18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScriitorul Peter Matthiessen a murit

Scriitorul Peter Matthiessen a murit

Scriitorul, naturalistul şi activistul ecologist Peter Matthiessen, singurul autor recompensat de trei ori cu National Book Award, cel mai prestigios premiu literar american, a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani, a anunţat editorul său, citat de romandie.com, potrivit realitatea.net.
Potrivit The New York Times, Peter Matthiessen a murit din cauza unei leucemii, în reşedinţa sa din Sagaponack, în statul New York.
Scriitorul american a fost distins cu National Book Award în trei categorii diferite: în 1979, la categoria „Contemporary Thought” pentru volumul „The Snow Leopard”, ce prezintă povestea unei călătorii în Nepal; în 1980, la categoria „General Non-Fiction” pentru acelaşi roman, dar în format paperback; în 2008, la categoria „Fiction” pentru „Shadow Country”.
Născut la New York, acest fiu de arhitect, a studiat la Yale şi la Sorbona, la Paris. În 1953, Peter Matthiessen a înfiinţat celebra revistă literară The Paris Review, în colaborare cu Harold Humes şi George Plimpton.
După ce a părăsit Franţa, la sfârşitul anilor ’50, Peter Matthiessen a devenit un veritabil explorator. A străbătut Alaska, teritoriile canadiene din Nord-Vest, zonele cele mai sălbatice din America Latină, Africa şi Noua Guinee.
În urmă cu câţiva ani, scriitorul american a recunoscut că a lucrat pentru CIA în perioada în care locuia la Paris. „Am fost rugat să fac ceva pentru ţara mea, iar acest fapt a făcut să vibreze fibra mea patriotică”, a spus Peter Matthiessen.
„În Paradis”, ultimul său roman, va apărea marţi, 8 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS