21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBustul lui Brâncuşi, în aşteptarea soclului

Bustul lui Brâncuşi, în aşteptarea soclului

În Craiova există trei statui ale titanului de la Hobiţa: una în Parcul „Nicolae Romanescu“, alta pe Aleea Personalităţilor din perimetrul Teatrului Naţional şi încă una în curtea Colegiului Naţional de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ (incintă în care mai există altă operă celebră a marelui sculptor: borna de hotar, precum şi câteva bârne din atelierul său parizian, aflate în prezent în degradare). Alt patrulea, un bust din bronz al lui Brâncuşi, a fost executat anul trecut la Combinatul Fondului Plastic din Iaşi din iniţiativa Fundaţiei Scrisul Românesc, preşedinte Tudor Nedelcea, a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, preşedinte Victor Crăciun, bust finanţat integral de o societate de construcţii din Craiova şi  care aşteaptă, de aproape un an, să fie montat în Piaţa Gării (Piaţa „Brâncuşi“).

Bustul Brâncuşi este o lucrare a celebrei sculptoriţe basarabene Miliţa Pătraşcu, fostă elevă a lui Constantin Brâncuşi, în al cărui atelier din Paris a început să lucreze în anul 1919 (până în 1923). Bustul executat de Miliţa Pătraşcu este o realizare artistică de excepţie. Conform afirmaţiilor lui Victor Crăciun (care a scris o inedită şi documentată carte despre sculptoriţa Miliţa Pătraşcu), a fost prima dată când marele Constantin Brâncuşi a admis să i se facă bustul; ba, mai mult, chiar el a modelat unele expresii ale figurii sale: „Când Miliţa Pătraşcu a creat bustul lui Brâncuşi, acesta a venit în atelierul ei şi personal a lucrat la păr şi la barbă, scurtându-şi puţin barba faţă de ceea ce lucrase Miliţa, aranjându-şi puţintel şi frizura… Lucrarea Miliţei Pătraşcu este, aşadar, o încercare de a se vedea pe el, ca un autoportret“.

Victor Crăciun a donat Craiovei copia în ghips a bustului

Dreptul de proprietate al bustului îl are Victor Crăciun, rudă a sculptoriţei Miliţa Pătraşcu. La intervenţia scriitorului Tudor Nedelcea, preşedintele Fundaţiei Scrisul Românesc (care a dezvelit peste 70 de plăci memoriale în Craiova) şi vicepreşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, proprietarul acestui bust, prof. dr. Victor Crăciun, preşedintele aceleiaşi Ligi Culturale şi, reamintesc, rudă a sculptoriţei Miliţa Pătraşcu, a acceptat, în urmă cu şase ani, cu prilejul Zilelor „Marin Sorescu“, să doneze Muzeului de Artă din Craiova copia în ghips, spre a fi turnată în bronz. Comisarul UNESCO, Serge Faucherau, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit elogios despre această lucrare şi despre gestul donaţiei, în prezenţa academicienilor Eugen Simion, Maya Simionescu, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Vasile Tărâţeanu, Adam Puslojic, participanţi la manifestările „Zilele Sorescu“ organizate de primarul de atunci, Antonie Solomon, în colaborarea cu Academia Română. Proprietarul bustului, Victor Crăciun, l-a turnat, în 2013, în bronz la Combinatul Plastic din Iaşi, Victor Crăciun având şi macheta bustului Brâncuşi, opera Miliţei Pătraşcu, iar în luna aprilie 2013 bustul a ajuns la Craiova şi a fost achitat integral de un sponsor din Bănie, lucrarea aflându-se de atunci într-un depozit.

Arhitect Voia: „Am proiectat 12 variante de alcătuire a soclului“

Cunoscutul şi apreciatul arhitect Viorel Voia a proiectat soclul pe care ar urma să se monteze bustul din bronz, tot ca o operă de artă. A făcut 12 variante de amplasare în Piaţa Gării (Piaţa Brâncuşi), în locul în care a fost cârciuma fraţilor Spirtaru şi unde adolescentul Brâncuşi fierbea ţuica pentru birjarii-taximetrişti ai vremii. Lucrarea de la Craiova va fi aşezată aşa cum a stat şi în atelierul Miliţei Pătraşcu, pe un fel de postament romboidal, cum sunt romboizii din Coloana lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. Şi alt motiv al acestei amplasări: gara este una din principalele intrări în Craiova şi nu are nici o operă de artă. Există doar o placă memorială dedicată lui Brâncuşi, aşezată de Fundaţia Scrisul Românesc în urmă cu mulţi ani.
Arhitectul Viorel Voia a declarat pentru GdS: „Unii oficiali ai administraţiei craiovene par a fi destul de nerecunoscători faţă de Brâncuşi. Este opinia mea. Argumente? În Piaţa Gării, în urmă cu mulţi, mulţi ani am proiectat, la rugămintea arzătoare a lui V.G. Paleolog, prieten şi exeget al marelui Brâncuşi, o fântână, «fântâna celor patru păsări băutoare de apă dintr-un blid», lucrare executată şi admirată de arhitecţi, artişti plastici, scriitori, locuitori ai Băniei. În urmă cu vreo opt ani, a fost însă parţial demolată! S-a păstrat doar conturul parapeţilor bazinului, în care zac sute de ţevi ţâşnitoare de apă. Mi s-a părut un mod primitiv de gândire a fostei conduceri a Primăriei Craiova. A doua chestiune este legată de bustul Brâncuşi, executat, adus în Craiova în aprilie 2013, dar încă neamplasat: lucrarea (soclul plus bustul) ar urma să fie aşezată în axul fântânii şi al gării, amândouă formând câmpul vizual al copilului Brâncuşi când privea vechea gară. Cele 12  variante de soclu propuse bustului sunt inspirate, fără a copia, după soclurile lui Brâncuşi pentru păsările sale. Oficialii primăriei şi-au dat acordul, de principiu, pentru acest amplasament în Piaţa «Constantin Brâncuşi»: în primăvara anului 2013, doamna Olguţa Vasilescu a fost cu noi în Piaţa «Brâncuşi» – cu sponsorul care a plătit executarea lucrării din bronz, un om de suflet, fără de care acest bust nu ar fi fost executat, şi cu scriitorul Tudor Nedelcea. Atunci i-am arătat doamnei primar cele 12 variante de alcătuire a soclului, le-am trimis şi în scris primăriei, printr-o simplă scrisoare pusă la cutia poştală. De atunci nu s-a mişcat însă nimic…“.
Lucrarea Miliţei Pătraşcu se află, în diferite versiuni, în Bucureşti şi la Chişinău (unde s-a născut sculptoriţa). În Capitală, pe 25 aprilie 2001, în Piaţa Dorobanţi, s-a inaugurat Parcul „Constantin Brâncuşi“. Pe locul unde altădată se afla statuia Lupoaicei din Bucureşti, a fost amplasat un bust al lui Brâncuşi, realizat de Miliţa Pătraşcu. Lucrarea de la Craiova, ce ar urma să fie amplasată în Piaţa Gării („Brâncuşi“), ar fi a treia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS