16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei munţi din Vâlcea, vânduţi cu acte false

Trei munţi din Vâlcea, vânduţi cu acte false

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a trei persoane, administratorul unei firme din Craiova, pe fostul său asociat, dar şi pe fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, acuzaţi că au pus mâna în mod fraudulos pe 510 hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, județul Vâlcea.
 
Deaconeasa Gheorghe, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Mircea Basarabă, administratorul SC CONSULT TURIST COMPANY SRL Craiova, şi Mihai Petrulian, fost asociat al firmei administrate de Basarabă, au fost deferiţi justiţiei pentru comiterea infracţiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi, procurorii anticorupţie au reţinut că totul a început în cursul anului 2004, când Mihai Petrulian, împreună cu mai multe persoane, l-au împuternicit pe Basarabă să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urma să fie revendicate în baza prevederilor Legilor fondului funciar.
Cei doi au „mirosit“ că pot câştiga destul de uşor bani de pe urma proprietarilor de păduri din Vâlcea, aşa că au pus la cale un plan pentru a pune mâna pe terenuri. „În acest context, cei doi inculpați, Basarabă Mircea și Petrulian Mihai, s-au hotărât să beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obținerea unor retrocedări frauduloase, apelând la sprijinul unor funcționari din cadrul Direcției Silvice Vâlcea, mai precis la sprijinul inculpatului Deaconeasa Gheorghe“, au explicat anchetatorii. Cu ajutorul şefului Ocolului Silvic Voineasa, cei doi inculpaţi au identificat terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie statul român, după care, inducând în eroare o serie de funcționari publici, au reușit să deposedeze statul, în mod fraudulos, de terenuri care au fost vândute ulterior.

Lege şi… tocmeală

Potrivit legii, suprafeţele forestiere aflate în proprietate comună (cum ar fi asociaţiile obşteşti – n.r.), rămân în proprietate indiviză pe toată durata existenţei lor. Asociaţiile sau membrii acestora nu pot înstrăina propriile cote-părţi unor persoane din afara acestora, iar terenurile acestor forme asociative nu pot fi înstrăinate în nici un mod, în întregime sau în parte. În cazul dizolvării asociaţiilor, proprietatea acestora va trece în proprietatea publică a consiliilor locale.
Se pare că aceste prevederi legale nu i-au oprit pe inculpaţi. Mircea Basarabă, în calitate de reprezentant al SC CONSULT TURIST COMPANY SRL Craiova, a încheiat cu mai mulţi moștenitori contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în Munții Galbenu, Puru și Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moștenitorii se obligau să achite 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, lucru care s-a şi întâmplat.
„Prin activitățile realizate și prin folosirea de înscrisuri falsificate, toți cei trei inculpați au determinat funcționari publici din cadrul comisiilor locale și pe cei ai comisiei județene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăție, în mod defectuos, acte referitoare la atribuțiile lor de serviciu, având drept consecință deposedarea statului de o suprafață totală de 509,9 hectare de teren forestier situate în Munții Puru, Galbenu și Petrimanu“, au mai precizat procurorii DNA.
Mai exact, inculpații au „fabricat“ înscrisuri pe care, ulterior, le-au folosit, atât în fața membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în fața instanțelor de judecată, care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă.
Anchetatorii au mai stabilit că, după vânzarea terenurilor, inculpații au obținut un folos necuvenit constând în procentul provenit din sumele încasate de beneficiarii reconstituirii drepturilor. Valoarea totală a pagubei aduse statului a fost calculată de procurori la suma de 12.913.761 de lei (echivalentul a 3.598.451,06 de euro). În dosarul înaintat de procurori Tribunalului Vâlcea, Ministerul Finanțelor şi Direcţia Silvică Vâlcea s-au constituit părţi civile.

Primul dosar, pagubă de peste cinci milioane de euro

Cei trei inculpaţi deferiţi justiţiei la începutul acestei luni mai sunt judecaţi într-un dosar asemănător. În februarie 2012, aceiaşi Deaconeasa Gheorghe, Mircea Basarabă şi Mihai Petrulian, dar şi Constantin Păduraru, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, respectiv complicitate la săvârşirea acestor infracţiuni. Fostul şef al Arhivelor Naţionale din Neamţ este judecat pentru favorizarea infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Acest dosar vizează retrocedarea şi înstrăinarea unor terenuri tot de pe Munţii Puru, Galbenu și Petrimanu, prin folosirea unor documente false, cum ar fi copia unui contract de vânzare-cumpărare din anul 1907.
În acest dosar, procurorii anticorupţie au reţinut că, Basarabă, Deaconeasa şi Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Vâlcea (un testament din 1947 şi act constitutiv din 1920).
Ca mod de operare, inculpaţii au scos de la Arhivele Naţionale un testament prin care era stipulat că moştenitorii Mariei Pârvulescu aveau dreptul la o treime din terenurile amplasate pe mai mulţi munţi, printre care şi Galbenul. Inculpaţii au falsificat testamentul în sensul că au adăugat şi Munţii Galbenu, Puru şi Petrimanu. Procurorii mai spun că, în plus, „inculpaţii au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul «Copie contract de vânzare» datat 24 februarie 1907“.
Rolul lui Păduraru a fost ca, la data de 18 aprilie 2007, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, să introducă în mod nelegal în fondul arhivistic a unui document falsificat, după care a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare.
De asemenea, pe 11 noiembrie 2005, Deaconeasa a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate de inculpaţi şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora. Prin aceste „inginerii“, inculpaţii Basarabă şi Petrulian au pus mâna pe alte 544 de hectare de păduri, paguba statului fiind calculată la suma de 17.668.111,58 de lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro).
Acest dosar este încă pe rolul Tribunalului Vâlcea, următorul termen fiind stabilit pentru data de 26 martie.

Documentele care au stat la baza retrocedării ilegale

Avocatul Bogdan Ioan Tudor, membru fondator al Comuniunii Stăpânilor de Munţi şi Codri (CSMC), a precizat pentru GdS că acest caz a fost urmărit de-a lungul timpului de CSMC. De altfel, pe pagina de internet a Comuniunii (www.csmc.ro) se pot găsi o parte din documentele care au stat la baza retrocedării ilegale a peste 1.000 de hectare de teren din Munţii Puru, Galbenu și Petrimanu. Este vorba de titluri de proprietate, procese-verbale de punere în posesie, cereri de reconstituire, împuterniciri, dar şi actele în original şi cele falsificate de inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS