3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal120.000 de români vor putea studia sau lucra în străinătate

120.000 de români vor putea studia sau lucra în străinătate

Noul program de finanţare al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, Erasmus+, lansat ieri, la Bucureşti, va oferi burse pentru 120.000 de români care doresc să studieze sau să urmeze cursuri de formare ori voluntariat în străinătate, România urmând să primească în acest an 52 de milioane de euro.

Erasmus+ a fost lansat în prezenţa comisarului european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, care a precizat că acest program a schimbat deja viaţa a trei milioane de oameni şi, deşi bugetul european a fost redus pentru prima oară, Erasmus+ a crescut, pentru a arăta importanţa educaţiei formale şi învăţării informale.
„Capitalul uman este cel care va sprijini creşterea Europei atât la nivel social, cât şi economic. Investiţia în educaţie trebuie să continue chiar dacă bugetele vor fi restructurate. Lumea educaţiei devine din ce în ce mai globală şi toţi actorii trebuie implicaţi. Pentru tineri este nevoie de suport adecvat, în funcţie de nevoile lor specifice. Mobilitatea rămâne «sufletul» programului, pentru că Erasmus+ este o fereastră către lume şi, în special, către ţările din jur. Chiar dacă mobilitatea nu poate rezolva toate problemele, reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea competenţelor. (…) Erasmus deschide minţi şi schimbă vieţi“, a declarat comisarul european.
Androulla Vassiliou a mai spus că rata şomajului în rândul tinerilor din România este îngrijorătoare, ca în toate statele europene, şi reprezintă o risipă imensă de capacităţi umane.
„Noul nostru program Erasmus+ va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri, inclusiv tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează un program educaţional sau de formare. Oferind oportunităţi de mobilitate pentru învăţare nonformală, de exemplu prin intermediul Serviciului european de voluntariat, Erasmus+ va permite tinerilor să-şi întărească încrederea în sine, îi va ajuta să-şi găsească drumul în viaţă şi, cel mai important, le va consolida competenţele“, a explicat Vassiliou.
Ea a mai arătat că în Europa există peste două milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăţi în a recruta personal cu competenţele necesare.
România va primi aproape 52 de milioane de euro în 2014 în cadrul programului Erasmus+, ceea ce înseamnă o creştere cu 11 la sută faţă de finanţarea primită anul trecut prin programul pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi programul „Tineret în acţiune“, nivelul acestei finanţări urmând să crească în fiecare an până în 2020.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS