179 de copii cu dizabilităţi din Dolj au profesor de sprijin la clasă

Autori


Dascălii de sprijin sunt cei care îi ajută pe micuţii cu diverse dizabilităţi. Stau lângă ei, ore în şir, le oferă sprijinul necesar pentru ca informaţia transmisă de dascălul de la catedră să poată fi preluată şi de aceşti copii. Sunt doar 19 astfel de dascăli în Craiova, care lucrează cu 179 de copii cu diverse dizabilităţi şi pentru care nu mai contează norma primită sau salariul de la sfârşit de lună, ci, în primul rând, omenia… Este nevoie de mult mai muţi dascăli de sprijin pentru ca şi copiii care au avut neşansa de a se naşte cu o dizabilitate să aibă dreptul la educaţie.

La 15.30, ieri, în ciuda frigului şi a ploii, Bianca a sosit punctuală la Şcoala nr. 39 din Craiova. În căruţul cu rotile, însoţită de mamă şi de nelipsitul aparat de oxigen, copila a venit special pentru una dintre materiile ei favorite: biologia. Până anul trecut era prezentă permanent la şcoală, în mijlocul colegilor, însă odată cu agravarea problemelor de sănătate, cea mai bună soluţie a fost ca Bianca să fie şcolarizată la domiciliu. Câteva ore pe zi, patru zile pe săptămână, vine la şcoală. În rest, acasă… Suferă de distrofie musculară congenitală cu deficit de merozină, este încadrată în grad grav de handicap, iar mama îi este însoţitor permanent. Din cauza problemelor pe care le are, plămânul stâng funcţionează doar 40% din capacitate. Din acest motiv, geanta cu aparatul de oxigen a devenit indispensabilă. Fetiţa stă într-un scaun cu rotile şi nu poate face nici o activitate nesusţinută. Îşi foloseşte cu mare greutate mâinile, de aceea, profesorul de sprijin este cel care îi scrie temele şi care, după dictarea copilei, îi rezolvă lucrările sau testările de la clasă. Este o fire pozitivă, cu o inteligenţă peste medie, aşa cum susţin dascălii. „Am preluat-o pe Bianca din primul semestru al clasei a II-a. Astăzi este elevă în clasa a VI-a. Practic, eu am devenit «mâinile» acestui copil. Decizia să înveţe la domiciliu a fost greu de acceptat. Tocmai de aceea, am decis ca materiile care sunt prevăzute în planul-cadru să îi fie predate la şcoală, în mijlocul colegilor. Ca şi profesor de sprijin, sunt colega de bancă a Biancăi, sunt cea care îi iau notiţe, care scriu după dictarea acestui copil la lucrări. Am devenit prietene, iar Biancăi îi place să-mi spună că ea mi-a învăţat mâinile să scrie… Nu de puţine ori, Bianca este prima care predă lucrarea de control. Este unul dintre elevii mei de suflet, iar satisfacţia cea mai mare pe care o am, ca şi dascăl, este că am reuşit să îmi apropii toţi colegii de la catedră, dar şi pe colegii copiilor, care au avut nevoie de sprijinul meu de-a lungul timpului. Datorită unor copii precum Bianca, toţi ceilalţi au învăţat ce înseamnă toleranţa, normalitatea, iubirea şi caritatea“, a povestit Carmen Pascu, profesor de sprijin şi director la Şcoala Specială „Sfântul Mina“, din Craiova.

Doljul are nevoie

de mai mulţi profesori de sprijin


Profesorul itinerant sau de sprijin este cadrul didactic cu studii superioare în domeniul psiho-pedagogic, care desfășoară activități de învățare, stimulare, compensare și recuperare cu persoanele cu cerințe educaționale speciale integrate în unitățile de învățământ de masă, în colaborare cu toți factorii implicați: educatori, învățători, diriginți, profesori, logopezi, consilieri, medici etc. Profesorul itinerant are rolul să participe în timpul orelor de predare-învățare la activitățile pe care le desfășoară în clasă profesorul de la catedră, în calitate de observator, consultant, coparticipant; să desfășoare activități de tip terapeutic-cognitiv-ocupațional; să propună și să realizeze materiale didactice individualizate, în funcție de dificultățile de învățare ale copiilor; să elaboreze și să realizeze planul de intervenție personalizat, precum și adaptarea curriculară, în parteneriat cu cadrele didactice de la clasă; să realizeze o integrare eficientă în colectivul clasei a elevului, prin colaborare cu profesorii unității de învățământ în care este înscris acesta; să-l ajute pe părinte să înțeleagă la ce nivel se află copilul etc.

179 de copii cu dizabilităţi au primit, în primul semestru al acestui an şcolar, ajutorul profesorilor de sprijin. Pentru alţi opt copii, cu grave probleme de sănătate, s-a decis şcolarizarea la domiciliu. Problemele cu care se confruntă aceştia sunt diverse: fie de tip neuromotorii, psihice, somatice etc. Pentru ca un copil cu cerinţe speciale să beneficieze de sprijinul profesorului itinerant, părintele trebuie să meargă cu copilul la Comisia de evaluare, să obţină astfel un certificat de încadrare într-un grad de handicap (fizic, psihic, locomotor sau asociate) şi pe care să îl aducă împreună cu evaluarea psihomatică la şcoală. Fără ca părinţii să facă această solicitare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu poate face încadrarea acestor dascăli. Toţi au studii universitare, mulţi dintre ei au fost dascăli de matematică, învăţători, profesori de limba şi literatura română, ştiinţe socio-umane etc. Sunt puţini profesori de sprijin faţă de numărul extrem de mare al copiilor cu dizabilităţi care ar avea nevoie de ajutor pentru a învăţa. „În 2003, am iniţiat ideea de profesor de sprijin în judeţul Dolj. Ştiam că în judeţul Cluj existau în acele timpuri 78 de astfel de profesori. Tot în acea perioadă s-a restructurat Şcoala Specială «Sfânta Maria», iar 80% dintre copii au fost integraţi în învăţământul de masă. La început, am fost doar doi profesori de sprijin, acum sunt 17 încadraţi la Şcoala Specială «Sfânta Mina», iar alţi doi, la Şcoala «Sfântul Vasile». Fiecare dintre aceşti dascăli care au optat să devină profesori itineranţi au urmat specializări, ore de formare cu profesorii din învăţământul de masă pentru a-i determina să înţeleagă câtă nevoie au copiii cu diverse dizabilităţi de noi. În prezent, toţi aceşti profesori de sprijin ajută copiii din 36 de unităţi de învăţământ. Fiecare dintre aceşti dascăli au norme de 16 ore pe săptămână.  Munca fiecărui dascăl de sprijin este posibilă doar printr-o colaborare strânsă cu profesorii de la clase. De fiecare dată este nevoie însă şi de o pregătire a copiilor de la clasă pentru ca aceia cu dizabilităţi să nu fie etichetaţi. Încercăm să le prezentăm situaţia reală, medicală, să îi sensibilizăm, să îi implicăm în acţiuni sau campanii umanitare, în activităţi extraşcolare“, a adăugat Carmen Pascu.  

Având în vedere că sunt unităţi de învăţământ de masă în care există un număr  mare de copii cu dizabilităţi grave şcolarizaţi, profesorii de sprijin recurg la gruparea acestora pentru a le oferi astfel atenţia şi ajutorul de care au nevoie. În prezent, există profesori itineranţi atât la unităţile de învăţământ din Craiova, cât şi la şcolile din judeţ: la Liceul „Matei Basarab“, Liceul Transporturi Auto, Şcoala „Decebal“, Grădiniţa „Elena Farago“, Colegiul „Brâncuşi“, Şcoala „Sf. Gheorghe“, Şcoala „Nicolae Romanescu“, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ etc.

În afara acestor dascăli, există şase copii din Craiova pentru care părinţii plătesc o persoană specilizată, să fie „umbra“ copilului lor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 7 martie 2014

Actualitate

» Alcoolicii… la mătură
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Un nou protest pentru salarii neplătite
» Şef nou la Uzina Mecanică Sadu
» Culisele războiului FCU – CSU Craiova, în toiul alegerilor FRF
» Actorul Sergiu Voloc, nominalizat la premiile Gopo 2014, reţinut în Republica Moldova
» Antonescu: PNL va analiza programul de guvernare şi va decide dacă iniţiază o moţiune de cenzură
» Vicepremierul Dragnea a semnat astăzi două memorandumuri în cadrul şedinţei comune a guvernelor României şi Bulgariei
» Fostul director adjunct al APIA, în arest la domiciliu pentru 30 de zile
» Un avion militar rus a urmărit nava americană USS Truxtun, în Marea Neagră
» ONU recomandă ca elevii să beneficieze de cursuri de educaţie sexuală începând de la vârsta de 12 ani
» Bucureşti: Elev prins de poliţişti după ce a furat un telefon mobil în timpul simulării bacalaureatului
» Ucraina cere Interpol să emită o notificare roşie împotriva lui Viktor Ianukovici
» Ponta: România şi Bulgaria, perfect pregătite pentru Spaţiul Schengen
» Ponta: Premierul bulgar mi-a promis că va fi prezent în campania electorală
» Trimiterea unei misiuni a UE în Ucraina, considerată necesară de 12 ţări europene
» CE şi-a atins obiectivele privind egalitatea de şanse cu 11 luni înainte de termenul stabilit

Local

» Case şi străzi sub ape
» Parcarea subterană, contract semnat
» Anchetă la Clubul Pandurii
» Cum să faci afaceri de milioane de euro cu doi – trei angajaţi (II)
» „Un doctor bun este acela care îşi tratează pacientul ca pe un prieten“
» Craiova: Copiii Centrului “Aripi de Lumină” le-au dedicat mămicilor o serbare
» Olt: Mai multe familii din comuna Crâmpoia, fără apă potabilă din cauza inundaţiilor

Dolj

» 179 de copii cu dizabilităţi din Dolj au profesor de sprijin la clasă
» Verificări la Serviciul Financiar al IPJ Dolj
» O familie din Dolj cere ajutorul autorităţilor

Gorj

» Profesorii, nemulţumiţi că nu sunt plătiţi
» Gorj: Bărbat găsit mort în râul Galbenul
» Gorj: Medicii legişti nu au putut stabili cum a murit bărbatul devorat de animale

Sport

» Piţurcă, reconfirmat în funcţie de Răzvan Burleanu
» La SCM, vorbele trec, oamenii rămân
» Egali cu „pumele“
» N-au trecut de Balkan
» Suporter al Ştiinţei mort şi un atlet rănit în accident rutier
» Liga a III-a, seria 3
» Beldeanu: Trebuie să câştigăm la Satu Mare
» Jucătorii de la FCU s-au răsfăţat pe „Municipal“
» Oltenii, după puncte în Capitală
» Sport la TV
» “Satelitul” CSU, în ascensiune
» Fotbal – Varga nu a făcut deplasarea la Satu Mare
» Fotbal – Mihai Prunariu este noul preşedinte al Clubului Pandurii Târgu Jiu
» Fotbal – Rezultatele înregistrate în Liga a III-a, seria 3

Educatie

» Dezastru în Gorj
» După evaluarea naţională, Doljul este codaş şi la prezenţă
» Peste 3.000 de elevi cer sprijinul Universităţii pentru bacalaureat
» Gorj: Peste 500 de locuri disponibile în învăţământul profesional pentru elevii de clasa a VIII-a

Magazin

» Horoscop

Top