10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii părăsiţi, fără şanse să îşi găsească o familie

Copii părăsiţi, fără şanse să îşi găsească o familie

Zeci de familii doljene depun anual cereri ca să înfieze un copil. Anul trecut, 28 de copii din centrele instituţionalizate din Dolj şi-au găsit, în sfârşit, o familie, iar, în prezent, 44 de familii sunt deja atestate pentru adopţie, iar alte zece se află în proces de evaluare.

Numărul adopţiilor realizate în judeţul Dolj a început să crească. Însă, sunt familii care aşteaptă să devină părinţii unui copil părăsit chiar şi trei ani, care luptă cu birocraţia, care tresar la fiecare telefon primit, care se roagă ca următorul micuţ prezentat de reprezentanţii birourilor de adopţii să fie, cel pe care şi-l doresc.

„Ne este teamă să ne luăm un angajament în faţa unui copil cu grave dizabilităţi“

Cei care doresc să adopte un copil trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, deoarece procesul adopţiei este lung şi sinuos. Totul începe cu un lung şir de căutări ai părinţilor biologici, iar, în cazul în care aceştia nu sunt găsiţi, se caută rudele până la gradul IV. În cazul în care părinţii biologici sunt găsiţi, se încearcă, pentru că aşa prevede legea, chemarea acestora în instanţă pentru încercarea de reintegrare a minorului. Acesta este şi cazul Mariei N., din Craiova, care aşteaptă de la începutul lui 2012 să fie anunţată că s-a găsit un copil pe care să îl poată adopta.
„Am fost chemată să văd deja câţiva copii. Din nefericire, erau copii cu grave probleme de sănătate. Vrem să înfiem un copil mai mic de cinci ani, însă cu condiţia să fie clinic sănătos. Nu ne interesează alte aspecte legate de etnie, sex… Fiecare copil pe care l-am văzut ne-a rămas în suflet şi am rămas cu durerea că nu le putem oferi o familie. Ne este teamă însă să ne luăm un angajament în faţa unui copil cu grave dizabilităţi. Aceşti copii au nevoie de ore de recuperare, intervenţii medicale costisitoare, există tot timpul riscuri foarte mari… Vrem să fie sănătos, să aibă un viitor frumos. Suntem speriaţi. Am aflat de multe cazuri în care părinţii în momentul adopţiei au primit asigurări că micuţul este clinic sănătos, însă mai târziu s-a descoperit că acesta suferea de distrofii musculare, autism, probleme psihice“.

Atestatul trebuie reînnoit anual

Atestatul este valabil un an. Dar sunt şanse minime ca în această perioadă să fie găsit un copil, aşa că familia este nevoită să treacă din nou prin procesul reatestării: acte legalizate, adeverinţe medicale, adeverinţe salariale, atestate psihologice, anchete sociale, anchete psihologice, caracterizări şi chestionare, vizite la domiciliu.
Cei care doresc să adopte trebuie să fie evaluaţi de asistenţi sociali profesionişti. Termenul de soluţionare a cererii de adopţie şi de evaluare este de 60 de zile. Următorul pas se referă la etapa de potrivire copil-familie, noua legislaţie concentrându-se pe acest aspect, ţinându-se cont de toate informaţiile cu privire la copil, familia adoptatoare, familia biologică. În urma analizării tuturor informaţiilor, va avea loc o potrivire teoretică în urma căreia se va selecta familia care să răspundă nevoilor copilului. Urmează potrivirea practică, aceasta fiind diferită de la un caz la altul, în care copilul şi familia să se viziteze în vederea acomodării. În final, asistentul social şi psihologul împreună cu familia vor decide când se va trece la următoarea etapă a adopţiei, şi anume încredinţarea în vederea adopţiei, care se face pe o perioadă de 90 de zile, de instanţa judecătorească. Pe perioada de încredinţare în vederea adopţiei, asistentul social împreună cu psihologul vor face vizite bilunare pentru a urmări evoluţia copilului în familie şi acomodarea acestuia cu familia.

Sunt doriţi copiii sănătoşi, cu vârstă până în doi ani, fără fraţi

În judeţul Dolj, în prezent, există 105 copii declaraţi adoptabili, dintre care 40 sunt cu dizabilităţi şi alţi aproximativ 20 sunt luaţi în evidenţă ca având nevoie de tratament la LSM.
„Există un număr suficient de mare de copii adoptabili care sunt clinic sănătoşi. Aici ne lovim însă de alte aspecte. În rândul acestor copii există grupe de fraţi şi, conform legii, în momentul adopţiei, este interzisă separarea acestora. Rar există dorinţă de a înfia dintr-o dată doi-trei copii. Spre bucuria noastră însă, la nivel naţional, în urmă cu câteva luni, o familie din judeţul Dolj a optat să înfieze doi fraţi, iar apoi şi pe al treilea copil. Avem 44 de familii atestate care aşteaptă să devină părinţi, iar alte zece familii sunt în procesul de evaluare. Anul trecut, 28 de copii din Dolj au fost adoptaţi. Din fericire, mulţi dintre părinţi sunt dispuşi să meargă la Arad, Constanţa sau în alte oraşe din ţară pentru a vedea copiii adoptabili. Sunt însă şi oameni care refuză, care doresc doar un copil din judeţul Dolj, care specifică clar că doresc doar băieţel, de preferinţă până într-un an. Este practic imposibil, deoarece pentru ca un copil să devină adoptabil este nevoie chiar şi de un an de căutări, anchete. Ne mai lovim şi de alt aspect, cel al etniei. Există familii care refuză din start un copil atunci când află că acesta este de etnie romă. Doljenii trebuie să ştie că, în momentul în care obţin atestatul pentru a adopta un copil, sunt introduşi într-o bază de date la Oficiul Român de Adopţii. De acolo, în funcţie de solicitările părinţilor, se face selecţia pentru a vedea copiii. Se aleg zece familii pentru fiecare copil, după care se încearcă potrivirea cu trei dintre ele. Apoi urmează relaţionarea. În prezent, 20 de familii se află în perioada de încredinţare în vederea adopţiei, care durează 90 de zile“, a precizat Lidia Nicu, şef Birou Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
În 2013, la nivel naţional, peste 60.000 de copii se aflau în grija statului, care alocă anual pentru îngrijirea lor şi pentru salariile celor aproximativ 32.000 de persoane care lucrează în sistemul de protecţie, 150 de milioane de euro. În Dolj, la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit datelor DGASPC Dolj existau 829 de copii aflaţi în protecţie specială în servicii de tip familial şi 304 în servicii de tip rezidenţial.

Portretul-robot al familiei care îşi doreşte să adopte un copil

Potrivit unui studiu realizat de Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), în 2013, membrii familiilor care adoptă au, în medie, vârsta de 35-45 de ani, studii universitare sau liceale, iar valoarea medie a veniturilor se situează peste 2.500 de lei. Tot anul trecut, la nivel naţional au fost deschise 2.200 de proceduri de adopţie, însă până la sfârşitul anului au fost comunicate de către instanţe 580 de adopţii finalizate. Pentru anul 2014, Oficiul are în vedere revizuirea actualului cadru normativ în materia autorizării organizaţiilor private străine de a desfăşura activităţi în domeniul adopţiei internaţionale, dar şi elaborarea metodologiei privind accesul adoptatului la informaţii vizând originile sale şi propriul trecut, precum şi accesul părinţilor sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informaţii cu caracter general vizând persoana adoptată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS