10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi ani cu suspendare pentru o fostă administratoare

Doi ani cu suspendare pentru o fostă administratoare

Fosta administratoare, casieră şi preşedintă a Asociaţiei de proprietari nr. 14 Rovine a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare şi obligată să astupe „gaura“ lăsată în bugetul asociaţiei, aproape 190.000 de lei.

Georgeta Lascu, fosta administratoare a Asociaţiei de proprietari nr. 14 Rovine, a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de delapidare, fiind acuzată că a înşelat sute de proprietari, dar şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj cu aproape 200.000 de lei.
Problemele de la Asociaţia nr. 14 Rovine au fost descoperite la sfârşitul anului 2010, în urma unui control al inspectorilor primăriei, care au constatat că femeia întocmea state de plată şi dispoziţii de plată fictive, încasa banii de întreţinere de la proprietari, însă sumele de bani nu mai ajungeau la furnizorii de apă şi căldură.
De asemenea, inspectorii au mai constatat că Georgeta Lascu lua cu împrumut bani din casierie şi nu evidenţia în evidenţele contabile banii încasaţi şi cheltuiţi cu reparaţiile.
Reprezentanţii Primăriei Craiova explicau în februarie 2011 („Fără atestat, cu dezlegare de la primar“, ediţia din 18 februarie 2011 a GdS) că, „la poziţia plăţi din registrul de casă apar înregistrate state de plată ce poartă înscrisuri de împrumuturi din casieria asociaţiei. În registrul de casă nu era descărcată valoarea reală a statelor de plată şi la ITM au fost înregistrate state de plată cu valoare mai mică. Nu a fost ţinută niciodată evidenţa contabilă a lucrărilor de reparaţii. Nu a fost întocmită lunar situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv“.
Ulterior, neregulile descoperite au ajuns pe masa poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor, iar în februarie 2013, Georgeta Lascu a fost trimisă în judecată de procurori pentru comiterea infracţiunii de delapidare.

Pedeapsă cu suspendare şi plata daunelor

Încă de la începutul procesului, inculpata şi-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai mică, iar pe 17 octombrie, anul trecut, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, Judecătoria Craiova a dispus ca fosta administratoare să achite Asociaţiei de Proprietari nr. 14 Rovine suma de 189.383 de lei cu titlu de daune materiale, iar DGFP Dolj  – suma de 5.132 de lei.
Georgeta Lascu a formulat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova, iar la sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Instanţa a hotărât să o condamne pe inculpată la doi ani de închisoare cu suspendare şi a menţinut despăgubirile acordate de Judecătoria Craiova, instanţă care a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren cu o suprafaţă de 556 mp deţinută de inculpată în comuna Pieleşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS