17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătălia de la Termo

Bătălia de la Termo

Fostul director general al SC Termo Craiova, Nicolae Degeratu, a decis să-şi facă dreptate în instanţă, considerând că a fost destituit abuziv. Pe rolul Tribunalului Dolj a fost înregistrată pe 28.01.2014 contestaţia deciziei de concediere (Dosar nr. 1147/63/2014) prin care fostul director cere anularea deciziei şi recuperarea sumelor de bani de care a fost privat. Acesta a fost demis în luna noiembrie a anului trecut şi a mai rămas 45 de zile în perioada de preaviz la conducerea SC Termo Craiova, după ce îşi dăduse demisia din funcţia de administrator al societăţii, funcţie pe care o ocupa după transformarea Regiei de Termoficare în SRL.
Din dosar reiese că fostul director al SC Termo consideră că a fost demis abuziv pentru că actualul administrator, Mihail Neaţu, a luat singur decizia de concediere din funcţia de director. În acea perioadă Mihail Neaţu era doar administrator delegat. Acesta l-a anunţat pe Degeratu că-l va demite din funcţia de director general pentru a eficientiza societatea. Numirea lui Neaţu ca administrator a avut loc pe 28 noiembrie 2013 în cadrul şedinţei consiliului local. În documentele depuse la dosar se arată că în această situaţie nu s-a ţinut seama că în cazul unei societăţi cu doi acţionari, cum este SC Termo (acţionari consiliul local şi RAADPFL), hotărârile au efecte doar dacă sunt trecute prin Adunarea Generală şi aprobate de aceasta, ceea ce nu s-ar fi întâmplat. Adică nu ar fi fost parcurşi toţi paşii pentru concedierea lui Degeratu. De asemenea, numirea unui nou administrator implică o modificare a actului constitutiv al societăţii, obligaţie care revine, potrivit legii, organului statutar cu rol de decizie al societăţii, şi anume Adunarea Generală al Asociaţilor.

Şi alţi angajaţi demişi nelegal au câştigat în instanţă

Fostul director al SC Termo Craiova SRL nu este singurul demis de la conducerea unor servicii sau instituţii direct subordonare Primăriei Craiova. În aceeaşi situaţie a fost directorul Poliţiei Locale, Octavian Mateescu, care a fost demis de primarul Craiovei, printr-o dispoziţie de primar, fără nici o justificare şi fără o anchetă administrativă prealabilă. Decizia nu a primit aviz de legalitate de la prefectură şi Mateescu a revenit în funcţie fără a mai ajunge în instanţă.
Alt angajat care a fost destituit ilegal şi căruia instanţa i-a dat câştig de cauză, adică repunerea în funcţie şi plata veniturilor salariale de care a fost privat, este şefa Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova (SPCEP), Camelia Nicola.
Tribunalul Dolj a decis, la sfârşitul anului trecut, anularea deciziei de concediere. Prin urmare, Camelia Nicola urmează să fie reîncadrată în funcţia ocupată anterior şi să primească drepturile salariale cuvenite. Hotărârea Tribunalului poate fi atacată.
O situaţie similară este cea a interpretului de la Ansamblul „Maria Tănase“, Constantin Enceanu. Şi în cazul acestuia, Tribunalul Dolj a decis să se reîntoarcă la serviciu, după ce a contestat în instanţă decizia de concediere

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS