5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEutanasia, soluţia finală pentru maidanezi?

Eutanasia, soluţia finală pentru maidanezi?

http://www.youtube.com/watch?v=k9p0iwxrKMw

\n

6.500 de craioveni au ajuns la spital muşcaţi de câini în perioada 2011-2014. Peste 2.400 de reclamaţii a primit primăria în perioada iunie 2013-martie 2014. Peste 500 de câini au fost deja eutanasiaţi la adăpostul canin de la Pod Breasta, în jur de 8-10.000 de câini sunt liberi pe străzile din Craiova. Patrupedele pot fi eutanasiate după 14 zile de la capturare, dacă nu le adoptă nimeni. Am încercat să vedem în cadrul emisiunii „Audienţă Generală“ ce soluţii avem pentru rezolvarea acestei probleme importante pentru craioveni.

Peste 6.500 de craioveni au ajuns la spital din cauza muşcăturilor de câini în perioada 2011-2014, spun statisticile oficiale. În 2011-2012, numărul victimelor s-a dublat, de la 1.600 la peste 3.000, pentru ca, în 2013, să scadă la jumătate. Mai reprezintă câinii comunitari o problemă pentru craioveni? La această întrebare am încercat să răspundem în emisiunea „Audienţă Generală“ de la alege TV, pe care o puteţi urmări integral pe site-ul www.gds.ro. Craiovenii intervievaţi de echipa emisiunii „Audienţă Generală“ au fost pro şi contra eutanasiei, ca metodă de a rezolva problema câinilor comunitari. Iată câteva dintre opiniile culese de către reporterii noştri: „Eu aş propune să fie eutanasiaţi. A fost un chinez omorât de câini, a fost acel copil, Ionuţ, plus alte persoane“; „Soluţia ar fi să fie eutanasiaţi. Cred că altă soluţie nu se găseşte, pentru că nu sunt locuri de cazare“; „Câinii ar trebui să fie duşi în centre de cazare, să fie îngrijiţi. Până la urmă, sunt şi ei tot suflete. Nu sunt ei vinovaţi că atacă, poate că atacă şi din cauza înfometării“; „Ar trebui să dispară toţi de pe stradă. Nu sunt bineveniţi printre noi. Sunt de acord cu eutanasia câinilor“; „Nu este bine, că sar pe noi. Ar trebui duşi într-un centru, să aibă cineva grijă de ei. N-aş fi de acord cu eutanasia, că sunt şi ei ca şi noi“; „Nu sunt de acord cu eutanasia. Altă măsură ar fi adopţia, dar am văzut că nu prea se adoptă. Trebuie să se investească în mai multe adăposturi pentru câini“; „Eutanasierea fără discernământ nu este o soluţie“; „Asta este o mare problemă, ar trebui rezolvată. Nu aş vrea neapărat eutanasierea câinilor“.

2.400 de craioveni au făcut reclamaţii la primărie

Potrivit Legii nr. 258/2013, câinii capturaţi de către serviciul de ecarisaj sunt cazaţi în adăposturi speciale, pe o perioadă de 14 zile lucrătoare (art. 4, alin. 1), perioadă în care pot fi revendicaţi de proprietari sau adoptaţi. În cazul Craiovei, patrupedele sunt cazate în adăpostul canin de la Pod Breasta, care are o capacitate de 512 locuri. La expirarea celor 14 zile lucrătoare, câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi (art.7, alin. 2). Trebuie precizat că, potrivit acestei legi, revendicarea şi adopţia sunt gratuite (art. 7, alin. 1, lit. c).
În perioada iunie 2013 – februarie 2014, au fost eutanasiaţi aproximativ 530 de câini şi adoptaţi aproape 1.200, potrivit datelor SC Salubritate Craiova SRL – societatea primăriei care administrează adăpostul canin de la Pod Breasta.
Invitat la emisiunea „Audienţă Generală“, Sorin Ciobanu, directorul adjunct al Salubritate SRL, a spus că de la deschiderea dăpostului (iunie 2013) până în prezent peste 2.400 de craioveni au sunat la Telefonul Cetăţeanului pentru sesizări legate exclusiv de câinii comunitari. „Dovadă că cetăţenii nu agreează câinii care sunt pe stradă sau în zonele de locuinţe. În general, apar aceste probleme în zona blocurilor, pentru că sunt hrăniţi de anumite persoane şi formează aceste haite care deranjează“, a spus Ciobanu.

10.000 de câini fără stăpân în Craiova

Craiovenii muşcaţi de câini sunt sfătuiţi să procedeze în felul următor: să meargă la spitalul de boli infecţioase pentru a vedea dacă au sau nu nevoie de vaccinul antirabic; să anunţe ecarisajul. „Câinele care a muşcat trebuie capturat şi ţinut sub observaţie zece zile, conform normelor ANSV. Monitorizăm câinele să vedem dacă este suspect de rabie sau dacă are altă boală“, a explicat Sorin Ciobanu.
Potrivit acestuia, în Craiova au fost identificate circa 70 de zone periculoase, unde ecarisajul acţionează cu prioritate. Câinii adoptaţi din adăpost poartă un microcip cu un cod unic, care poate fi citit cu ajutorul unui aparat special. Dacă acel câine este găsit pe stradă, proprietarul este identificat şi amendat cu până la 2.000 de lei. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are un registru unic privind evidenţa câinilor cu stăpân, iar, până la sfârşitul anului 2014, toţi proprietarii sunt obligaţi să-şi înscrie câinii în acest registru prin medicul veterinar. Din datele Salubritate SRL, în Craiova există în prezent 8.000-10.000 de câini fără stăpân.
Reprezentanţii Salubritate SRL susţin că până la legalizarea eutanasierii, nu mulţi craioveni erau interesaţi să adopte câini pentru a-i salva.
„Începând cu luna decembrie  2013, noi puteam să intrăm la eutanasieri. Nu am început de atunci, pentru a da posibilitatea la adopţii. Din păcate, în luna ianuarie 2014 nu s-au adoptat decât 58 de câini. Ştiţi care a fost rezultatul după ce am dat drumul la eutanasiere? Avem 334 de câini adoptaţi într-o lună, din care 100 la distanţă“, a mai spus Sorin Ciobanu. În prezent, adăpostul de la Pod Breasta este singurul care funcţionează, iar craiovenii interesaţi de adopţii pot afla amănunte pe internet, la adresa www.adapostcanin-craiova.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS