16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Horia Şerbănescu

Horia Șerbănescu (născut pe 16 martie 1924, la București, şi decedat pe 19 septembrie 2010, la București) a fost un popular actor de comedie şi de revistă român.
A debutat pe scenă la vârsta de cinci ani, în 1929, interpretând rolul regelui Mihai în piesa „Miss Revista“. La aceeași vârstă, este descoperit pe scena de la „Cărăbuș“ de regizorul Paul Gusti, care-l aduce pe Horia Șerbănescu la Teatrul Național în rol dublu în spectacolul „Rodia de aur“, care a fost primul de acest gen transmis la radio.
A jucat pe scena teatrului din Sărindar – condus de Tudor Mușatescu, și pe scena de la Teatrul Nostru, condus de Dina Cocea. La acesta din urmă a activat ca actor, sufleor, regizor de culise și… dactilografă. S-a transferat apoi la Teatrul Victoria.
Primul mare succes al său a fost înregistrat la Grădina Volta Buzești, cu piesa „Profesorul de franceză“, semnată de Tudor Mușatescu.
A format un cuplu artistic cu Emil Popescu.
Alături de un alt partener de aur, Radu Zaharescu, actorul a scris istoria teatrului de revistă, identificându-se, practic, cu existența acestuia, din momentul în care a fost lansat de Constantin Tănase, la „Cărăbuș“. De-a lungul anilor, acesta a fost cuplul cel mai solicitat de Televiziunea Română.
În anul 2004, a primit Premiul special al UNITER pentru teatru de revistă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS