Cum să faci afaceri de milioane de euro cu doi – trei angajaţi (II)

Autori


GdS a demarat o campanie de identificare a unor firme care au reuşit să facă businessuri mari în Dolj, utilizând personal puţin. Vă prezentăm, în mai multe episoade, o serie de afaceri locale de anvergură, care au reuşit să „capteze“ în conturi zeci de milioane de lei anual, dar care figurează în evidenţe cu câţiva angajaţi, mai exact au între zero şi cinci salariaţi.

După cum titra GdS zilele trecute, continuăm seria de articole legate de firme locale care au reuşit, în anul 2012, să facă afaceri impresionante, figurând în evidenţe cu puţini angajaţi permanenţi. Astăzi arătăm cum s-au descurcat două companii cu domenii de activitate inedite, chiar de pionierat pe piaţa românească a ultimilor ani: comerţ cu produse electronice prin internet şi plasare de forţă de muncă în străinătate, ca agent de muncă temporară. Datele privind cifra de afaceri şi numărul mediu de salariaţi au fost evidenţiate în bilanţurile contabile ale firmelor, respectiv au fost date publicităţii de Ministerul Finanţelor Publice.

Comerţul prin internet şi avantajele lui

Onemag Distribution SRL a realizat o cifră de afaceri de 18,5 milioane de lei în 2012, având un număr mediu de trei salariaţi. Compania activează pe strada Plaiului, nr. 11, din Craiova, într-o hală în care îşi desfăşoară activitatea mai multe firme din acelaşi grup, printre care şi Top Tech. Onemag nu are o pancartă afişată la exterior, astfel că găsirea sediului a fost o întreagă aventură. În clădire lucrau câţiva tineri aflaţi în faţa computerelor, iar director de vânzări este tot o persoană tânără, Adrian Cioroianu, care este şi asociat în companie cu familia lui Flavius Costache. Acesta din urmă a deţinut anterior posturi de conducere în companii mari, cum ar fi LG România şi CEZ România. Flavius Costache a lăsat multinaţionalele şi s-a apucat de afaceri pe cont propriu. Firma Onemag Distribution, ca şi Top Tech, se ocupă de comerţ prin internet cu produse electronice din toate categoriile. Tinerii găzduiesc site-urile onemag.ro şi lgmag.ro, prin intermediul cărora se fac tranzacţiile online cu produsele din stoc. La început, tinerii au fost dispuşi să dezvăluie cum reuşesc să facă afaceri de milioane de lei cu doar trei angajaţi, dar ulterior au refuzat să mai vorbească, pe motiv că în ultima perioadă afacerile cu comerţul on-line li s-au diminuat. La prima vedere, aceiaşi angajaţi pot face activitatea de curierat pe mai multe firme, activitate necesară pentru a desfăşura o activitate de comerţ online. Top Tech SRL, care figurează la aceeaşi adresă de pe platforma de firme de la Cârcea, a avut o cifră de afaceri de 28 de milioane de lei în 2012, iar pe respectiva firmă figurau 12 angajaţi, în acelaşi an. Rămâne un mister cum sunt împărţite cifrele de afaceri respective şi angajaţii între cele două firme importante din domeniul comerţului on-line, dar este o certitudine că vânzarea de produse online poate aduce cifre de afaceri impresionante.

Povestea incredibilă a unei firme de plasare a forţei de muncă

Arcforce SRL figurează în evidenţele Ministerului Finanţelor cu o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei în 2012, cu doar patru angajaţi. La prima vedere, pare o poveste la fel cu cea a celorlalte companii prezentate mai sus. Dar Arcforce SRL devine şi mai interesantă dacă aruncăm o privire în urmă, la cifrele pe anul 2011. Aceeaşi companie a avut o cifră de afaceri de 45 de milioane de lei, dar cu un număr mediu de 400 de salariaţi. În interval de un an, acestei firme i-au dispărut 396 de salariaţi, dar şi cifra de afaceri i s-a redus de trei ori, de la 45 de milioane de lei, la 14,5 milioane de lei. Rămâne întrebarea cum a reuşit firma în 2012 să aibă afaceri de 14,5 milioane de lei, cu doar patru angajaţi permanenţi. La vremea respectivă, Arcforce SRL avea ca obiect principal de activitate domeniul din CAEN (Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională) numit „Activităţi de contractare pe baze temporare a personalului“ şi plasa forţă de muncă în străinătate. Sutele de angajaţi figurau în Dolj, pe firma respectivă, unde aveau salarii minime, dar ei îşi desfăşurau activitatea în străinătate, la diverse firme la care erau plasaţi. Astfel de date despre firme de plasare a forţei de muncă în străinătate pot fi elocvente în studiile care arată creşterea numărului de locuri de muncă din Craiova sau din Dolj, când, de fapt, persoanele respective muncesc peste hotare.

Dar să revenim la compania care a avut doar patru angajaţi permanenţi în 2012, potrivit datelor din bilanţ, preluate de la Ministerul Finanţelor. Asociaţii Arcforce SRL cu sediul pe Calea Bucureşti, bloc 14B, care figurează şi acum la Registrul Comerţului din România sunt doi craioveni: Claudiu Marius Anghel (deţine 10,29% din părţile sociale) şi Cristian Nisipaşu (deţine 89,70%). Acesta din urmă este o persoană destul de cunoscută în Franţa, unde a studiat la Institutul de Administrare a Întreprinderilor la Sorbona. Diverse publicaţii au articole pe internet, potrivit cărora Nisipaşu ar fi participat şi la Bruxelles, cu alte oficialităţi din Parlamentul European, unde ar fi avut loc dezbateri pe teme legate de circulaţia forţei de muncă în Europa.

Concret, Arcforce SRL plasa forţă de muncă din Dolj în Europa, în special în Franţa, fiind o posibilitate legală ca muncitorii să fie angajaţi în ţară, pe firma din Craiova, cu salarii mai mici, dar să muncească în Franţa. Potrivit legislaţiei europene în domeniul muncii, angajaţii nu puteau să aibă salarii mai mici decât salariile minime din ţara în care lucrează. În Franţa, salariul minim este de 1.400 de euro. Pornind de la salariile minime pe economie pe care oamenii le au în ţară, la care se adaugă indemnizaţiile pentru detaşare, muncitorii astfel plasaţi ajung să aibă acelaşi salariu în Franţa, ca şi colegii lor de breaslă francezi. Practic, acesta este secretul întregii afaceri. Un agent de muncă temporară „închiriază“ muncitori unor firme din ţară şi din străinătate, dar pentru ei se plătesc contribuţii în ţară, la salariul minim pe economie. Oamenii sunt angajaţi în România şi doar prestează servicii pentru firme din străinătate. Între cele două firme există un contract de prestări servicii, astfel că suma pe care o primeşte un agent de muncă temporară de la o companie din exterior este rodul negocierii între cele două părţi.

La un moment dat, autorităţile franceze au demarat verificări ale românilor plasaţi prin Arcforce, dar care lucrau în străinătate, fiind suspectaţi că lucrau acolo „fără forme legale“. În realitate, totul a fost legal. „Francezii nu au înţeles ce înseamnă în România ca o firmă să fie agent de muncă temporară, care plasează forţa de muncă în Franţa. Nu înţelegeau ce înseamnă deplasări, detaşări etc. În cele din urmă, situaţia s-a lămurit, iar autorităţile franceze au înţeles că societatea din Craiova era în regulă, iar salariaţii beneficiau de forme legale şi firma din Craiova a procedat absolut legal“, spun surse apropiate afacerii.

O singură greşeală şi…


Dar firma a făcut o singură eroare, o mică omisiune de moment, care a costat-o scump, la acea vreme. „În graba de a face actele, formele legale ale câtorva sute de oameni trimişi la muncă în străinătate, dar care aveau contracte individuale de muncă înregistrate în România, firma Arcforce nu a făcut la termen o parte din actele unui singur angajat“, spun aceleaşi surse. Din acel moment, businessul inteligent şi de amploare al companiei s-a estompat. Ministerul Muncii nu i-a mai prelungit ulterior (în 2012) autorizaţia de agent de muncă temporară firmei craiovene. Potrivit legislaţiei româneşti, dacă primeşti o sancţiune pentru muncă fără forme legale, atunci nu mai poţi fi agent de muncă temporară.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a confirmat, pentru GdS, că firma Arcforce SRL a fost amendată în 2010 „conform articolului 7 din Legea nr. 130, pe motiv că nu a înregistrat la termen un contract de muncă la ITM Dolj, prevedere care exista la vremea respectivă, dar care, între timp, a fost abrogată“.

Unul dintre asociaţii companiei, Claudiu Anghel, a explicat pentru GdS cum au stat lucrurile cu firma respectivă: „În primul rând, este o eroare informaţia cu cei patru angajaţi. Pe parcursul anului 2012, am avut mulţi salariaţi, plasaţi peste graniţă şi în ţară. Am avut undeva la circa 300 de angajaţi cu forme legale. În ceea ce priveşte amenda, a fost, de fapt, un avertisment primit de la ITM, iar în urma acelui avertisment, atunci când ne-a expirat autorizarea de la Ministerul Muncii şi Prestaţiei Sociale, acesta nu ne-a mai prelungit autorizaţia, pentru că nu ne-am mai încadrat în acele condiţii. Autorizaţia ne-a expirat către sfârşitul anului 2012. Acum Arcforce SRL se ocupă cu activităţi de consultanţă“. El a arătat că, totuşi, firma are patru angajaţi permanenţi la Craiova, care se ocupă de recrutarea de personal pentru străinătate.

Claudiu Anghel a mai povestit cât este de dificil să fii agent de muncă temporară, cât de serioasă trebuie să fie firma, pentru a avea credibilitate în rândul companiilor de peste graniţă şi cât de important este să recrutezi cu atenţie oamenii din ţară, pentru a corespunde nevoilor clienţilor din exterior.

Arcforce Solutions şi Ecopass continuă activitatea de plasare de personal

Între timp, au fost autorizate alte două firme ca agent de muncă temporară, companii deţinute tot de familia Anghel. Arcforce Solutions SRL figurează cu sediul social la aceeaşi adresă ca şi Arcforce SRL. Asociat unic la Arcforce Solutions SRL este Gunda Cristina Anghel, verişoară cu Claudiu Anghel. În acelaşi timp, firma Ecopass SRL a devenit agent de muncă temporară cu acte în regulă prin Autorizaţia nr. 0000014/26.09.2011, emisă de Ministerul Muncii şi Prestaţiei Sociale. Asociaţii acestei firme sunt Anghel Claudiu Marius, respectiv vărul său, Anghel Adrian Costinel, potrivit ONRC. Claudiu Anghel a explicat că au apărut două firme, deoarece fiecare este specializată pe plasarea de personal, în ţară şi în străinătate, pe două domenii de activitate diferite: „Pe o firmă plasăm personal specializat în industria alimentară, iar pe altă firmă colaborăm cu societăţi care au nevoie de personal în domeniul construcţiilor“. Şi ambele businessuri merg bine. Ecopass a avut în 2012 o cifră de afaceri de 13,5 milioane de lei, respectiv 154 de angajaţi. Arcforce Solutions a avut, în acelaşi an, o cifră de afaceri de 11,9 milioane de lei şi un profit de 2,1 milioane de lei, figurând cu 126 de angajaţi.

Până în prezent, pentru cele două firme Ecopass şi Arcforce Solutions SRL nu s-au înregistrat evenimente neplăcute legate de plasarea personalului în ţară sau în străinătate.

Soluţia viitorului: externalizarea de personal

Managerul afacerii de amploare care activează ca agent de muncă temporară spune că, în viitor, tot mai multe companii vor alege să folosească muncitori care nu sunt angajaţi ai acelei firme, ci care vor fi plasaţi printr-un contract cu un agent de muncă temporară. „Acesta va fi viitorul: externalizarea de personal. Este cel mai bine să faci acest lucru, pentru că ştii că trebuie să apelezi la societatea X, care îţi găseşte tot ce e mai bun, din punct de vedere al resurselor umane, care să se plieze perfect pe nevoile companiei tale. Firmele care lucrează la nivel internaţional practică acest sistem. În România, este destul de greu încă. Nu înţeleg oamenii cum să folosească muncitori care nu sunt angajaţii firmelor la care lucrează“, a explicat Claudiu Anghel.

În Craiova există multe alte firme autorizate ca agenţi de muncă temporară şi care plasează angajaţi la muncă în străinătate sau chiar în ţară. Printre puţinele firme din Craiova care au acceptat muncitori pe perioade scurte de timp, care erau angajaţii unor firme de plasare de forţă de muncă, au fost furnizorii Ford, care au avut, astfel, forţă de muncă pe o lună sau pe trei luni. În momentul în care nu mai aveau nevoie de angajaţi, unii dintre furnizorii Ford renunţau la aceştia, printr-o simplă notificare la firma de plasare de personal cu care aveau contract companiile respective, deci fără să mai fi nevoie să-i dea un preaviz respectivului muncitor, aşa cum se întâmplă în cazul în care o firmă vrea să-şi concedieze angajaţii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 7 martie 2014

Actualitate

» Alcoolicii… la mătură
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Un nou protest pentru salarii neplătite
» Şef nou la Uzina Mecanică Sadu
» Culisele războiului FCU – CSU Craiova, în toiul alegerilor FRF
» Actorul Sergiu Voloc, nominalizat la premiile Gopo 2014, reţinut în Republica Moldova
» Antonescu: PNL va analiza programul de guvernare şi va decide dacă iniţiază o moţiune de cenzură
» Vicepremierul Dragnea a semnat astăzi două memorandumuri în cadrul şedinţei comune a guvernelor României şi Bulgariei
» Fostul director adjunct al APIA, în arest la domiciliu pentru 30 de zile
» Un avion militar rus a urmărit nava americană USS Truxtun, în Marea Neagră
» ONU recomandă ca elevii să beneficieze de cursuri de educaţie sexuală începând de la vârsta de 12 ani
» Bucureşti: Elev prins de poliţişti după ce a furat un telefon mobil în timpul simulării bacalaureatului
» Ucraina cere Interpol să emită o notificare roşie împotriva lui Viktor Ianukovici
» Ponta: România şi Bulgaria, perfect pregătite pentru Spaţiul Schengen
» Ponta: Premierul bulgar mi-a promis că va fi prezent în campania electorală
» Trimiterea unei misiuni a UE în Ucraina, considerată necesară de 12 ţări europene
» CE şi-a atins obiectivele privind egalitatea de şanse cu 11 luni înainte de termenul stabilit

Local

» Case şi străzi sub ape
» Parcarea subterană, contract semnat
» Anchetă la Clubul Pandurii
» Cum să faci afaceri de milioane de euro cu doi – trei angajaţi (II)
» „Un doctor bun este acela care îşi tratează pacientul ca pe un prieten“
» Craiova: Copiii Centrului “Aripi de Lumină” le-au dedicat mămicilor o serbare
» Olt: Mai multe familii din comuna Crâmpoia, fără apă potabilă din cauza inundaţiilor

Dolj

» 179 de copii cu dizabilităţi din Dolj au profesor de sprijin la clasă
» Verificări la Serviciul Financiar al IPJ Dolj
» O familie din Dolj cere ajutorul autorităţilor

Gorj

» Profesorii, nemulţumiţi că nu sunt plătiţi
» Gorj: Bărbat găsit mort în râul Galbenul
» Gorj: Medicii legişti nu au putut stabili cum a murit bărbatul devorat de animale

Sport

» Piţurcă, reconfirmat în funcţie de Răzvan Burleanu
» La SCM, vorbele trec, oamenii rămân
» Egali cu „pumele“
» N-au trecut de Balkan
» Suporter al Ştiinţei mort şi un atlet rănit în accident rutier
» Liga a III-a, seria 3
» Beldeanu: Trebuie să câştigăm la Satu Mare
» Jucătorii de la FCU s-au răsfăţat pe „Municipal“
» Oltenii, după puncte în Capitală
» Sport la TV
» “Satelitul” CSU, în ascensiune
» Fotbal – Varga nu a făcut deplasarea la Satu Mare
» Fotbal – Mihai Prunariu este noul preşedinte al Clubului Pandurii Târgu Jiu
» Fotbal – Rezultatele înregistrate în Liga a III-a, seria 3

Educatie

» Dezastru în Gorj
» După evaluarea naţională, Doljul este codaş şi la prezenţă
» Peste 3.000 de elevi cer sprijinul Universităţii pentru bacalaureat
» Gorj: Peste 500 de locuri disponibile în învăţământul profesional pentru elevii de clasa a VIII-a

Magazin

» Horoscop

Top