9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru mită din fondurile europene

Puşcărie pentru mită din fondurile europene

O consilieră din cadrul Organismului Intermediar Regional (OIR) pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane“ (POSDRU) – Regiunea Sud-Vest Oltenia, a fost condamnată de Tribunalul Dolj la trei ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii anticorupţie au reţinut că, la o lună după ce s-a angajat la OIR – POSDRU, femeia a început să ceară şpăgi de 10% din valoarea cererilor de rambursare.

Dalina Aitana Bogdan a fost numită în funcţia de consilier asistent cu studii juridice la Compartimentul VPF din cadrul OIR – POSDRU la 1 ianuarie 2013. În aceeaşi lună, ea a fost desemnată ofiţer verificare proiecte finanţate de tip A, având sarcina de a monitoriza proiectele.
Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii februarie 2013, „Dalina Aitana Bogdan, în calitate de consilier asistent la Compartimentul Verificare Proiecte Finanțate din cadrul OIR – POSDRU – Regiunea Sud-Vest Oltenia, a pretins, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor societăți comerciale beneficiare de fonduri europene, prin intermediul managerilor de proiect, suma totală de 512.425,08 lei (echivalentul a 116.869,54 euro), reprezentând, în general, 10% din valoarea cererilor de rambursare“. Sumele de bani au fost cerute pentru a aviza favorabil cererile de rambursare aferente proiectelor pe care femeia le monitoriza.

„Impozit“ de 10%
din proiecte

În urma cercetărilor făcute în acest dosar, anchetatorii au stabilit că, în primul caz, a fost vorba despre un proiect în valoare de 950.000 de lei fără TVA, pentru care se depuseseră două cereri de finanţare, cu o valoare cumulată de 158.000 de lei. Pentru prima cerere, care era în valoare de 74.000 de lei, ofiţerul de monitorizare Dalina Aitana Bogdan a declarat eligibilă doar suma de 11.200 de lei şi a respins de la plată suma de circa 63.000 de lei, reprezentând cheltuieli cu salariile şi combustibilul. Ulterior, fără să precizeze că ea însăşi a fost cea care a respins de la plată această sumă, Dalina Aitana Bogdan a contactat managerul de proiect şi i-a spus că evaluatorul a greşit, însă are de gând să remedieze situaţia. Sumele respinse urma să fie introduse în următoarele cereri de plată, care ar fi trebuit să fie analizate de urgenţă. Procurorii spun că pentru aşa-zisa remediere a situaţiei, Dalina Aitana Bogdan a cerut un „impozit“ de 1% din valoarea fiecărei cereri de rambursare. Interceptările dispuse de procurorul de caz au arătat că femeia a ajuns să ceară 10% din valoarea cererilor de rambursare.
Dalina Aitana Bogdan: „Mergem cu 1% din valoarea fiecărei cereri de rambursare, dar pentru că, deocamdată, trebuie să netezim drumul şi suntem cu cererea trei la început şi aşa…, o să vă dau un nume şi un CNP pentru un impozit… O să, mă rog, vă scriu un mesaj“.
Manager: „Da, da, da. Vorbim!“.
Dalina Aitana Bogdan: „Deci, eu zic aşa, deocamdată pentru trei. Şi de la patru încolo mergem pe 1% din valoarea fiecărei cereri şi o să vă dau separat un cont pentru chestia asta“.
Ulterior, femeia a cumpărat o cartelă prepay pentru a putea să comunice cu managerul, căruia i-a trimis mai multe mesaje SMS. În mesaje, inculpata a mărit „impozitul“ de la 1%, cât ceruse iniţial, la 10%. „Îmi dau seama acum de ce nu m-aţi înţeles. Am pronunţat 1% în loc de 10%. Am nişte raportări acum de făcut cu acest 1% şi de aceea am greşit în exprimare. Îmi cer scuze! În rest, vă înţeleg, dar nu suntem în poziţia de a negocia, realizaţi că riscurile sunt destul de mari şi nu ar avea sens“, explică aceasta într-unul dintre SMS-uri. Managerul nu a vrut însă să dea şpagă şi a contestat decizia de respingere la plată a cheltuielilor cu salariile şi combustibilul. În urma anchetei s-a mai stabilit că CNP-ul comunicat de Dalina Aitana Bogdan aparţinea… tatălui său.

Trei ani de închisoare pentru luare de mită

Procurorii anticorupţie au mai descoperit că, de pe aceeaşi cartelă, Dalina Aitana Bogdan a contactat alt manager de proiect, care reprezenta o asociaţie ce derula două proiecte POSDRU, cu o valoare cumulată de 4,23 milioane de lei. Dalina Aitana Bogdan i-a transmis că va reveni cu o „propunere de colaborare“ pentru rezolvarea cererilor, după care i-a transmis un e-mail cu valoarea „impozitului“. „Eu cred, în urma discuţiei pe care am avut-o la telefon, că o să avem o colaborare bună, astfel încât să reuşiţi şi voi să implementaţi aceste două proiecte, pentru că, dacă nu dăm drumul la eligibilitatea de la cererile de rambursare 1, ambele pică. Ca şi modalitate de lucru, vom merge pe 10% din valoarea fiecărei cereri de rambursare, într-un cont pe care ţi-l voi indica“, spunea inculpata în e-mail. Nici acest manager nu a fost de acord cu mita cerută şi a denunţat-o pe consilieră la DNA.
Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2013, Dalina Aitana Bogdan a fost trimisă în judecată, iar săptămâna trecută a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. Ieri, inculpata a formulat apel împotriva sentinţei date de judecătorii Tribunalului Dolj, o hotărâre definitivă urmând să fie dată de Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS