6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădinile, comuna cu oameni harnici

Grădinile, comuna cu oameni harnici

\n

Comuna Grădinile din judeţul Olt îşi croieşte pas cu pas drumul spre dezvoltare. Autorităţile încearcă prin fiecare proiect să-şi ţină oamenii în comună, oferindu-le în acelaşi timp locuri de muncă, dar şi posibilitatea de a câştiga o pâine fără să mai părăsească ţara.

Oameni harnici găseşti în comuna Grădinile, cu gospodării aşezate. Având multă putere de muncă, oamenii au reuşit să redea frumuseţea satului. Cu mic cu mare, localnicii îşi găsesc de lucru pentru a-şi câştiga traiul. Fie că îşi cultivă propriile pământuri, fie că lucrează la cele trei asociaţii agricole din comună, nimeni nu aşteaptă să pice bani din cer. Autorităţile au încurajat iniţiativele oamenilor şi astfel a luat naştere o secţie de tricotaje chiar la ei în comună. Proiectul a fost bine primit de femeile din sat, care şi-au găsit un loc de muncă, nemaifiind nevoite să facă naveta. „Ne-am gândit că această iniţiativă o să-i ajute mult pe săteni. Am vrut ca forţa de muncă să rămână la noi în comună şi să nu mai fie nevoie să plece oamenii în alt oraş sau chiar în altă ţară. Se lucrează pentru Germania şi cele 20 de fete care sunt angajate se bucură că au un loc de muncă stabil şi că nu mai sunt nevoite să facă zilnic naveta de la ţară la oraş“, a declarat viceprimarul comunei, Constantin Manea.
Şi deschiderea unei frizerii înseamnă alte locuri de muncă. „Ne-am gândit că oamenii au nevoie şi de o frizerie şi vrem să le oferim şi această posibilitate. Mulţi spuneau că trebuie să se deplaseze în oraş numai pentru a se tunde şi aşa ne-a venit ideea să facem această frizerie. În sat avem un băiat care o să lucreze în frizeria. Este un proiect din fonduri proprii, prin care încercăm să mai oferim câteva locuri de muncă“, a mai spus viceprimarul. Alt proiect prin care li se dă localnicilor posibilitatea de a munci este înfiinţarea unei secţii de prelucrare a laptelui. Ţinând cont de faptul că în comună există o piaţă, această idee este binevenită, ajutându-i pe săteni să se dezvolte. Grăbită spre dezvoltare, comuna Grădinile urmează să ofere localnicilor, pe lângă farmacia umană, şi o farmacie veterinară.

Localitatea renaşte prin activităţile culturale

În încercarea de a reconstitui frumuseţile satului, funcţionarii publici au reabilitat şcolile, bisericile şi căminul cultural din comună. Nici în domeniul cultural, oamenii din Grădinile nu se lasă mai prejos. În noiembrie 2013, a fost aprobat Programul BiblioNet şi, de atunci, copiii se bucură în fiecare zi de această facilitate, pe care mulţi dintre ei nu o au acasă. Deşi este un program care vine în ajutorul copiilor dornici să citească mai mult, prichindeii din Grădinile găsesc pe această cale un mediu de joacă şi de relaxare.
„Copiii s-au bucurat foarte mult de această oportunitate care le-a fost pusă la dispoziţie. Nu au toţi această posibilitate acasă şi, în acest fel, profită de calculatoarele puse la dispoziţie. Este adevărat că mulţi dintre ei vin mai mult să se joace, dar avem şi copii care chiar îşi procură informaţiile necesare pentru şcoală“, a povestit Felicia Jianu, bibliotecara din sat.
Căminul cultural, reabilitat în 2013, găzduieşte spectacole, dar serveşte localnicilor şi pentru evenimente importante din viaţa fiecărui localnic. „Am reabilitat căminul cultural pentru a le asigura localnicilor un mediu plăcut în care pot să-şi petreacă timpul. Ne-am gândit la tinerii din sat şi le-am pus la dispoziţie mai multe mese de tenis unde pot veni să se relaxeze. Pe lângă acest aspect, căminul cultural serveşte oamenilor care au nevoie de spaţiu pentru nunţi, botezuri şi înmormântări“, e spus Traian Popescu, directorul Căminului Cultural Grădinile.
Autorităţile comunei au căutat să exploateze şi posibilităţile de agrement. Profitând de faptul că localitatea are două bălţi, autorităţile intenţionează să le amenajeze, astfel încât oamenii să meargă vara să se relaxeze.

Apă şi canalizare pentru oameni

Chiar dacă este o comună mică, din care fac parte trei sate, două dintre ele, beneficiază de apă potabilă şi canalizare. „Acest proiect a fost făcut cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Oamenii aveau nevoie de aceste lucruri şi am făcut tot posibilul să le punem la dispoziţie strictul necesar. În prezent, 70% dintre săteni s-au racordat la reţeaua de apă“, a spus Constantin Manea. Proiectul pe care autorităţile urmează să-l ducă la bun sfârşit în anul 2014 este de a extinde reţeaua de apă şi canalizarea şi în satul Plăviceanca.
Alt proiect pe care îl au în vedere autorităţile este de a introduce o reţea de gaze. „Ne dorim să le oferim oamenilor din Grădinile o reţea de gaze. Sperăm să ajungă cât de curând la Deveselu şi de acolo ne va fi mai uşor să ne racordăm şi noi“, a mai spus viceprimarul comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS