3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pe viaţă pentru uciderea şi incendierea a doi tineri

Puşcărie pe viaţă pentru uciderea şi incendierea a doi tineri

\n

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au hotărât să-i condamne la închisoare pe viaţă pe trei dintre inculpaţii care, în urmă cu aproape un an, au ucis şi incendiat un tânăr din Filiaşi şi o fată din Turceni. Al patrulea inculpat, care avea 17 ani la data comiterii faptelor, a fost condamnat la 15 ani de puşcărie.

Gorjenii Florin Mînea, Dragoş Ionescu, Mihai Bălan şi Bogdan Drăgoi au fost trimişi în judecată în iulie, anul trecut, fiind acuzaţi că au ucis, jefuit şi incendiat doi tineri, pe Ion Ulăreanu, de 28 de ani, din Filiaşi, şi pe Ileana Gabriela Dumitrana, de 19 ani, din Turceni, Gorj.
Primii trei au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav, tâlhărie, distrugere şi profanare de cadavre, iar Drăgoi, care avea 17 ani la vremea comiterea faptelor, de complicitate la comiterea acestor infracţiuni.
Procurorii au reţinut că cei patru gorjeni, care erau consumatori de substanţe etnobotanice, procurau „marfă“ de la diferiţi furnizori, unul dintre ei fiind Ion Ulăreanu, zis Axi, pe care Mînea şi Drăgoi îl cunoscuseră în vara anului 2012.
De atunci şi până la sfârşitul lunii mai, anul trecut, cei doi au cumpărat de la Ulăreanu substanţe etnobotanice, care erau aduse de tânărul din Filiaşi acasă la Mînea. În după-amiaza zilei de 27 mai, cei patru gorjeni s-au întâlnit şi au hotărât să facă rost de etnobotanice, însă, pentru că nu aveau bani, au pus la cale un plan pentru a-l jefui pe Ulăreanu. Astfel, tinerii au decis să-i ceară lui Ulăreanu să le aducă etnobotanice în valoare de 2.000 de lei, urmând să se întâlnească în afara oraşului Motru, unde puteau să-l agreseze pentru a-i lua „marfa“ fără să plătească.
În aceeaşi seară, în jurul orei 23.00, Drăgoi a plecat să  îl întâlnească pe Ulăreanu la intrarea în oraşul Motru, iar ceilalţi trei inculpaţi, după ce s-au înarmat cu o cheie franceză, o cheie fixă şi un picior de scaun, au aşteptat în punctul Râpa, dintre podul peste râul Motru şi satul Râpa. Ulterior, Drăgoi s-a întâlnit cu Ulăreanu, care venise cu maşina, însoţit de Gabriela Dumitrana, apoi au plecat către punctul Râpa. Acolo, Bălan a deschis uşa maşinii şi l-a lovit pe Ulăreanu cu cheia fixă în cap, iar Ionescu cu piciorul de scaun, apoi l-au scos din maşină. Anchetatorii au mai reţinut că, „la un  moment  dat, victima a reuşit să se ridice în picioare, însă, fiind lovit în zona feţei şi abdomenului cu pumnii de către inculpatul Bălan Mihai, a căzut  la  pământ, între autoturism şi canalul colector, iar cei doi inculpaţi au continuat să-i aplice  lovituri… până au constatat că acesta a decedat“.
Între timp, Gabriela Dumitrana, care a coborât din maşină şi ţipa după ajutor, a fost lovită de Mînea cu pumnii şi cu o cheie franceză în cap. Cele două victime au fost urcate în maşină (tânărul pe bancheta din spate, iar fata de 19 ani în portbagaj), apoi Mînea s-a urcat la volan şi toţi au plecat către punctul La lacuri din satul Meriş, Mehedinţi, pentru a arunca autoturismul şi cadavrele în lac.

Puşcărie pe viaţă pentru trei dintre ucigaşi

Procurorii au mai stabilit că, atunci când au ajuns în apropierea lacului, inculpaţii au auzit-o pe fată gemând în portbagajul maşinii. Au oprit, iar Ionescu a coborât şi a strangulat-o cu mâneca de la geacă, după aceea au pornit spre lac, însă Mînea a pierdut controlul direcţiei şi a intrat cu maşina în mlaştina din capătul lacului. Văzând că nu mai pot scoate maşina din mlaştină, inculpaţii au luat tot ce au găsit în autoturism (mai multe pachete cu etnobotanice, o cameră video, un pachet de ţigări, un ceas şi suma de 300 de lei) şi au aruncat în lac telefoanele victimelor, după care au dat foc maşinii. Autoturismul incendiat şi cadavrele carbonizate ale celor doi tineri au fost descoperite de un pescar pe 28 mai, în jurul prânzului. În urma cercetărilor făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, autorii dublei crime au fost identificaţi şi arestaţi, după care dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Inculpaţii au fost deferiţi justiţiei pe 22 iulie 2013, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj, instanţă care s-a pronunţat la sfârşitul lunii noiembrie.
Mânea şi Bălan au fost condamnaţi la câte 28 de ani de închisoare, Ionescu la 30 de ani, iar Drăgoi a primit 15 ani de închisoare. Cei patru inculpaţi şi procurorii au făcut apel împotriva sentinţei, iar, vineri, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat, condamnându-i definitiv pe cei patru gorjeni.
Judecătorii craioveni au admis apelul procurorilor şi au hotărât majorarea pedepselor în cazul primilor trei inculpaţi. Ionescu, Mînea şi Bălan au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru omor deosebit de grav, tâlhărie, distrugere şi profanare de cadavre, iar Drăgoi va fi internat într-un centru de detenţie timp de 15 ani.

Despăgubiri

Curtea de Apel Craiova a mai dispus ca toţi cei patru condamnaţi să-i plătească 100.000 de lei drept daune morale soţiei lui Ion Ulăreanu. De asemenea, instanţa a dispus ca fetiţa soţilor Ulăreanu să primească de la inculpaţi o pensie de întreţinere de 6.000 de lei şi o rentă lunară de 1.000 de lei până la vârsta de 18 ani sau până la finalizarea studiilor. Iniţial, Tribunalul Gorj hotărâse ca soţia lui Ion Ulăreanu să primescă suma de 250.000 de lei drept daune morale. De asemenea, inculpaţii trebuie să achite mamei Gabrielei Dumitrana suma de 200.000 de lei cu titlul de daune morale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS