Sute de doljeni nevoiaşi aşteaptă mâncarea oferită de Ethos

Autori


Sunt foarte mulţi cei care fac eforturi mari să aibă zilnic o felie de pâine pe masă. Pentru aceşti oameni nevoiaşi ai judeţului Dolj nu există o cantină socială. Cei mai mulţi sunt vârstnici, bolnavi, persoane cu dizabilităţi care trăiesc din venituri extrem de modeste. De patru ori pe săptămână, aceşti nevoiaşi, pe care îi privim indiferenţi, chiar dacă trăiesc lângă noi, aşteaptă cu nerăbdare prânzul pentru că atunci nişte persoane cu suflet le oferă, dezinteresat, câte o pâine şi o porţie de mâncare pentru fiecare membru al familiei. Acest gest nu este de o săptămână sau un an, ci de aproximativ 14 ani. Nu aparţine autorităţilor, nu sunt nici măcar ajutoare de la Uniunea Europeană, sunt fapte caritabile ale unor persoane care nu au dorit ca iniţiativa lor să pară o laudă în ochii nimănui. O fac pentru că aşa simt, aşa este „omeneşte“…

Aproximativ 500 de persoane, adică 171 de familii, au posibilitatea să aibă pe masă hrană caldă, măcar de câteva ori pe săptămână. Cei nevoiaşi, dar aflaţi în putere, se deplasează la orele prânzului la Casa Ethos, pe strada Păltiniş, unde sunt primiţi cu drag, fără a fi etichetaţi sau ignoraţi, ci poftiţi la masă. Cei care nu se pot deplasa însă, oameni nevoiaşi din diferite cartiere ale Craiovei, dar şi din localităţi din judeţ, aşteaptă ca maşina cu porţiile de mâncare să ajungă la ei. Până la Leu, Celaru, Întorsura, Filiaşi, Scaieşti, Bistreţ, Ţuglui, Brabova etc., maşina cu mâncare ajunge negreşit. Sunt familii chiar şi cu câte 15 copii, pentru care aceste porţii generoase de mâncare ajung chiar şi pentru două zile.

„Din 2000 am început propriu-zis să oferim o masă caldă celor aflaţi în nevoie. Selecţia acestor persoane o facem în urma unor anchete sociale. Aflăm despre aceşti oameni aflaţi în dificultate şi ne deplasăm pentru a-i cunoaşte, a le afla povestea de viaţă, a-i ajuta şi în alte situaţii, în caz de nevoie. Luni, marţi, joi şi vineri bucătarii noştri angajaţi pregătesc hrană pentru cei cu situaţie materială precară. În momentul în care cunoaştem un om, aflăm imediat şi nevoile pe care acesta le are. Astfel, am mers cu zeci de vârstnici la spitale de-a lungul anilor, ne-am deplasat cu alte zeci persoane la Bucureşti pentru diferite intervenţii chirurgicale, am plătit chiar şi cheltuielile de întreţinere pentru alţii aflaţi în imposibilitatea de a-şi achita datoriile. Avem persoane la care mergem chiar şi de opt, zece ani. Sunt şi oameni care vin la noi să îi susţinem măcar pentru o perioadă, până îşi găsesc un loc de muncă, până îşi plătesc datoriile. Ce bucurie mai mare şi satisfacţie poţi avea decât să vezi o familie cu zece suflete care te aşteaptă cu drag în casa lor să le aduci hrana pentru acea zi? Am construit chiar şi o casă pentru unul dintre oamenii care a apelat la sprijinul nostru, am găsit soluţii pentru un tânăr care a părăsit sistemul instituţionalizat şi care risca să ajungă în stradă. I-am oferit un loc de muncă, cu ajutorul unei fundaţii din Bucureşti. Suntem oameni, iar responsabilitatea noastră este să-i ajutăm pe cei care strigă după ajutor“, a spus Stelian Onea, asistent social la Casa Ethos.   

Sunt oameni aflaţi

în situaţii critice


Am mers împreună cu aceşti oameni, joi, la câteva familii din Craiova, care primesc hrană de la Casa Ethos. Ce poate fi mai emoţionant decât să vezi un bătrân, coborând în ploaie la orele prânzului, pentru a-i aştepta pe cei care îi aduc să mănânce. Ce poate fi mai trist decât să-l vezi întinzând mâna să îşi ia pâinea, desfăcându-şi plasa în care se afla vasul în care să îşi pună mâncarea… Recunoştinţa din ochii acestor oameni nu poate fi descrisă în cuvinte. Rozalia G. va împlini în curând 81 de ani. Are o poveste tristă şi o bătrâneţe grea. „De zece ani primesc mâncare de la aceşti oameni! Mai precis de când mi-a murit unchiaşul… Nu ştiu cum m-aş fi putut descurca fără aceste alimente. Am o pensie de 600 de lei. Locuiesc împreună cu fiul meu care a suferit o depresie puternică în momentul în care a rămas fără un loc de muncă. De atunci, nu şi-a mai revenit complet… Pe timp de iarnă, nu putem face faţă datoriilor. Este practic imposibil!“.

Elena S. a suferit nouă intervenţii chirurgicale complicate: „Sunt extrem de bolnavă. Am patru copii, cel mai mic dintre ei are doar 17 ani. Suntem săraci, mamă! Ne prinde atât de bine această mâncare caldă, pâinea, dar şi vorba dulce, încurajarea şi sprijinul atunci când suntem pur şi simplu la pământ… Este foarte greu să trăieşti, este dureros ca în fiecare seară să te gândeşti cu groază că nu ai nici o putere să oferi sprijin copiilor tăi. Este mai dureros în momentul în care vezi că nu ai nici o putere“.

Gheorghe C., din Craiova, nici nu îşi mai aminteşte de când deschide uşa celor de la Ethos pentru a-i aduce hrană pe masă. Are o poveste de viaţă cutremurătoare. La cei 70 de ani de ani, bărbatul îşi îngrijeşte singur fiica diagnosticată cu tetrapareză spastică, microcefalie şi alte probleme medicale grave. „Când copila mea avea doar doi ani şi a primit diagnosticul din partea medicilor, soţia mea a hotărât că nu vrea să o păstreze. A renunţat pur şi simplu să îşi crească copilul şi a lăsat-o practic într-un spital de psihiatrie. Nu m-am putut împăca cu această idee… Soţia mea a plecat, a preferat să se detaşeze de aceste probleme grave ale copilului nostru. Am mers şi mi-am luat copilul din spital şi o îngrijesc singur de 24 de ani. I-am oferit tot sprijinul de care a avut nevoie, medicamentaţia necesară. Bucuria cea mare este că o văd lângă mine, că o ştiu în viaţă, chiar dacă sunt nevoit să îi port de grijă ca unui bebeluş… O ştiu aici însă, o văd zâmbind atunci când mă priveşte… Numai Dumnezeu ştie cât mi-a fost de greu, am făcut însă totul cu mare dragoste. Este copilul meu, este viaţa mea. Mi-e groază însă pentru că anii trec. Ce o să se întâmple cu copilul meu atunci când eu nu o să mai fiu? Cine o să îi poarte de grijă, cine o să îi dea cu lingura să mănânce?“.   

În anul 1993 a fost înfiinţată Fundaţia Creştină Ethos, cu scopul de a veni în ajutorul persoanelor nevoiaşe din Craiova şi din împrejurimi. Această fundaţie a înfiinţat în Craiova o şcoală, o grădiniţă, iar în scurt timp va fi gata şi un centru pentru persoane vârstnice. Sprijinul pe care această fundaţie îl oferă nu ţine cont de credinţa celor care le solicită ajutor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 10 martie 2014

Actualitate

» „Closer to the Moon“, în premieră la Craiova
» FBI ajută autorităţile din Ucraina în ancheta de corupţie demarată împotriva fostului regim
» Factura buclucaşă la gaze naturale
» Balul Regal al Pensionarilor, la a doua ediţie
» Greva japoneză începută vineri la Biblioteca Naţională a României continuă
» Poftiţi la Incubator!
» Burleanu, afaceri personale în numele Federației de Minifotbal
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte astăzi din nou pentru a discuta despre criza din Ucraina
» O judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti a intrat în greva foamei
» Noul secretar general al Senatului este Ion Vărgău
» Televiziunile şi radiourile publice din Israel vor fi închise şi înlocuite cu o nouă structură
» Fost procuror general adjunct al României, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru fraudă
» Polonezul care s-a sinucis după ce a atacat şoferii unui autocar era sub influenţa canabisului
» Călin Popescu Tăriceanu este noul preşedinte al Senatului
» Italia: O româncă a murit după ce avionul ultrauşor în care se afla s-a prăbuşit

Local

» Cu viteză spre moarte pe pasajul suprateran
» Uscătoria, bătrâna şi murăturile
» Unde ducem animalele de la Zoo?
» Eutanasia, soluţia finală pentru maidanezi?
» Trei munţi din Vâlcea, vânduţi cu acte false
» „Poporul nu vrea să ştie cine a furat banii, vrea doar moartea câinilor“
» Agent de investiţii suspectat că a prejudiciat 48 de persoane şi a manipulat piaţa de capital, reţinut de procurorii DIICOT Vâlcea
» Hoţ din locuinţe, arestat preventiv
» Olt: Percheziţii ale DIICOT la fabrica Utalim Slatina

Dolj

» Sute de doljeni nevoiaşi aşteaptă mâncarea oferită de Ethos
» Parlamentarii condamnaţi din Dolj nu vor fi înlocuiţi

Gorj

» Gorj: Medicii ginecologi arestaţi pentru şpagă şi-au recunoscut faptele
» Accident cu trei victime la Vârţ
» Dana Vodislav rămâne în arest la domiciliu
» Două eleve dispărute de acasă

Sport

» Fotbal – LIGA I: Astra Giurgiu – Pandurii Târgu Jiu, scor 2-0
» Pas mare pentru locul doi
» Şi-au revenit în play-off
» SCM, aproape de o remiză în Capitală
» S-au distrat cu Chiajna
» Liga a IV-a Dolj
» Liga a III-a, seria 3
» Liga a II-a, seria 2
» Juniorii doljeni, testaţi de AJF
» Meci de Liga Europa la Giurgiu
» Cele două feţe ale CS Universitatea
» Slătinenii, perdanţi în Valea Domanului
» CSM, remiză importantă la Bistriţa
» „Minerii“ au rezistat o repriză
» FCU, punct muncit cu FC Bihor

Bani & Afaceri

» Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene

Sanatate

» Amendă minimă pentru suferinţa mamelor şi a bebeluşilor

Magazin

» Horoscop

Top