11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn ultim hop pentru Simona Moanţă

Un ultim hop pentru Simona Moanţă

http://www.youtube.com/watch?v=JSiTTi19ASE

La cei 11 ani pe care îi are, a suferit deja numeroase intervenţii chirurgicale extrem de complicate. Nu de puţine ori, tatăl ei a fost nevoit să-şi asume riscul, să semneze că este de acord cu operaţia de care depindea viaţa copilului său. Extrem de costisitoare, toate aceste acte medicale au fost posibile cu ajutorul dumneavoastră, al cititorilor, al oamenilor cu suflet care nu aţi rămas indiferenţi. Acum, Simona Moanţă are nevoie încă o dată de sprijin financiar, pentru corecţia chirurgicală de urgenţă a traheei.

În urmă cu aproximativ un an, vă prezentam, în Gazeta de Sud, în articolul „Visa să cânte, acum vrea doar să trăiască“, publicat pe 16.02.2013, apelul unui părinte din Craiova care luptă de mai bine de zece ani pentru a-şi salva copilul diagnosticat cu grave probleme medicale (http://www.gds.ro/Societate/2013-02-16/Visa+sa+cante%2C+acum+vrea++doar+sa+traiasca+&hl=simona%20moanta&tip=toate). A renunţat la tot, s-a dedicat complet fiicei sale, a devenit însoţitorul permanent al acesteia. Simona Moanţă a fost diagnosticată la doar câteva luni de viaţă cu stenoză de arteră pulmonară, malformaţie cardiacă cianogenă. Pentru a-şi salva fiica, tatăl a făcut tot ce era omeneşte posibil. A vândut tot ce avea pentru a face rost de bani pentru tratamente, a renunţat la meseria de inginer, a devenit asistentul personal al Simonei. Au urmat zeci de consultaţii, nenumărate probleme şi intervenţii chirurgicale, perioade în care fata a respirat prin intermediul aparatelor. În urma numeroaselor intubări, traheea şi laringele i-au fost afectate.

Visează să cânte, însă problemele pe care le are la trahee îi fac visul imposibil

În acest moment, traheea fetiţei are diametrul de trei ori mai mic decât dimensiunea normală pentru vârsta ei, motiv pentru care copila respiră cu greutate, iar noaptea are senzaţia de sufocare. A fost diagnosticată cu tetralogie Fallot, luxaţie şi anchiloză cricoaritenoidiană dreaptă, paralizie recurenţială stângă, stenoză laringiană subglotică. Cu banii strânşi anul trecut, în urma campaniei realizate de Gazeta de Sud,  cea mai gravă problemă medicală a Simonei a fost realizată: operaţia pe cord.
„Au fost 11 ani de luptă, ani în care Simona a învins de fiecare dată. În toţi aceşti ani a suferit trei intervenţii chirurgicale majore pe cord. S-a născut cu o malformaţie cardiacă cianogenă, iar la numai şase luni a suferit prima intervenţie chirurgicală. Au urmat nenumărate internări, intervenţii chirurgicale, lupta cu moartea, fiind nu de puţine ori intubată şi ventilată mecanic. A reuşit să îşi revină de fiecare dată, să meargă la şcoală, la recuperare, a învăţat să respire pentru a duce o viaţă cât se poate de normală. Am înscris-o la Liceul de Artă din Craiova, deoarece visul Simonei este de a cânta la vioară, dar şi vocal, fapt practic imposibil în acest moment. A fost repartizată la clasa de vioară, însă, de anul trecut, am decis să o mut la Şcoala nr. 18 «Sfântul Dumitru» din Craiova. Din cauza problemelor de respiraţie, Simona nu îşi mai poate coordona foarte bine mişcările… Cu toate acestea, ea îşi înregistrează negative şi cântă, face eforturi mari pentru a scoate fiecare sunet… Suntem fericiţi că a trecut cu bine de operaţia la inimă, iar acum este nevoie de o ultimă intervenţie chirurgicală pentru ca Simona să ducă o viaţă normală“, a povestit Sebastian Moanţă, tatăl fetei.
Simona locuieşte împreună cu tatăl şi bunica ei într-un apartament situat într-un bloc de nefamilişti. Doar tatăl a putut rezista în lupta pentru salvarea copilul, mama fetiţei a suferit o gravă depresie, iar acum cinci ani a plecat. „Pentru a-mi salva copilul, sunt în stare să îmi vând şi apartamentul. Am dat chiar anunţ în acest sens, însă suma oferită era insuficientă pentru a suporta costurile intervenţiei chirurgicale de care are nevoie şi ale deplasării. Rămânem practic fără un acoperiş deasupra capului, fără bani pentru închirierea unei locuinţe… Intervenţia chirurgicală ajunge la aproape 10.000 de euro!“, a adăugat bărbatul.  

Elevii, profesorii şi echipa masculină de baschet SCM U Craiova se alătură campaniei pentru strângerea sumei necesare intervenţiei chirurgicale

Reprezentanţii unităţii de învăţământ în care Simona învaţă îi cunosc foarte bine povestea. Au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca fata să se integreze în colectivul acestei şcoli, este consiliată şi sprijinită ori de câte ori are nevoie. „În urma discuţiilor purtate cu tatăl şi în funcţie de nevoie copilului, am decis să o înscriem la o clasă cu copii extrem de calzi, primitori, liniştiţi. Având în vedere faptul că Simona a suferit intervenţii chirurgicale la inimă, copiii au fost sfătuiţi să fie atenţi. Trebuie să evite efortul fizic. Am decis să nu stăm deoparte, să încercăm să facem ceva pentru ca şi această intervenţie chirurgicală să fie un succes. Vom încerca să ne mobilizăm, am cerut sprijinul reprezentanţilor echipei de baschet masculin, care s-a alăturat şi altor campanii umanitare“, a spus Diana Asproiu, consilier educativ la Şcoala „Sfântul Dumitru“.
Astfel, reprezentanţii echipei masculine de baschet SCM U Craiova au răspuns fără ezitare solicitării primite din partea conducerii unităţii de învăţământ: „Ne alăturăm cauzei Simonei Moanţă. Acest copil va face parte din familia baschetului. Vom prezenta această fetiţă publicului spectator, îi vom prezenta povestea şi vom face un apel pentru strângere de fonduri. De fiecare dată, spectatorii noştri, iubitorii sportului, au răspuns campaniilor umanitare, au donat bani pentru a salva vieţi“, a spus Marius Toma, manager al echipelor de baschet de la SCM U Craiova.

Conturi deschise pentru Simona Moanţă

Cei care doresc să ofere sprijin financiar Simonei Moanţă au la dispoziţie următoarele conturi, deschise la:
Banca Transilvania, Sucursala Craiova, titular de cont
fiind Moanţă Sebastian Cristi
În euro: RO48BTRL01704201R35652XX
În lei: RO73BTRL01701201R35652XX
COD SWIFT BTRLRO22

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS