16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedici şi asistente, trimişi în judecată

Medici şi asistente, trimişi în judecată

Mai multe cadre medicale din Gorj au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului General, în dosarul permiselor auto şi de port armă eliberate fraudulos. Este al doilea dosar finalizat de procurori, după cel în care au fost trimişi în judecată trei instructori auto şi administratorul unei şcoli de şoferi din Târgu Jiu. Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a următoarelor persoane: Dana Maria Vodislav, medic primar oftalmolog, arestată preventiv la domiciliu şi acuzată de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu – 2.622 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie-noiembrie 2013. Va mai fi judecat şi medicul radiolog Elena Dinică Băltăreţu, acuzată de aceleaşi infracţiuni (2.549 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie-octombrie 2013).

Medicii, în complicitate cu asistentele

În faţa magistraţilor Tribunalului Gorj vor mai fi traşi la răspundere: Rodica Lehner, medic specialist medicina muncii, acuzată de trafic de influenţă, dare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu – 2.622 de acte materiale corespunzătoare fişelor medicale eliberate în perioada ianuarie-noiembrie 2013. De aceleaşi fapte sunt acuzate şi Elena Liliana Răcman, asistent medical, şi Eugenia Adam, optician. Anchetatorii l-au trimis în judecată şi pe Vasile Virgil Dinică-Băltăreţu, pentru trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals intelectual, complicitate la uz de fals şi complicitate la abuz în serviciu. Totodată, psihiatrul Vasile Silian, medicul de familie Carmen Vioreanu şi psihologul Valentina Elena Oprişor vor da declaraţii în faţa judecătorilor pentru următoarele acuzaţii: luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu.

Acte false

Potrivit rechizitoriului, în 2013, în Târgu Jiu existau mai multe cabinete medicale la care unii inculpaţi erau asociaţi sau administratori şi care se ocupau cu întocmirea de certificate medicale necesare eliberării sau reînnoirii permisului de conducere şi de port armă. Elena Băltăreţu-Dinică, medic primar radiologie şi imagistică medicală, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Târgu Jiu, elibera în fals, prin intermediul acestei societăţi, „certificate medicale tip A(B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule“. Actele era oferite în schimbul unor sume de 85 de lei sau 95 de lei per fişă, pe care le primea direct de la solicitanţi sau de la intermediari, în special instructori auto. Pentru materializarea unor astfel de demersuri, medicul a stabilit relaţii cu mai mulţi medici, care acceptau să consemneze în fals realizarea unor investigaţii medicale pentru cele şapte specialităţi clinice necesare eliberării avizului medical. Persoanele solicitante care aveau consemnate datele personale de identificare şi aveau completate rubrica „antecedentele personale“ de medicul de familie la care era înscris pe listă se prezentau cu acestea la cabinetul medical unde le era efectuat în mod superficial un control medical oftalmologic, fiindu-le remis ulterior formularul medical tip. Solicitanţii se prezentau la sediul cabinetului medical la care era asociat şi administrator Elena Băltăreţu-Dinică, unde le era înmânat alt formular medical completat cu toate semnăturile şi parafele pentru celelalte şapte specialităţi clinice prevăzute (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL şi serologia sângelui).

Specialişti în falsuri

Anchetatorii au stabilit că eliberarea actelor medicale era realizată fără ca investigaţiile sau analizele în cauză să fie efectuate, semnăturile şi parafele aplicate de medicii specialişti făcându-se în schimbul unor sume de bani, cuprinse între trei şi cinci lei per fişă. Beneficiarii acestor acte medicale erau trecuţi, în fals, în registrul de consultaţii ca fiind prezenţi în vederea examinării medicale. Reprezentanţii cabinetului medical aveau formulare medicale completate „în alb de medicii specialişti, pe care le înmânau solicitanţilor după achitarea unei taxe de 85 sau 95 de lei, pentru care nu erau emise documente fiscale. Certificatul medical era închis prin declararea ca apt a solicitantului, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, de medicul primar Elena Băltăreţu-Dinică prin intermediul societăţii anterior menţionate cu altă dată decât cea în care solicitantul s-a prezentat la sediul cabinetului“. Procurorii susţin că medicul ştia că solicitantul nu s-a prezentat la nici o consultaţie de specialitate.

Mii de fişe medicale fără documente fiscale

Prin astfel de metode, la nivelul societăţii (cabinet medical) la care funcţiona medicul Băltăreţu-Dinică au fost eliberate, anul trecut, 2.622 de certificate sau fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 de lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale.
„Prin acelaşi mecanism, la nivelul cabinetului medical la care funcţiona ca asociat şi administrator Vodislav Dana-Maria (medic oftalmolog), au fost eliberate, cu ajutorul inculpatelor Adam Eugenia şi Răcman Elena-Iuliana, în 2013, 2.500 de certificate pentru care au fost încasate circa 225.000 de lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constatat şi la cabinetul medical la care funcţiona Lehner Rodica (medic specialist medicina muncii), unde, în cursul aceluiaşi an, au fost eliberate circa 1.500 de certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 de lei. La percheziţiile efectuate la domiciliile şi cabinetele medicale ale inculpaţilor au fost identificate şi ridicate importante sume de bani, bijuterii, precum şi parafe aparţinând unor medici specialişti, folosite în activitatea infracţională la întocmirea fişelor medicale“, se menţionează într-un comunicat al Parchetului General.

Sume uriaşe de bani şi aur – confiscate

În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciului, în cauză a fost dispusă, de către procurori, măsura asiguratorie a sechestrului, cât şi confiscarea extinsă de bani şi bunuri. „Medicului Vodislav Dana-Maria i-au fost indisponibilizate sumele de 864.992 de lei şi 4.840 de euro, precum şi 90 de obiecte din aur şi argint, în valoare de circa 45.988 de lei, bunuri ridicate cu prilejul percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţa şi sediile cabinetelor medicale aparţinând inculpatei. Totodată, sunt aplicabile şi dispoziţiile privind confiscarea extinsă, având în vedere faptul că valoarea bunurilor dobândite de către inculpată într-o perioadă de cinci ani, anterioară săvârşirii infracţiunilor, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit, aspecte ce reies şi din compararea datelor cuprinse în declaraţiile de avere cu înscrisurile provenind de la spitalul la care aceasta a funcţionat ca medic oftalmolog. De asemenea, în cauză urmează a fi dispusă faţă de Vodislav Dana-Maria confiscarea sumei de 222.870 de lei, reprezentând contravaloarea a 2.622 de fişe medicale falsificate eliberate de cabinetul său. În baza aceloraşi dispoziţii legale, urmează să fie confiscate de la alte două cabinete medicale, de la care, de asemenea, au fost eliberate fişe medicale ce s-au dovedit falsificate (fiind întocmite fără solicitarea solicitantului), suma de 216.665 de lei de la Băltăreţu-Dinică Elena şi suma de 44.115 lei de la inculpata Lehner Rodica. Şi faţă de inculpaţii Silian Vasile, Vioreanu Carmen şi Oprişor Valentina s-a propus confiscarea sumelor de 25.780, 10.150, respectiv 200 de lei. Faţă de inculpatul Silian Vasile, procurorii au dispus şi măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra sumei de 23.500 de euro, ridicată cu prilejul percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţa şi sediul cabinetului medical al acestuia“, se precizează în comunicatul procurorilor bucureşteni. Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Tribunalului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS