21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum te poţi autovota preşedinte la asociaţie

Cum te poţi autovota preşedinte la asociaţie

http://www.youtube.com/watch?v=hiKkoIPg0po

Alegerea preşedintelui şi comitetului la Asociaţia de Proprietari nr. 11 din Craioviţa Nouă este motiv de scandal. Unii proprietari sunt nemulţumiţi că preşedintele a adus peste 170 de împuternici pentru a fi reconfirmat în funcţie. Locatarii susţin că modul în care s-au obţinut semnăturile nu ar fi tocmai corect, fiindcă semnatarii nici nu ştiu pentru ce i-ar fi delegat pe cei prezenţi la întâlnire. Majoritatea l-a delegat chiar pe preşedinte, cum ar veni, să se autovoteze. Dar cum Legea asociaţiilor de proprietari şi Regulamentul asociaţiilor sunt permisive, orice proprietar poate face rost de câteva sute de împuterniciri şi să se cocoţeze la conducerea unei asociaţii.

La Asociaţia nr. 11 Craioviţa Nouă s-a ţinut, cu ceva timp în urmă, Adunarea Generală, în cadrul căreia preşedintele numit în urmă cu doi ani şi comitetul au rămas la conducere. Unii proprietari s-au arătat nemulţumiţi, pentru că nu s-au schimbat preşedintele şi comitetul cu persoane din cadrul asociaţiei care ar fi ocupat aceste funcţii fără să fie remunerate. Din acest motiv, cei nemulţumiţi au format un comitet de iniţiativă şi au convocat o adunare extraordinară. Dar, şi de această dată, „tabăra“ preşedintelui a avut câştig de cauză.
„Eu m-am ocupat de această Adunare Extraordinară. Am făcut-o după Adunarea Generală de la Asociaţia nr. 11, care nu s-a ţinut corect. Nu s-a votat bugetul, nu s-au votat penalităţile. Ei cred că eu, dacă am mai fost în comitet, vreau funcţii, dar nu mai vreau să fac parte din acest comitet. Am făcut Adunarea Extraordinară ca să fie transparenţă în această asociaţie. De ani întregi suntem furaţi de acest preşedinte şi de comitet. Nici la Adunarea Extraordinară nu am reuşit să alegem un nou preşedinte, pentru că nu s-a mai ajuns la alegeri. Cenzorul Dragoş Afrem a monopolizat şedinţa şi spre final ne-a spus că actualul preşedinte are 174 de delegaţii. Noi am avut 67 de persoane în sală şi 40 de împuterniciri. Oamenii au fost nemulţumiţi. Au fost şi inspectori de la Serviciul coordonare şi au spus că este corect că sunt cele peste o sută de împuterniciri, dar eu consider că nu este drept. Prin sondaj trebuie să se verifice dacă proprietarii ştiu pentru ce au semnat. Eu vreau corectitudine şi transparenţă“, este de părere Mariana Stanciu, proprietar.

Proprietarii consideră că actuala conducere nu le reprezintă interesele

Alţi proprietari acuză că semnăturile şi împuternicirile au fost măsluite, că actualul preşedinte a făcut presiuni asupra restanţierilor să-şi dea acordul pentru menţinerea în funcţie a actualului preşedinte.
„Ei s-au dus la uşă la oameni şi i-au întrebat dacă vin la Adunarea Extraordinară, apoi i-a pus să semneze. Când a trebuit să votăm, au spus că au împuterniciri, peste 170, dar nu ne-au arătat nimic. Vechea conducere a făcut la adunare un adevărat balamuc. Nu s-a mai înţeles nimic“, a spus Vintilă Moangă.
Proprietarii consideră că actuala conducere nu le reprezintă interesele şi acesta este motivul care îi îndeamnă să-i înlocuiască. „La această adunare am vrut să se schimbe comitetul şi preşedintele. După părerea noastră, nu-şi îndeplinesc sarcinile. De exemplu, am avut o problemă din cauza datornicilor. Ni s-a tăiat apa şi, când l-am întrebat pe domnul preşedinte, ne-a zis că nu ştie, că doamna administrator răspunde. Iar ea era în concediu în Bulgaria. Conform legii, trebuia să lase pe cineva să-i ţină locul“, a spus Vasilica Sârboiu, proprietar.
Preşedintele Asociaţiei nr. 11 Craioviţa Nouă, Petre Stancu, consideră că proprietarii au votat „ce au votat“. Şi împuternicirile i-au dat chiar lui posibilitatea să se autovoteze, iar unde-i lege nu-i tocmeală. „Lumea a votat ce a votat. Ştiu că este acolo o doamnă care a mai fost în comitet şi dumneaei agită lucrurile. Eu am adus împuterniciri cu serie, cu buletin. Am fost şi eu împuternicit, au fost şi alţi proprietari. Nu cred că s-a greşit undeva“, a susţinut preşedintele Asociaţiei nr. 11 Craioviţa Nouă. Acesta însă nu vrea să dezvăluie identitatea celor care au dat împuterniciri pe bandă rulantă.
Am încercat să aflăm de la inspectorii din cadrul Primăriei Craiova cum se poate „dezamorsa“ situaţia de la Asociaţia nr. 11 Craioviţa. Numai că angajaţii de la Serviciul Coordonare Asociaţii au refuzat categoric. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova a avut o singură replică: „Crezi că ea vrea să vorbească cu tine? (făcând referire la Adriana Câmpeanu, şefa de la Patrimoniu – n.r.)“.

Ce spune Legea asociaţiilor

„În baza Legii nr. 230/2007, art. 25, aceste împuterniciri se fac pentru oricare dintre membrii asociaţiei care nu pot să se prezinte. Şi în aceste condiţii, cadrul este legal. Împuternicirea se face pentru o persoană şi nu pe un tabel cu semnături. Iată ce spune legea: proprietarul poate fi reprezentat în Adunarea Generală de un membru al familiei sau de alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de proprietarul în numele căruia votează. Şi un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă o împuternicire semnată de proprietarii în numele cărora votează“, a explicat Constantin Cătănescu, juristul asociaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS