14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa îi trimite pe craioveni să cumpere ziare din benzinării

Olguţa îi trimite pe craioveni să cumpere ziare din benzinării

http://www.youtube.com/watch?v=HJOwQ1lSJus

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a încercat ieri, fără succes, să lămurească aspectele controversate ale proiectului pe care l-a iniţiat, prin care doreşte să radă din oraş circa 70% din chioşcurile unde se vând ziare, reviste şi cărţi. Olguţa a acuzat firma că s-a folosit de un document fals, dar a evitat să răspundă la întrebările dificile. Întrebată unde se vor mai vinde ziarele dacă se demolează chioşcurile, primarul a spus că în oraşele mari presa se vinde în magazine şi în benzinării.

Primarul Craiovei a organizat de urgenţă o conferinţă de presă pentru a aduce lumină în scandalul proiectului care va fi supus astăzi votului consilierilor locali, prin care chioşcurile firmei Mediapress Investment, principalul distribuitor de presă din Craiova, ar urma să fie demolate. GdS a scris în ediţia de ieri despre iniţiativa primăriei de a rezilia contractul cu distribuitorul pe motiv că, pe lângă ziare şi cărţi, în chioşcurile Mediapress se vând şi ţigări şi băuturi. Un alt motiv de reziliere ar fi fost dimensiunile mai mari ale chioşcurilor faţă de cele din contractele iniţiale semnate în urmă cu 14 ani şi prelungite până în 2020. GdS a arătat că respectivele contracte nu au nici o clauză care să permită rezilierea pe motiv că se vând în chioşcuri şi alte produse decât cele de presă. Totodată, primăria acuza că dimensiunile chioşcurilor au 6 metri pătraţi, în loc de 2,6 metri pătraţi, implicit au nevoie de autorizaţie de construcţie, dar Mediapress Investment s-a apărat prezentând certificate de urbanism şi un răspuns din 2012 semnat în numele primarului Lia Olguţa Vasilescu, inclusiv de arhitectul-şef de la acea vreme, în care municipalitatea spunea că firma nu are nevoie de autorizaţie de construire. Ieri, primarul a acuzat firma că acel certificat de urbanism a fost emis pe baza unui act fals, care nu fusese aprobat de consiliul local, şi că angajaţii primăriei au fost induşi în eroare. În schimb, reprezentanţii firmei spun că reprezentanţii Direcţiei de Urbanism le-au explicat că mai întâi trebuie obţinut certificatul de urbanism şi apoi trebuie votul consiliului local.
„În nici un act adiţional până acum nu a fost însă modificată suprafaţa. Au existat două firme care au avut contract cu municipalitatea, dar nici un act adiţional nu a dus mai departe la modificarea suprafeţei de 6 mp, cât au la ora actuală aceste chioşcuri. Certificatele de urbanism pentru suprafaţa de 6 mp au fost obţinute în baza unei anexe false, care nu a fost aprobată de către consiliul local. Nu există nicăieri vreo ştampilă sau vreun număr de înregistrare de la primărie, nu apare nici antetul primăriei la data respectivă, în 2011. Funcţionarii primăriei nu şi-au dat seama că este vorba de un document redactat de firma respectivă, fără nici un fel de aprobare de la Consiliul Local sau de la Primăria Craiova.
Legea nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcţie şi normele de aplicare, stipulează clar că pentru construcţii cu suprafaţa mai mare de 5 mp este nevoie de autorizaţie de construcţie. În 2012, firma respectivă a primit un răspuns de la primărie că nu are nevoie de autorizaţie, dar s-a întâmplat acest lucru tocmai pentru că în contractul de ascociere suprafaţa era de sub 5 mp pe chioşc, însă ei au amplasat chioşcuri de peste 6 mp. Cu alte cuvinte, ai o aprobare pentru 2 mp de chioşc, tu vii să ceri de la primărie autorizaţie de construcţie, ţi se spune că nu este nevoie, dar tu ce faci? Vii cu o anexă prin care modifici suprafaţa fără ca primăria să ştie despre acest document. E o chestiune destul de gravă. Mă mir că firma respectivă mai are curaj să ne ameninţe cu o casă de avocatură. Legea e clară, peste 5 mp îţi trebuie autorizaţie de construcţie. Aceste chioşcuri sunt amplasate ilegal şi din acest motiv se întrerupe contractul cu firma respectivă“, a declarat ieri Olguţa Vasilescu. Primarul a omis, însă, să spună că răspunsul funcţionarilor primăriei, în care se preciza că nu este nevoie de autorizaţie de funcţionare, făcea referire tocmai la certificatul de urbanism în cauză, deci ştiau foarte bine ceea ce au scris în răspunsul către Mediapress.

Olguţa îşi păzeşte spatele

Primarul Craiovei a lăsat să se înţeleagă că îi este frică de documentul semnat în numele ei de funcţionarii primăriei.
„Să nu vă supăraţi, aici este vorba de un fals. Dacă eu nu iau măsuri, eu sunt pasibilă de alte lucruri. Au venit cu o anexă falsă şi funcţionarii noştri au crezut că este voba de un nou act adiţional. Şi mai mult decât atât, certificatul de urbanism s-a dat în baza unei legi care prevede că sub 5 mp nu ai nevoie de autorizaţie de contrucţie. Sunt două chestiuni diferite, în primul rând lor li s-a răspuns de la primărie că nu au nevoie de autorizaţie de construcţie pentru că în contractul cu primăria aveau chioşcuri de 2 mp, iar în al doilea rând este vorba de un document fals pe care l-am descoperit şi noi acum, când am luat iar chioşcurile la mână şi când ne-am dat seama că nu aveau cum să obţină autorizaţie de construcţie.
Nu este semnătura mea pe certificatul de urbanism, este semnătura domnului Antonie Solomon. Răspunsul din iulie s-a referit la faptul că nu au nevoie de autorizaţie de construcţie din moment ce exista acel contract care prevedea 2 mp. Indiferent ce act primeau de oriunde, şi de la NASA, legea e clară, iar acel certificat de urbanism a fost obţinut în baza unui fals“, a spus Olguţa Vasilescu.
În replică, Paul Vijloi, asociat la Mediapress, a precizat că nu este vorba de nici un fals. „Acea anexă conţinea datele de identificare ale chioşcurilor pentru care noi doream să obţinem autorizaţie de construcţie, deci doream ca lucrurile să fie perfect legale. Funcţionarii de la Direcţia de Urbanism ne-au spus că trebuie mai întâi să obţinem certificate de urbanism, pe care le-am şi obţinut, şi apoi să fie aprobat proiectul în consiliul local. Ne-au explicat că aşa se procedează, pentru că exista riscul ca în consiliu să se aprobe un număr de chioşcuri, iar la urbanism să se aprobe alt număr. Noi am făcut cum au zis“, a declarat Paul Vijloi.
Dincolo de aspectele nelămurite ale iniţiativei primarului, GdS a întrebat-o pe Olguţa Vasilescu unde se vor mai vinde ziarele dacă se vor demola chioşcurile. „Presa poate să se vândă inclusiv în magazine. Vreau să vă spun că, peste tot pe unde m-am dus prin oraşele mari, presa de regulă se vinde în magazine, în benzinării. Dar nu excludem posibilitatea ca în cazul în care vor fi firme care vor dori să facă distribuţie de presă să nu aprobăm acest lucru“, a spus ea. Legat de vânzarea de ţigări şi băuturi răcoritoare, primarul a spus: „Din moment ce ai un contract cu noi pentru vânzarea de ziare şi după vii şi bagi ţigări şi băutură, chioşcurile sunt supuse unui alt regim. Probabil că se vând în toată ţara, dar în condiţiile în care au contract în care li se permite. Primăria Craiova nu avea un astfel de contract. Eu nu văd nici un scandal aici, eu văd o firmă care a încercat să înşele municipalitatea cu un document fals. Eu nu îmi asum aşa ceva“, a spus Olguţa. Clauzele contractelor Mediapress nu prevăd rezilierea pentru că se vând ţigări şi băuturi răcoritoare în chioşcuri.

La acest articol au contribuit Madeline Neagoe şi Adelina Ciochia

 

Scrisoare deschisă pentru Primăria Craiova: Evitați riscul de a periclita libertatea de informare și de exprimare!

În atenția doamnei primar Olguța Vasilescu

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, s-a autosesizat ca urmare a articolului publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan, intitulat: „Olguța Vasilescu vrea să radă chioșcurile de presă, suprimând astfel ziarele critice“.
Articolul face trimitere la un document publicat pe site-ul Primăriei Craiova, potrivit căruia instituția dumneavoastră intenționează să rezilieze contractul cu Mediapress Investment SRL, companie care gestionează cea mai mare parte a chioșcurilor de ziare din oraș (aproximativ 70%).
Argumentele invocate de documentul oficial se referă la faptul că în chioșcurile de ziare din Craiova se comercializează și tutun, și băuturi răcoritoare, deși contractul nu prevede în mod expres interdicția de a comercializa aceste produse. Totodată, conform documentului, aceste chioșcuri nu ar respecta dimensiunile stabilite contractual.
Contactat de ActiveWatch, unul dintre reprezentanții Mediapress Investment a precizat că dimensiunile chioșcurilor sunt aceleași din 2011 și că, la timpul respectiv, primăria nu a contestat certificatele de urbanism ale acestora. „Și, în condițiile în care presa scrisă nu aduce mari încasări, după cum bine știți și dumneavoastră, am vândut și alte produse pentru a mări vânzările și a supraviețui“, a mai spus reprezentantul Mediapress Investment.
ActiveWatch solicită Primăriei Craiova să găsească o soluție, astfel încât să evite riscul ca măsurile luate împotriva Mediapress Investment să fie percepute ca un atac la adresa libertății de exprimare (a vocilor critice la adresa administrației locale) și a dreptului publicului la informare.
Facem apel către Primăria Municipiului Craiova să țină cont de toate aceste aspecte și să permită intrarea în legalitate a companiei care gestionează chioșcurile de ziare.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
Departamentul FreeEx

 

Preşedintele BRAT, Silviu Ispas, a transmis ieri o scrisoare deschisă primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în legătură cu intenţia acesteia de a închide o reţea de chioşcuri de distribuţie a presei scrise. Textul scrisorii poate fi citit mai jos.

În atenția doamnei primar Olguța Vasilescu

Stimată Doamnă Primar,

Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), organizația care reunește peste 200 de instituții de media, agenții și companii, vă solicită să reveniți asupra deciziei de a rezilia contractul cu Mediapress Investment SRL, companie care gestionează cea mai mare parte a chioșcurilor de ziare din oraș (aproximativ 70%), să demarați discuții cu aceasta pentru reglementarea situației, iar, în cazul în care nu ajungeți la o înțelegere, să promovați o soluție care să permită în continuare difuzarea presei în Craiova, înainte de încetarea colaborării cu prestatorul respectiv.
Adunarea Generală a BRAT a evaluat în cadrul ședinței de astăzi (miercuri – n.r.) această intenție a dumneavoastră, anunțată și pe site-ul primăriei, și consideră că, dacă va fi aplicată, măsura va reprezenta o lovitură dată difuzării presei locale și naționale, libertăţii presei în general și dreptului la informare al cetățenilor.
În documentul publicat pe site-ul Primăriei Craiova, argumentați că în chioșcurile de ziare se comercializează și tutun, și băuturi răcoritoare, precum și faptul că dimensiunile construcțiilor sunt mai mari decât cele prevăzute prin contract.
Potrivit informațiilor furnizate de organizația ActiveWatch, contractul pe care îl aveți cu compania nu prevede în mod expres interdicția de a comercializa astfel de produse. În ce privește dimensiunile chioșcurilor, sunt aceleași din 2011 și că, la momentul respectiv, primăria nu a contestat certificatele de urbanism ale acestora.
În concluzie, facem apel să identificați și să aplicați o soluție care să nu afecteze funcționarea și libertatea presei, precum și liberul acces la informare al locuitorilor Craiovei.

Silviu Ispas,
Președinte BRAT

 

Ce cred angajaţii de la chioşcuri

Ionela Dobrescu
Am o părere proastă. Nu am nici o altă sursă de venit, doar soţul meu lucrează. Cred că mă voi descurca foarte greu pe viitor“.

Azi am aflat din ziar, din Gazeta de Sud, sunt de părere că este o prostie. În primul rând, rămân atâţia oameni fără loc de muncă, şi în al doilea rând, noi avem contract cu primăria până în 2019. Deci, ce să vă zic, e total greşit. De când mă ştiu, adică de vreo 15 ani, tot de la presă am primit bani. Ăsta e singurul meu venit. Chiar nu ştiu cum mă voi descurca în aceasta situaţie, e o întrebare pe care mi-o pun în fiecare zi. Dacă nu ar mai fi presa, ce aş face? Nu e deloc simplu, avem o vârstă şi asta înseamnă să murim de foame. Ce naiba să mai zicem, în condiţiile în care avem şi noi familie şi copii?! Eu, spre exemplu, sunt singură, am şi un copil pe care trebuie să îl ţin în şcoală, şi va fi foarte greu. Ăsta e venitul nostru, atât. După ce că traiul e aşa de scump, să nu ai nici un venit nu e simplu deloc. Cred că doamna primăriţă ar trebui să mai gândească o dată înainte de a face chestia asta, că suntem atâţia care avem probleme. Dumneai să se mai gândească, că ăsta e venitul nostru. Asta ştim noi să facem şi cred că a lăsat deja destui oameni fără loc de muncă“.

Costel Tudor
Nu mai am altă sursă de venit, şi eu, şi soţia lucrăm la ziare. Vă daţi seama, rămânem practic fără nimic. Ar trebui să se gândească la toţi oamenii ăştia care rămân fără serviciu. Am văzut că mâine e şedinţa de consiliu, nu ştiu ce politică e asta, avem chioşcuri aspectuoase, nu mai e ce era înainte“.

În condiţiile în care a promis în campania electorală că va reuşi să creeze 20.000 de locuri de muncă, de când a venit nu a făcut decât să desfiinţeze locuri de muncă. În condiţiile în care avem o vârstă când nu ne primeşte nimeni niciunde. În condiţiile în care toate utilităţile şi tot ce are de plătit firma noastră faţă de primărie este plătit. Aceasta este singura mea sursă de venit şi dacă ar fi să plec ar fi a doua oară când mi se întâmplă în decurs de cinci ani. Nu ştiu cum mă voi descurca în această situaţie pentru că la vârsta mea nici menajeră nu mă primeşte nimeni niciunde. Indiferent unde vrei să te angajezi în acest oraş, nimeni nu te primeşte cu carte de muncă, în primul rând. Muncă la negru este peste tot. Cu carte de muncă nu te mai primeşte nimeni şi este păcat să rămân pe drumuri pentru că am 31 de ani vechime. Am 26 de ani lucraţi altundeva şi cu greu am găsit aici, şi acum să rămân fără nici o sursă de venit… Lucrez de patru ani aici şi este o societate serioasă, mi-ar părea rău să se întâmple lucrul acesta. Ce să facem cu un astfel de primar care promite în campania electorală şi apoi nu-şi ţine promisiunile deşi ştie că este un oraş sărac? Suntem pe primul loc în ţară la şomaj şi nu creează nici un loc de muncă, din contră, desfiinţează. De ce? Sunt ambiţii politice la mijloc? Dumneaei ştie. Nu face altceva decât să îngreuneze viaţa oamenilor. Păcat. Şi culmea este că dumneaei a fost ziaristă“.

Maria Vărgatu
Nu se gândesc cu ce o să trăim? Şi lumea cum o să mai fie informată? Toată lumea are internet? Ce faci cu bătrânii care nu ştiu să folosească internetul? Nici eu nu ştiu, am două calculatoare acasă, dar nu ştiu să le folosesc. Ce face lumea asta? Şi noi, salariaţii, ce facem, cu ce trăim, că viaţa e foarte grea?! Eu nu ştiu ce o să fac. Doar pensia soţului o mai avem, atât. În loc să înfiinţeze locuri de muncă le desfiinţează. Sunt o grămadă de salariaţi la firma asta, eu lucrez de foarte mult timp aici“.

Să se gândească în primul rând că oamenii rămân fără serviciu, fără o sursă de venit. Noi sperăm că se va rezolva situaţia şi rezultatul va fi favorabil nouă şi tuturor, în general. Lucrez de trei ani aici şi e foarte bine, nu cred că voi găsi alt loc de muncă în condiţiile astea“.

Am aflat din ziar că desfiinţează chioşcurile. Pentru noi e un şoc, eu din salariul ăsta trăiesc. Am un copil care e la liceu, în clasa a IX-a, şi un bătrân care e la pat, bolnav. Asta e singura noastră sursă de venit, nu ştiu ce o să facem dacă o să se închidă. Lucrez aici de şase ani şi întotdeauna a fost OK. Pentru mine a fost un şoc şi am un gol în capul pieptului. O să fie foarte greu să găsim alt loc de muncă, de dimineaţă mă tot gândesc, nu ştiu dacă o să mai putem să avem o altă sursă de venit… Stai şi te uiţi şi în ziar, dar nu mai sunt locuri de muncă. Plus că noi avem o vârstă, eu mă apropii de 40 de ani, e greu să ne mai găsim de muncă. Avem de întreţinut o familie, sunt cheltuieli şi avem rate la bancă. Nu ştiu cum ne vom descurca“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS