7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcert simfonic olandezo-oltenesc

Concert simfonic olandezo-oltenesc

Vineri, începând cu ora 19.00, sala Filarmonicii „Oltenia“ Craiova găzduieşte un concert simfonic extraordinar, cu participarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia“: dirijor – Theo Wolters (Olanda), solistă – Ana Mirabela Dina (Germania). În program : Maurice Ravel – Suita „Ma mère l’oye“, Concertul în Sol major pentru pian şi orchestră,  şi Franz Schubert – Simfonia a VI-a în Do major, D. 589.
Solista Ana Mirabela Dina (foto) s-a născut la Craiova în 1976, dar din 2007 ea profesează la „Hochschule für Musik“ din Köln. Cariera Anei Maria Dina este deja de poveste, cum s-ar spune. La vârsta de patru ani a primit primele lecţii de pian, iar puţin timp după aceea le-a întâlnit pe cele care i-au marcat în mod decisiv evoluţia ca pianistă, profesoarele Ioana Minei şi Ana Pitiş de la Conservatorul bucureştean „Ciprian Porumbescu“. Deja la vârsta de zece ani a debutat cu concertul pentru pian în Re Major de Joseph Haydn împreună cu Orchestra Filarmonică de Stat din Craiova. Urmează o activitate muzicală foarte intensă cu orchestre româneşti, diferite ansambluri de muzică de cameră şi recitaluri individuale. În anii de formaţie, Ana Maria Dinu a participat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, câştigând în 1984 Premiul I la „Concorso internazionale per i giovani pianisti“ ( Senigallia-Italia), în anul 1990 – Premiul III la „Incontro internazionale per pianoforte e orchestra“ (Cantù -Italia) şi în anul 1995 – Premiul I la competiţia japoneză „Waki Piano Competition“.
Începând cu 1990, Ana Mirabela Dina a concertat şi în Marea Britanie, în Italia, Franţa, Germania şi în Statele Unite ale Americii. După absolvirea bacalaureatului la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“ din Bucureşti (în 1995), Ana Mirabela Dina îşi începe studiul la Hochschule für Musik Köln (Conservatorul de Muzică din Köln). În anii următori, a participat la o serie de cursuri de măiestrie, unde a primit impulsuri muzicale importante de la personalităţi ale lumii muzicale internaţionale, precum Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, Fou Ts’ong, Alexander Lonquich, Cristian Petrescu, Alexandre Rabinovitsch şi din partea Cvartetului Alban Berg. Anul 1998 va fi marcat de un dublu debut la Berlin, o dată la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest), cu Concertul Încoronării în Re Major KV 537 de W.A. Mozart, alături de orchestra Deutsche Symphonie Orchester, şi apoi în Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde Ana Mirabela Dina interpretează Concertul Nr. 2  în Si Bemol Major de J. Brahms. Pe lângă cariera solistică, ea începe să se dedice din ce în ce mai mult muzicii de cameră.

Premiul
„Martha Argerich“

În septembrie 1999, Ana Mirabela Dina a câştigat, în Buenos Aires, Premiul I la primul  „Concurso internacional de piano Martha Argerich“. După câştigarea acestui premiu, a fost invitată mai întâi la Montraal, să cânte Concertul Nr. 2 în Si bemol major de L.v. Beethoven, acompaniată fiind de Orchestra Simfonică din Montreal; apoi, a fost invitată să cânte „Krönungskonzert“ de W.A. Mozart cu Orchestra Simfonică din Bamberg. Au urmat recitaluri la Herkulessaal în München, la Beethovenhaus în Bonn, la Tonhalle în Zürich, cinci concerte în seria „Pianişti maeştri“ (Meisterpianisten) în cooperare cu postul de radio WDR, apoi apariţii în festivalurile din La Roque d`Anthéron (Franta), Klavierfestival Ruhr (Germania), Musica Vitae – Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia), un turneu în Argentina cu recitaluri şi concerte cu Orquesta Academica del Teatro Colon şi cu Orquesta Sinfonica Nacional în Teatro Argentino de la Plata, General Roca, Auditório Belgrano şi Teatro Colon.
În continuare, va fi invitată la festivalurile „Martha Argerich“ de la Beppu (Japonia), la Buenos Aires (Argentina) şi la Lugano (Elveţia) unde, în anul 2003, a cântat împreună cu Martha Argerich, în concertul final, Suita „Spărgătorul de Nuci“ pentru două piane de P.I. Ceaikovski. În februarie 2007, a fost invitată să concerteze în sala pariziană Pleyel, în cadrul unui sfârşit de săptămână dedicat lui Bach, unde a interpretat împreună cu Martha Argerich, Gabriela Montero, Mauricio Vallina, Gidon Kremer şi Kremerata Baltica. Totodată, ea a făcut înregistrări pentru postul de radio german WDR, Bayerischen Rundfunk (radio Bavaria), pentru instituţii radiofonice din Bucureşti, Paris, Buenos Aires şi Lugano. Ea susţine, de mai mulţi ani, cursuri de măiestrie în Buenos Aires, La Plata (Argentina), Bucureşti şi Craiova, fiind deseori invitată să facă parte din juriul concursului „Jugend musiziert“ din Germania. Începând din anul 2007, Ana Mirabela Dina profesează la „Hochschule für Musik“ din Köln.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS