27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarderi craioveni, condamnaţi definitiv de Curtea Supremă

Carderi craioveni, condamnaţi definitiv de Curtea Supremă

Cinci membri ai unui grup infracţional organizat, acuzaţi de furtul datelor de pe cardurile unor cetăţeni spanioli şi polonezi, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi definitiv, luni, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei.
În iunie 2011, procurorii DIICOT i-au reţinut pe Ionel Goga, Dragoş Sorica, Iulian Dumbravă, Laurenţiu Sîrbu, Florin Zaharia şi Irinel Ocnăreasa, toţi din Craiova, înainte ca trei dintre ei să plece în Polonia, unde urma să plaseze pe bancomate dispozitivele pentru copierea datelor de pe cărţile de credit. În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor, procurorii au consemnat că grupul era coordonat de Goga, Sorica şi Ocnăreasa, iar Zaharia, Sîrbu şi Dumbravă se ocupau de confecţionarea sau adaptarea echipamentelor de copiere a datelor cărţilor de credit, transportarea şi montarea lor pe bancomate din Spania şi Polonia. Informaţiile obţinute erau transmise lui Goga sau lui Ocnăreasa prin Yahoo Messenger, de unde erau transmise mai departe către alţi membri ai grupării care acţionau pe teritoriul SUA. Acolo, datele erau inscripţionate pe carduri blanc cu care erau retrase fraudulos diverse sume de bani. În final, banii ajungeau în ţară, unde erau investiţi în afaceri, imobile şi autoturisme de lux. De altfel, după cum au stabilit procurorii, doi dintre inculpaţi şi-au cumpărat case într-un complex rezidenţial de lângă Craiova cu banii „traşi“ de pe carduri. Toţi cei şase craioveni au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, deţinerea unor dispozitive pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie a unor instrumente de plată falsificate, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani, iar pe 3 februarie 2012 au fost condamnaţi. Tribunalul Dolj a hotărât ca Sîrbu să execute cinci ani de închisoare, iar restul inculpaţilor câte trei ani şi şase luni.
În afară de Sârbu, toți inculpații au declarat recurs, o hotărâre definitivă în acest dosar fiind pronunţată de Curtea Supremă în cursul zilei de luni. Magistraţii bucureşteni au admis recursurile celor cinci inculpați și le-a redus pedepsele, cei cinci fiind condamnați la câte doi ani de închisoare cu executare. Decizia a fost comunicată și IPJ Dolj, iar ieri, ofiţerii Serviciului de Investigații Criminale l-au dus în arest pe Dragoș Sorica, iar ceilalţi patru sunt căutaţi de poliţiştii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS