14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDuicu şi ai lui, spaima Mehedinţiului

Duicu şi ai lui, spaima Mehedinţiului

Procurorii anticorupţie au dezvăluit cum acţiona „caracatiţa“ corupţiei din Mehedinţi, de pe moşia baronului PSD Adrian Duicu, ale cărei tentacule s-au întins de la CJ până la IPJ Mehedinţi, Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin, CAS Mehedinţi, CL Orşova, chiar până la Curtea de Apel Craiova. Duicu se lăuda faţă de Ponea că poate influenţa membrii guvernului Ponta, pe şeful Poliţiei Române, dar şi membrii CL Orşova, putând obţine funcţii de conducere în Poliţia Română, terenuri sau contracte pentru firmele „prietene“.

Adrian Duicu, președintele Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, comisarul-şef Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, dar şi Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, au fost reţinuţi ieri-dimineaţă, în baza unor ordonanţe emise de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor de corupție din cadrul DNA.
Tot ieri-dimineaţă, procurorii anticorupţie au precizat că Adrian Duicu este urmărit penal pentru trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită şi la abuz în serviciu, două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite, dar şi pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității cu scopul de a obține foloase necuvenite. La rândul său, comisarul-şef Ştefan Ponea este acuzat de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, iar Constantin Popescu – de folosirea influenței și autorității cu scopul de a obține foloase necuvenite.
În acest dosar mai sunt cercetaţi penal: Adrian Bidilici, persoană care acţionează în numele a două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune, sub aspectul comiterii infracţiunilor de instigare la dare de mită şi complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, cu scopul de a obține pentru sine foloase necuvenite; Andreea Loredana Mijache, persoană care acţionează în numele a două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune, sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, cu scopul de a obține pentru sine foloase necuvenite; Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, sub aspectul comiterii infracțiunii de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, cu scopul de a obţine foloase necuvenite; Daniela Delia Popescu, director al Direcţiei economice din cadrul ConsiliuluiJudeţean Mehedinţi, sub aspectul comiterii infracțiunii de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, cu scopul de a obţine foloase necuvenite, Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunii de  complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, cu scopul de a obține pentru altul foloase necuvenite, Elisabeta Zenovia Rolea, director al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, sub aspectul comiterii infracțiunii de luare de mită, Grigoriţa Feraru, funcţionar public la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, sub aspectul comiterii infracțiunii de luare de mită, Silvia Şocîte, sub aspectul comiterii infracțiunii de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, cu scopul de a obţine foloase necuvenite, Ştefan Ladislau Mednyasky, secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi – sub aspectul comiterii infracțiunii de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, cu scopul de a obţine foloase necuvenite.

Filiera CJ – IPJ Mehedinţi – CL Orşova

Procurorii DNA susţin că au probe privind relaţia de „afaceri“ dintre Duicu şi Ponea. Potrivit anchetatorilor, în lunile martie-iunie 2013, Duicu i-a mărturisit comisarului-şef Ponea că are influență asupra mai multor funcționari publici, de la consilierii Consiliului Local (CL) Orşova şi până la membrii guvernului Ponta, aşa că poate să facă unele „aranjamente“.
Duicu promitea că poate aranja cu membri ai guvernului, funcționari din conducerea MAI şi șeful Poliției Române să „îl mențină temporar pe Ponea Constantin Ștefan în funcția de inspector-șef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public“, au explicat anchetatorii.
Cât despre CL Orşova, Duicu promitea că poate influenţa consilierii ca să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o persoană din familia lui Ponea, la un preț bun, a două suprafețe de teren de aproximativ 200 mp din centrul Orşovei.
Constantin Popescu, președintele organizației PSD Orșova, a intervenit pentru influenţarea a 11 consilieri locali. „Ca urmare a exercitării influenței, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public și concesionarea celor două suprafețe de teren. Cele două suprafețe de teren erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al statului român. Prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localității Orșova și apoi concesionate“, au mai precizat procurorii DNA.

Trafic de influenţă
cu „bătaie“ la Curtea de Apel Craiova

Procurorii mai spun că Duicu nu a promis funcţii şi terenuri fără a cere ceva în schimb. În schimbul „serviciilor“ promise lui Ponea, Duicu i-a cerut acestuia „să îl determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunțe o hotărâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului ANI care îl viza pe Duicu Ioan-Adrian. Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției Contencios Administrativ și Fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi favorabilă acestuia din urmă“.
După cum scria GdS în ediţia de miercuri, 3 aprilie („Procurorii DNA au descins la baronul Adrian Duicu“), este vorba despre un dosar soluţionat favorabil pentru Duicu de Curtea de Apel Craiova pe 21 mai 2013. Judecătoarea la care se referă procurorii DNA este Alina Calotă Ponea, sora lui Ştefan Ponea, iar dosarul în care Duicu a contestat raportul ANI prin care a fost acuzat că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese a fost soluţionat de… Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Curţii de Apel Craiova.
În prezent, dosarul nr. 1181/54/2012 este pe rolul Curţii Supreme, instanţă care judecă recursul formulat de inspectorii de integritate. Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova au precizat pentru GdS că instanţa nu poate emite un punct de vedere faţă de suspiciunile procurorilor DNA în ceea ce priveşte implicarea unui judecător al instanţei în acest dosar, fiind vorba de o anchetă în curs.

Licitaţii „aranjate“

Ancheta în acest caz mai arată că acelaşi Adrian Duicu s-a implicat în „aranjarea“ unei licitaţii. În lunile mai-septembrie 2013, Duicu și Daniela Delia Popescu, director al Direcţiei economice din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi, şi Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, au permis unor persoane neautorizate – reprezentanții unui furnizor de echipamente medicale și ai unei societății de leasing, accesul la informații ce nu erau destinate publicității. Informațiile reprezentau intenția CJ Mehedinţi și a Spitalului de Urgență Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziție publică, dar şi datele tehnice și financiare preconizate pentru achiziție publică. Accesul la aceste informaţii a fost „permis cu scopul de a obține, pentru cei doi agenți economici menționați, un folos necuvenit“, spun anchetatorii. În plus, accesul la aceste informaţii al celor două firme a împiedicat alte societăţi comerciale să participe la licitația publică.
Oferta stabilită pe baza acestor informaţii prevedea livrarea echipamentelor medicale de către unul dintre agenții economici în schimbul sumei de 2.700.000 de euro și finanțarea achiziției printr-un contract de leasing, finanțatorul urmând să fie a doua firmă „prietenă“.
Pe baza acestei „oferte“ transmise de cei doi operatori economici, Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin (autoritatea publică contractantă) a întocmit documentația de atribuire, care a fost transmisă ANRMAP şi publicată în SEAP. Când s-a realizat că documentația fusese greşită, pentru că nu permitea leasingul, a fost modificată și publicată din nou în SEAP. În final, date fiind condițiile tehnice și financiare, care fuseseră stabilite de la început chiar de firmele ofertante, şi nu de instituția publică beneficiară, singura ofertă a fost cea făcută de cele două firme „prietene“, care au şi câştigat licitaţia.

Bani pentru servicii paraclinice

Ioan-Adrian Duicu le-a determinat pe Elisabeta Zenovia Rolea şi pe Grigoriţa Feraru, director, respectiv funcţionar public al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, să favorizeze o anumită societate comercială, controlată în fapt de către el, privind decontarea unor sume de bani pentru servicii paraclinice. În schimb, Ioan-Adrian Duicu le-a oferit şi asigurat celor două reprezentante ale CAS Mehedinți foloase pentru persoane din familia lor, respectiv detaşarea uneia în cadrul Biroului Vamal Porţile de Fier I și numirea alteia într-o funcţie de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin.

Concurenţa, eliminată prin controale

Anchetatorii au mai stabilit că, în lunile martie-iunie 2013, Duicu a convins doi funcționari publici să controleze o firmă până când îşi va înceta activitatea. „Acțiunea de instigare exercitată de către Ioan-Adrian Duicu a avut ca urmare controale efectuate de două instituții publice la operatorul economic menționat, soldate cu aplicarea de sancțiuni pecuniare semnificative, în condițiile în care operatorul economic menționat își desfășura activitatea într-un cadru legal“, spun procurorii.
De asemenea, pe 4 aprilie 2013, Duicu s-a revanşat faţă de unul din cei doi funcţionari. Ioan-Adrian Duicu i-a cerut șefului instituției publice centrale, aflată în subordinea ministerului condus de un membru PSD, să înceteze un control intern care-l viza pe protejatul său.
De asemenea, în cursul lunii ianuarie 2014, Duicu „a determinat pe suspecţii Silvia Şocîte şi Ştefan Ladislau Mednyasky, secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi, să îi pună la dispoziţie unei anumite persoane subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu în cadrul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Mehedinţi. Având subiectele de concurs, persoana în favoarea căreia a acționat Ioan-Adrian Duicu a câștigat concursul, în condițiile în care se înscriseseră și alte persoane“, mai susţin anchetatorii.

„Urări“ penale la televiziunile lui Duicu

Cercetările din acest dosar mai arată cum Adrian Duicu a adus bani la două televiziuni din Drobeta Turnu Severin, controlate chiar de el. În cursul lunii decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, inculpatul Ioan-Adrian Duicu şi-a folosit autoritatea şi influenţa conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi şi de cea de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Mehedinţi a unui partid politic, cu scopul de a obţine foloase necuvenite pentru două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune, societăţi pe care acesta le controlează în fapt. Folosul necuvenit obţinut de cele două societăţi comerciale a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 de lei) obţinute ca urmare a faptului că Ioan-Adrian Duicu, prin intermediul lui Adrian Bidilici și Loredana-Andreea Mijache, a impus tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi să achite contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise) la cele două posturi de televiziune. Fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de urări a trebuit să achite suma de 600 de lei.
Tot prin intermediul unei televiziuni pe care o controlează, Duicu ar fi încercat să-i însceneze un fel de flagrant unei asistente de la Spitalul de Urgenţă Drobeta Turnu Severin. „Pe 16 ianuarie 2014 și în zilele următoare, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat unei persoane, director al unui post de televiziune locală, controlat în fapt de către Duicu Ioan-Adrian, să determine alte persoane să-i ofere unei asistente în cadrul Spitalului Județean de Urgență o sumă de bani, în schimbul eliberării unei adeverințe medicale și, totodată, să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care asistenta ar fi primit această sumă de bani. Persoanele instigate au încercat să îi dea asistentei suma de bani în vederea eliberării unei adeverințe medicale, însă aceasta a refuzat să primească banii“, au mai precizat anchetatorii.
Aldezir Marin

Ministrul justiţiei a propus-o pentru o funcţie-cheie în DNA pe soţia lui Ponea

Elisabeta Ponea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi soţia fostului inspector-şef al IPJ Mehedinţi reţinut în dosarul Duicu, a fost propusă în septembrie 2013 de ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, la şefia secţiei judiciare din cadrul DNA, în timpul tentativei de schimbare a eşalonului doi de procurori-şefi, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Numele Elisabetei Ponea, propus atunci de Cazanciuc, a trecut neobservat, deoarece aceasta viza funcţia de şef al secţiei judiciare. Toată atenţia era concentrată anul trecut pe încercarea de schimbare a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru de la conducerea Secţiei 1.
Nu e clar cum a ajuns ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, la numele Elisabetei Ponea. Cert este că propunerea a fost trimisă la CSM împreună cu alte nume care urma să ocupe funcţii importante din eşalonul doi al DNA. În urma presiunilor, ministrul Cazanciuc a renunţat la propuneri. Secţia judiciară este condusă azi de procurorul Elena Matiesescu. Secţia judiciară apără în instanţă interesele DNA odată ce un dosar este trimis în judecată.  
De notat că în timp ce ministrul Cazanciuc o propunea pe Elisabeta Ponea la şefia secţiei judiciare a DNA, soţul acesteia tocmai ar fi primit promisiunea baronului PSD, Adrian Duicu, că va fi promovat în MAI. Nu e clar dacă la momentul la care soţia inspectorului era propusă la DNA, împotriva fostului şef al IJP Mehedinţi era deschis un dosar penal. Acest detaliu pune cu atât mai mult în discuţie modul în care ministrul Cazanciuc a recrutat anul trecut procurori pentru funcţii-cheie din DNA. Nu e clar pe ce criteriu au fost propuşi. Ministrul n-a putut fi contactat pentru explicaţii.
D.Tapalagă, P. Alexandru – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS