22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine pune mâna pe banii restanţierilor?

Cine pune mâna pe banii restanţierilor?

http://www.youtube.com/watch?v=d095xJKbMhA

De multe ori, rău-platnicii la întreţinere ajung în situaţia să-şi piardă apartamentele prin executare silită la cererea asociaţiilor de proprietari. Este cazul unui craiovean care a fost aruncat în stradă de asociaţia de proprietari pentru restanţele la întreţinere. La şase luni de la executarea silită, după ce apartamentul i-a fost scos la licitaţie, executorul nu a distribuit sumele rezultate din vânzarea imobilului nici uneia dintre părţi, dar, mai ales, proprietarului executat. Acestuia din urmă revenindu-i o parte din bani, după ce asociaţia de proprietari, în calitate de creditor, avea să-şi ia banii datoraţi la întreţinere.
Este cazul craioveanului Zaharia Păun, care, până anul trecut, a locuit într-un apartament din Valea Roşie, proprietate personală, şi pe care Asociaţia 16 Eroilor l-a executat silit şi l-a lăsat fără casă. Craioveanul spune că este un caz social, iar singurul său venit este fie ajutorul social, fie un venit minim pe care îl câştigă muncind sezonier, în prezent neavând nici o sursă de trai.
„Eu am avut ajutor social, am mai lucrat pe la RAADPFL. Am mai plătit şi eu cât am putut la asociaţie, dar nu
mi-au dat chitanţă. În ianuarie 2013 am fost anunţat că voi fi executat silit, apartamentul meu a fost vândut, iar eu stau pe străzi. Din toată suma care s-a obţinut pe apartament, am şi eu dreptul la ceva, dar cei de la asociaţie şi executorul nu-mi dau nimic de o jumătate de an. Casa mea a fost vândută de anul trecut, în luna octombrie am încheiat un proces-verbal la executor prin care ni se spunea cum vor fi împărţiţi banii. Dacă primeam banii, poate reuşeam şi eu să-mi iau o căsuţă, banii se devalorizează“, se plânge Zaharia Păun.

„…ne-a trombonit…“

Reprezentanţii Asociaţiei 16 Eroilor Valea Roşie spun că proprietarul al cărui apartament s-a vândut la licitaţie era datornic la asociaţie de peste zece ani, iar banii obţinuţi se află tot în custodia executorului.
„Acest Păun avea datorie la asociaţie de aproape 14 ani, noi l-am tot dat în judecată şi am obţinut mai multe hotărâri. Trebuie să recuperăm 55.180 de lei, într-un dosar avem 16.118 lei, în altul 12.900 de lei mai avem cheltuieli de executare în valoare de 7.123 de lei. Am solicitat aceste sume executorului, am încheiat proces-verbal, dar mai aveam un dosar pe rolul instanţei de 19.039 de lei. Banii ăştia executorul a refuzat să îi dea că nu am depus titlul executoriu. Eu cred că ne-a trombonit şi pe noi, şi pe Păun că putea să ne dea banii care ni se cuvin şi oprea la el doar suma asta ultima. Dar a oprit toţi banii“, explică Dumitru Tiţa, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 16 Eroilor Valea Roşie.

Au contestat

De ce nu au ajuns banii la asociaţia de proprietari, dar şi la proprietarul executat, explică executorul judecătoresc. „În această situaţie avem o suspendare de drept a executării. Atât asociaţia de proprietari, cât şi cumpărătorul apartamentului au depus contestaţii pentru unele sume de bani. Asociaţia pentru 19.039 de lei, dar pentru care nu ne-a depus titlu executoriu, iar adjudecătorul a depus o cerere prin care solicita suma de 2.453 de lei, cheltuieli ocazionate de punerea în executare a titlului executoriu. Nici acesta nu a depus titlu executoriu. Acesta este motivul pentru care am refuzat să le eliberăm sumele de bani“, a explicat executorul judiciar Maria Iacob.

Procedură finalizată

Pe 25 februarie 2014, Biroul executorului judecătoresc Iacob Mircea a dispus admiterea cererii formulate de Asociaţia de Proprietari 16 Eroilor, de deschidere şi a ultimului dosar de executare silită împotriva lui Zaharia Păun.

Asociaţia este privilegiată

Legea prevede că asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS