Acasă Local Concursul Internaţional „Craiova Piano“, la cea de-a VIII-a ediţie

Concursul Internaţional „Craiova Piano“, la cea de-a VIII-a ediţie

Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova organizează, în perioada 28-30 martie, cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Internaţional de pian „Craiova Piano“. Competiţia se adresează tinerilor pianişti, indiferent de naţionalitate, care se încadrează într-un sistem de învăţământ artistic de stat.
Povestea acestui concurs a început să se scrie cu ani în urmă, când profesoara de pian Daniela Balaci a solicitat directoarei de la acea vreme a Liceului de Artă „Marin Sorescu“, Antoaneta Dobrescu, organizarea unui concurs naţional de pian în cadrul unităţii de învăţământ. „Aveam o bază materială foarte bună pentru organizarea unui concurs, aşa că plină de entuziasm i-am propus directoarei Antoaneta Dobrescu să punem bazele unei competiţii de pian. Am primit acceptul şi susţinerea sa şi aşa s-a născut «Craiova Piano». Prima ediţie a fost în octombrie, perioadă nu foarte bună deoarece copiii abia încep repertoriul, care se dezvoltă spre sfârşitul anului şi nicidecum în acea lună. Am reuşit să încropim vreo 25 de copii. Următoarele ediţii au adunat din ce în ce mai mulţi participanţi. Iniţial, concursul a fost naţional, iar de la cea de-a patra ediţie a devenit internaţional“, a precizat profesora Daniela Balaci.
Încă de la primele ediţii, competiţia s-a bucurat de un juriu profesionist, al cărui preşedinte era pianistul Walter Krafft din Germania, directorul Şcolii de Muzică „Münchener Musikseminar“. „El este, de fapt, un român plecat în străinătate, un om sufletist şi dornic să găsească talente şi să le promoveze peste hotare. De la începutul concursului, Domnia sa a oferit premii speciale unor copii, constând în concerte pe care aceştia să le susţină în străinătate. Am dorit să ne extindem cu a patra ediţie, pentru că au început să vină din ce în ce mai mulţi copii. Nu a fost ediţie în care să avem mai puţin de 65 – 70 de copii, chiar şi 100. Extinzând şi transformând competiţia într-una internaţională a venit în comisia de jurizare şi doamna Daniela Andonova de la Conservatorul de Muzică din Sofia. De asemenea, am avut şi susţinerea foştilor elevi ai şcolii care sunt profesori universitari la Conservartorul din Bucureşti, printre care Marina Dragomirescu lect. conf. al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, sau Mihai Ungureanu, pianist al Filarmonicii «Oltenia»“, a completat Daniela Balaci.
Şi la cea de-a VIII-a ediţie, preşedintele juriului, Walter Krafft, va acorda unul sau mai multe premii speciale, care constau în susţinerea de recitaluri pe scene din Műnchen – Germania sau în alte ţări din Uniunea Europeană (Austria, Italia).
Un premiu special este oferit şi de Filarmonica „Oltenia“ din Craiova şi constă în susţinerea unui concert/recital pe scena acestei instituţii de cultură.
Înscrierile pentru Concursul Internaţional de pian „Craiova Piano“ se fac până pe 14 martie. Concursul Internaţional de pian „Craiova Piano“ se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Lucrează în presa scrisă din 2002, dar în facultate a cochetat şi cu televiziunea și radioul. Consideră că munca în televiziune este un proces de perfecţionare atât profesională, cât şi a personalităţii.
Exit mobile version