7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţie cu probă practică pentru iluminatul public

Licitaţie cu probă practică pentru iluminatul public

După ce, în luna decembrie, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate privind concesionarea serviciului de iluminat public din Craiova, în urmă cu câteva zile, municipalitatea a scos la licitaţie acest contract, cu o valoare estimată de 83.701.640 lei fără TVA. El urmează să fie atribuit pe o perioadă de patru ani, iar criteriile sunt preţul ofertei (70%), consumul de energie electrică obţinut în urma realizării lucrărilor de investiţii (20%) şi garanţia acordată lucrărilor de investiţii (10%). Mai mult, după calificare, autoritatea contractantă va organiza şi o probă practică.

Primăria Craiova a scos la licitaţie, pe 13 martie, contractul de delegare de gestiune prin concesionare a serviciului de iluminat public în Craiova. Acesta are o valoare estimată de 83.701.640 lei fără TVA, iar data limită de depunere a ofertelor este 7 mai. Firma câştigătoare va trebui să întocmească documentaţia tehnică pentru realizarea tuturor lucrărilor de investiţii, să întreţină şi să menţină în funcţiune sistemul de iluminat public, să modernizeze echipamentele, dar să le şi extindă. Mai mult, arhitectura monumentelor şi a obiectivelor naturale de interes turistic va fi pusă în valoare tot de firma câştigătoare, care va trebui să realizeze şi iluminatul festiv, să implementeze un sistem de management modern şi să gestioneze şi să optimizeze consumul de energie electrică din iluminatul public.

LED-uri pentru iluminatul arhitectural şi cel ornamental-festiv

Conform caietului de sarcini, firma are datoria de a extinde sistemul de iluminat public, care apare „în primul rând, ca urmare a extinderii municipiului“. Este vorba despre extinderea cu 870 de aparate de iluminat moderne, cu stâlpi metalici. La capitolul modernizare, firma câştigătoare va trebui să schimbe toate cele 18.573 de aparate de iluminat existente, iar reţeaua electrică pentru Calea Bucureşti, Calea Severinului, bulevardele Nicolae Titulescu, Decebal, Nicolae Romanescu, Tineretului şi Ştirbei Vodă va fi trecută în subteran pe o distanţă de 30,2 km.
În ceea ce priveşte iluminatul arhitectural, pentru acesta trebuie utilizate aparate echipate, cu precădere, cu LED-uri. În această categorie sunt incluse monumentele de arhitectură, clădirile cu valoare istorică şi locaşele de cult. Tot LED-uri vor fi folosite şi pentru realizarea iluminatului ornamental-festiv. Firma va trebui, de asemenea, să întreţină iluminatul public, dar şi să implementeze un sistem de telegestiune a iluminatului public, ce va permite controlul, comanda şi varierea fluxului luminos al aparatelor.

Probă practică pentru ofertanţi

În caietul de sarcini mai este menţionat că, „în vederea demonstrării posibilităţilor de aplicare practică a sistemului de telemanagement descris de ofertant în cadrul ofertei tehnice, autoritatea contractantă va organiza, ulterior fazei de calificare, proba practică“. Asta înseamnă că ofertantul trebuie să implementeze sistemul de telemanagement pe un tronson de stradă care va fi stabilit ulterior, prin care se va verifica dacă pot fi transmise comenzi individuale aparatelor de iluminat, dacă defectele sunt detectate prin emiterea de alarme sau dacă fluxul luminos şi puterea consumată pot fi variate liniar.
În urma tuturor acestor lucrări, după cum se arată în documentaţie, ar urma să se obţină economii la consumul de energie electrică de minumim 20% faţă de situaţia existentă, estimându-se un consum de energie electrică de 6909,21 MWh/an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS