14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Furia apelor

http://www.youtube.com/watch?v=HQMhLJFybc4

\n

În urma precipitaţiilor abundente, apele au ieşit din matcă în mai multe localităţi din judeţele Dolj şi Olt şi au făcut prăpăd. Sute de hectare de teren arabil s-au transformat în lacuri, unele drumuri judeţene s-au blocat. Apa a ajuns şi în casele oamenilor şi a fost nevoie chiar de intervenţia pompierilor pentru a-i evacua pe cei rămaşi prizonieri în propriile gospodării.

În Dolj, cele mai mari dezastre au fost produse de creşterea debitului pârâului Teslui: a inundat partea carosabilă a drumului judeţean 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti pe o lungime de 90 m. Apa avea o adâncime de 80 de centimetri şi drumul a fost închis. Tesluiul a afectat şi alte localităţi. În Robăneşti, debitul a crescut şi a rupt digul la intrarea în localitate. Apa a intrat astfel pe câmp şi nu a afectat decât foarte puţin gospodăriile  oamenilor.
„Nu a fost niciodată aşa ceva. În Robăneşti, dacă nu se rupea digul era prăpăd. Acum apa se duce pe câmp şi inundă drumul. Se circulă pe Lăcriţa, pe Balş, dar acum se remediază“, a declarat Gogu Traşcă, unul dintre localnici. Oamenii s-au adunat la ieşirea din localitate pentru a vedea furia apelor. „Sunt doar câteva case afectate, dar cele din zona joasă“, a spus Marin Preda, alt localnic.

Apă în 15 gospodării din Drăgoteşti

Ruperea digului a produs prăpăd la Drăgoteşti. În localitatea Viişoara, oamenii din peste 15 gospodării nu au mai putut ieşi din case pentru că apa măsura peste un metru. Localnicii priveau neputincioşi la dezastru.
„Am intrat în curte prin spate, pe la vecini, pentru că în partea din faţă apa este de un metru. Am intrat să săltăm paturile că apa a intrat în beci şi în casă şi a făcut prăpăd. Pământul în casă se lasă, intră picioarele. O astfel de inundaţie a fost acum cinci -şase ani“, a declarat Ioana Michinici. Mulţi dintre cei care au casele afectate de inundaţii sunt bătrâni trecuţi de 80 de ani. O femeie a fost găsită de localnici leşinată. „Sunt, în general, femei singure. Pe una dintre bătrâne am văzut-o. A ieşit pe lângă casă, dar la casa vecină a fost găsită altă bătrână în pat, cu faţa în jos. Probabil că s-a speriat că i-a intrat apa în casă şi i s-a făcut rău“, a declarat Ana Popa, altă localnică. În ajutorul celor de la Viişoara au venit pompierii. „La primul inventar, în Viişoara sunt 15 gospodării, dintre care nouă au apă în casă. În prezent, se acţionează cu două motopompe de la Detaşamentul II de Pompieri Craiova cu 20 de subofiţeri pentru a evacua apa din locuinţe şi gospodării“, a declarat Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.  De altfel, la Viişoara s-a muncit toată noaptea pentru a crea breşe de protecţie în calea apelor. Unii şi-au dus animalele pe unde au putut.
„Animalele le-am dat la vecini. Toată noaptea am băgat peste 80 de saci de nisip cu jandarmii. Dar tot a intrat apa peste noi. Este la fel ca în 2005. Nu ne aşteptam la aşa ceva pentru că ne-au spus că digurile sunt sigure“, a precizat Paul Bratie.

Drumuri şi podeţe, distruse de ape

Dezastru a fost şi în comuna doljeană Sopot. Din raporturile autorităţilor, drumul comunal Beloţ – Başcov a fost distrus pe o porţiune de 20 de metri şi a fost închis. De altfel, în intravilanul satului Sopot, pârâul Mereţel a ieşit din matcă pe o lungime de 800 m, inundând 18 gospodării şi punând stăpânire pe 150 ha teren agricol cultivat şi 15 ha de grădini. Trei familii au fost evacuate.
 Inundaţii au fost şi în localităţile Drăgoia şi Gabru din comuna Vârvorul de Jos. De altfel, la  Braloştiţa şi Fratoştiţa au fost blocate podurile şi podeţele. De asemenea, în comuna Cernăteşti, apa pârâului Raznic s-a revărsat în sat. De altfel, la Breasta, Gherceşti, Cernăteşti, Filiaşi, Mischii, Robăneşti s-au creat baraje, folosind sute de saci de nisip, pentru ca apa să nu inunde casele oamenilor. La Breasta, primarul localităţii a dus alimente pentru zece familii ale căror case au fost înconjurate de ape.

Apă şi în Craiova

Cu furia apelor s-au luptat şi craiovenii din cartierul Brestei, fiind afectate 18 gospodării. Cele mai multe se află pe strada Fermierului, unde apa depăşea ieri 60 de centimetri. Craiovenii au povestit că de două zile îşi duc copiii în braţe la şcoală şi la grădiniţă. „A crescut brusc nivelul apei şi nu avem ce face. Ducem copiii în braţe la şcoală. Pe aici trec decât cei cu vidanja şi mai trag apă, dar situaţia nu se poate remedia imediat pentru că oamenii mai au apă în curţi şi o scot în stradă cu furtunul“, a declarat Alina Traşcă. Un bătrân a povestit că, din cauza ploilor, a făcut nopţi albe. „Am scos apa cu găleata. Nu am închis un ochi toată noaptea. Sute de găleţi am cărat“, a spus bătrânul. Prin aceeaşi situaţie au trecut şi cetăţenii de pe străzile Odesa şi Homer.

Coşmar şi în Olt

Imagini de coşmar şi în judeţul Olt, pentru care autorităţile au emis până sâmbătă, la ora 18.00, avertizare hidrologică şi cod galben, fenomenele vizate fiind creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile de apă din județ. Vineri, până la ora 12.00, în comuna Șerbănești, pârâul Dorofei a inundat 22 de curți, grădini și anexe, mai mult de un kilometru de drum comunal şi sute de teren arabil. Şi în comuna Crâmpoia, apele au inundat şapte anexe gospodăreşti. În această comună, ISU a dus 600 de litri de apă potabilă pentru familiile afectate. Inundaţiile au distrus şi sute de hectare de teren arabil în  comunele  Movileni, Valea Mare, Pleşoiu, Bobiceşti.
 
Atenţionări de cod galben şi portocaliu

Dezastrul continuă. Institutul Naţional de Gospodărire a Apelor a emis vineri o nouă avertizare hidrologică de cod galben şi portocaliu până sâmbătă, la ora 18.00. Bazinele hidrografice afectate sunt: Drincea, Desnăţui, Jiul mijlociu şi inferior, Oltul inferior, Vedea, Călmăţui, Neajlov. Pe aceste râuri se aşteaptă creşterea debitelor şi depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS