6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum sunt furaţi craiovenii

Cum sunt furaţi craiovenii

http://www.youtube.com/watch?v=zkA_SUDG3qM

Hoţul muncitor, hoţul oportunist, hoţul semimascat sau hoţul intelectual sunt câteva dintre cele mai cunoscute profiluri ale spărgătorilor de locuinţe. Peste 1.000 de furturi din locuinţe au fost înregistrate în ultima perioadă în Dolj. Cum îşi aleg victimele, cum operează şi cum vă puteţi apăra de hoţi puteţi afla urmărind integral emisiunea „Audienţă Generală“ de la alege tv, pe site-ul www.gds.ro.

Statisticile arată că, în 2013, în Dolj au fost înregistrate 895 de cazuri de furt din locuinţe, iar în perioada ianuarie-februarie 2014 au fost înregistrate alte 136 de cazuri. De obicei, hoţii fură bani (30%), aparatură electronică audio/video, calculatoare (20%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), aparate folosite în construcţii (11%) sau haine (10%). La oraşe, hoţii acţionează în timpul săptămânii, între orele 8.00 – 18.00, iar în weekend preferă să acţioneze în timpul nopţii. În schimb, la sate, aceştia preferă să dea spargeri noaptea, între orele 18.00 – 4.00.  Persoanele vârstnice şi cele cu stare sunt cele mai vulnerabile. Potrivit  specialiştilor poliţiei (IGPR), spărgătorii de locuinţe sunt în general bărbaţi (90%), cu vârste cuprinse între 14 şi 40 de ani, cu antecedente penale sau recidivişti şi fără ocupaţie. În majoritate, aceştia provin din familii cu condiţii economice precare, dezorganizate, necăsătoriţi sau care trăiesc în concubinaj.

Profilul spărgătorului de locuinţe

În cadrul emisiunii „Audienţă Generală“ de la alege tv, am încercat să vedem care sunt principalele metode de operare ale hoţilor şi cum se pot apăra oamenii împotriva furturilor. Invitaţii emisiunii au fost Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, Daniel Barbu – purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Minori şi Tineri (PMT) Craiova şi Valentina Bangău – psiholog.
Împreună cu invitaţii, am creionat principalele profiluri ale spărgătorilor de locuinţe. Unul dintre acestea este hoţul muncitor: îşi atribuie false identităţi şi calităţi (instalator, electrician, lucrător la deratizare, utilităţi). Este îmbrăcat, de obicei, cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartenenţa la diverse instituţii. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false cu diverse nume, în funcţie de calitatea pe care şi-o atribuie. Metoda „Electrica“ este un model de operare pentru acest tip de hoţ. Iniţial, acesta pune un afiş la intrarea în bloc prin care anunţă verificări la o dată anume, la care hoţul se prezintă cu ecuson, legitimaţie, uniformă şi sculele necesare. După ce intră în casă, hoţul se preface că lucrează, aşteaptă un moment de neatenţie din partea victimei şi fură diverse bunuri de valoare, de diverse dimensiuni.
Hoţul oportunist este un alt profil. Este acela care profită de uşi/geamuri lăsate deschise de către proprietari. Acesta se îmbracă sport, în trening, adidaşi care imită firme cunoscute, şapcă şi ochelari de soare.
Hoţul semimascat este tipul comun de spărgător prin efracţie. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care eventual se poate transforma şi în cagulă. Are asupra sa un rucsac cu câteva scule, gen pontoarcă (cheie falsă, universală), leră, mănuşi.
Hoţul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari şi are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, are instrumente de spargere.

Ce faci când te trezeşti cu hoţul în casă

Invitaţii emisiunii „Audienţă Generală“ au oferit şi câteva sfaturi craiovenilor. „De cele mai multe ori, hoţii sunt tineri fără ocupaţie, majoritatea fără antecedente penale, care din dorinţa de a avea un câştig cât mai rapid şi de a se îmbogăţi comit astfel de fapte, profitând de neatenţia sau de neglijenţa persoanelor vătămate. Cea mai folosită metodă în mediul urban este intrarea prin efracţie, prin forţarea uşilor, a căilor de acces. Sunt vizate în special apartamentele aflate la parter sau cele situate la ultimul etaj, pentru că se intră mai uşor (nu au grilaje). Nici un mijloc de închidere a ferestrelor nu este de netrecut. Le recomandăm în special celor care locuiesc la parter să-şi monteze grilaje de protecţie. (…) Când este surprins, hoţul poate folosi violenţa pentru a scăpa. Este recomandabil ca o persoană care ajunge la locuinţă şi vede că uşa a fost forţată să nu încerce de una singură să pătrundă în apartament şi să imobilizeze hoţul. Trebuie să sune la 112 pentru ca un echipaj de poliţie să ajungă cât mai repede la faţa locului“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Cum procedezi însă atunci când te trezeşti cu hoţul peste tine în casă? „Nu trebuie să foloseşti forţă disproporţionată. Sunt cazuri de legitimă apărare, dar de fiecare dată se deschide un dosar. Un pistol cu aer comprimat sau un pistol cu gaze trebuie folosit numai în cazuri de legitimă apărare sau de necesitate“, a mai explicat Alin Apostol. „În multe cazuri, minorii din categoriile vulnerabile pot fi racolaţi de spărgători, pentru că în cazul acestora pedepsele se execută la jumătate“, a subliniat, la rândul său, Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al PMT Craiova.

Sfaturile poliţiei

De ce ajunge un tânăr să fure? „Fie apar unele lucruri în viaţa personală, anumite frustrări, anumite dorinţe pe care nu şi le poate împlini sau familia nu i le poate îndeplini. Alte condiţii sunt de ordin familial: o familie agresivă cu infracţiuni în istoric etc. Profilul psihologic este variat, dar nu oricine poate ajunge infractor. Când intră în casă la om şi apare neprevăzutul, poate să şi ucidă“, a explicat psihologul Valentina Bangău.
Iată şi câteva dintre recomandările poliţiei: nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să prezinte diverse „promoţii“ sau pentru sondaje de opinie; agenţii care pretind că reprezintă serviciile publice (deratizare, instalaţii electrice, termice, gaze etc.) nu trebuie lăsaţi în casă decât după verificarea documentelor de identitate; alegeţi încuietori prevăzute cu chei care nu pot fi multiplicate uşor; când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune; nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să rezulte că deţineţi în casă bunuri de valoare. Dacă locuiţi la bloc, trebuie să aveţi interfon la intrarea pe scară, uşa de acces în locuinţă închisă permanent, balamale bine fixate în toc, ferestre cu grilaj pentru cei de la parter. Urmărind integral emisiunea „Audienţă Generală“ de la alege tv pe site-ul www.gds.ro, puteţi afla şi alte metode folosite pentru furat sau înşelat: metoda termopan, metoda rude în străinătate, metoda oala de inox, metoda singer, metoda inelul găsit, alba-neagra, concursuri prin telefon, promoţii etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS