în referatul prin care au propus arestarea preventivă a celor trei inculpaţi că Adrian Duicu făcea trafic de influență din biroul premierului.
„Eu sunt absolut convins că veți primi de la procurori înregistrările de la mine din birou. Au fost foarte mulți prim-miniștri, au fost șefi de servicii de informații, au fost conducători de instituții. Veți primi și la Gândul, și la b1 și unde mai trebuie și atunci puteți să mă întrebați ceva concret. Până atunci…“, a declarat premierul.
Întrebat dacă a avut discuții cu șeful Poliției Române în vederea numirii în funcție a șefului IPJ Mehedinți, Ponta a spus: „Nu, nu cred. O să vedeți stenogramele de la mine din birou și o să vă convingeți“.
Luni, acelaşi Victor Ponta declara că nu se dezice de preşedintele CJ Mehedinţi şi alţi şefi de consilii judeţene, aflaţi în atenţia DNA, spunând că aceştia au probleme „doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine“.
Tot ieri, vicepreședintele PSD Marian Oprișan, președinte al Consiliului Județean Vrancea, a susţinut că președinții de consilii județene și primarii trebuie cercetați în libertate, pentru că „nu sunt pericole sociale“.
„Eu n-am nici un fel de emoție. (…) Păcat este de acest circ mediatic, pe de o parte. Pe de altă parte, după părerea mea, arestarea preventivă în România ar trebui să fie văzută în cu totul și cu totul alt mod. Președinții de consilii județene, primarii, edilii, gospodarii localităților din România nu sunt pericole sociale, nu sunt oameni care să pună probleme de acest gen în comunitățile lor sau în România, fapt pentru care eu cred că prezumția de nevinovăție prevăzută de Constituția României și situația pe care eu am ridicat-o de facto să pună lucrurile în așa manieră încât ei să fie cercetați în libertate“, a declarat Oprișan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS