6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcuror condamnat la trei ani de închisoare

Procuror condamnat la trei ani de închisoare

Magistraţii Curţii Supreme au condamnat definitiv un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. La sfârşitul anului trecut, magistratul a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 6.000 de euro de la un denunţător.

Procurorul Iacob Niculăiţă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe 10 noiembrie 2013, după ce a fost prins în flagrant când lua mită 6.000 de euro de la un bărbat căruia îi promisese că-i va pune o vorbă bună la un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, care îl ancheta pentru tentativă de omor.
Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii noiembrie 2012, Niculăiță i-a cerut 5.000 de euro lui Mihai Constantin, care era cercetat pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor într-un dosar intrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. În schimbul banilor, Iacob Niculăiţă l-a lăsat pe Constantin să creadă că, „prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal va influența alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care efectua cercetări față de denunțător pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, spre a nu dispune trimiterea acestuia în judecată. În schimbul promisiunii intervenției pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 de lei (echivalentul a 5.000 de euro) de la denunțător“, au precizat procurorii DNA din Craiova. Banii au ajuns la procurorul Niculăiţă prin intermediul lui Constantin Muşat.
Ulterior, în iulie 2013, Mihai Constantin a fost trimis însă în judecată, iar în octombrie, Niculăiţă i-a făcut altă propunere. De data aceasta, i-a cerut 6.000 de euro şi a susţinut că îl cunoaşte pe procurorul de ședință din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pe care îl poate convinge să accepte administrarea unor probe în baza cărora instanţa să dea o pedeapsă cu suspendare. Constantin nu s-a lăsat păcălit şi a doua oară şi l-a denunţat pe procurorul Niculăiţă, acesta fiind prins în flagrant pe 10 noiembrie, în timp ce primea cei 6.000 de euro, bani ce fuseseră marcaţi de anchetatori.

Face trei ani
de puşcărie

După ce a fost prins în flagrant, procurorul Niculăiţă a fost arestat preventiv, iar în decembrie a şi fost trimis în judecată, împreună cu Muşat.
Cei doi inculpaţi şi-au recunoscut faptele pentru a scăpa cu pedepse mai mici, iar pe 9 ianuarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Iacob a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru faptele comise, iar „partenerul“ său, la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă.
În plus, instanţa a dispus ca Niculăiţă să-i înapoieze denunţătorului suma de 22.500 de lei. Atât Iacob Niculăiţă, cât şi procurorii DNA au formulat apel împotriva hotărârii magistraţilor craioveni, dosarul fiind trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La sfârşitul săptămânii trecute, printr-o hotărâre definitivă, instanţa a respins ambele apeluri, astfel că Niculăiţă trebuie să execute cei trei ani de puşcărie. Din pedeapsă se scade perioada cât acesta a fost arestat preventiv, de pe 10 noiembrie 2013 şi până pe 3 aprilie 2014.
Cu o zi înainte de condamnarea procurorului Niculiţă, pe 2 aprilie, bărbatul care l-a denunţat a fost condamnat de Tribunalul Olt la şase ani de închisoare pentru tentativă de omor. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel de Mihai Constantin.

Procuror cu merite deosebite

În iulie 2011, cu ocazia aniversării Zilei Justiţiei, numele procurorului Iacob Niculăiţă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal apărea pe lista procurorilor evidenţiaţi pentru merite deosebite în activitatea profesională desfăşurată în perioada 2010 – iunie 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS