10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie de donare de sânge, în weekend, la Craiova

Campanie de donare de sânge, în weekend, la Craiova

Pe 29 şi 30 martie, la Craiova va avea loc o nouă campanie de donare de sânge, a doua din 2014 sub sloganul „Fiecare picătură de sânge înseamnă un zâmbet, în opt minute donezi sânge, în opt minute salvezi o viaţă“. Acţiunea va avea loc, ca şi precedentele derulate anul trecut şi în ianuarie 2014, la Casa Studenţilor (CS), iar programul de donare în cele două zile va fi între orele 8.00 – 14.00.
La fiecare campanie organizată la CS, derulată şi cu sprijinul și sub coordonarea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova, în jur de o sută de craioveni, donatori fideli sau oameni care au venit pentru prima dată la o astfel de acțiune, au donat sânge pentru a-şi ajuta semenii, „pentru că poate mâine-poimâine avem şi noi nevoie“. Trebuie însă ştiut că un bărbat poate dona sânge de patru ori pe an şi trebuie să aibă minimum 60 kg, în timp ce o femeie poate dona sânge de trei ori pe an şi trebuie să aibă minimum 50 kg.
Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie odihnită, să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 72 de ore înainte, să nu fie fumătoare sau consumatoare de droguri, să nu fi călătorit în străinătate în ultimele trei luni, să nu fi suferit o intervenţie chirurgicală în ultimele 6-12 luni, să fi donat cel puţin o dată sânge înainte de 45 de ani, să nu fie bolnavă cronic (TBC, hepatită, diabet, ulcer, epilepsie, boli de inimă, boli de piele etc.) sau să nu fi avut vreo afecţiune acută în ultimele două săptămâni.
Cei care donează vor avea şi unele beneficii, cum ar fi o zi liberă de la serviciu sau şcoală, 50% reducere la transportul public pentru o lună, şapte tichete de masă, consultaţie gratuită înainte de donare sau buletin de analize gratuit la cerere. Totodată, donatorii fideli au dreptul, gratuit, la un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins şi, în anumite cazuri, la un examen cardiovascular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS