21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinicartierul Caracal, disputat în CL Craiova

Minicartierul Caracal, disputat în CL Craiova

Cel puţin 1.800 de apartamente trebuie să construiască viitorul investitor pe strada Caracal, nr. 132, acolo unde concesiunea terenului porneşte de la 200.000 euro/an fără TVA. Subiectul a fost disputat în Consiliul Local (CL) Craiova de către consilierii PDL şi primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat în cadrul şedinţei ordinare din această săptămână (27 februarie) concesionarea prin licitaţie publică a 6,7 hectare de teren pe strada Caracal, nr. 132, pentru construirea de locuinţe colective cu regim mare de înălţime, destinate cumpărării. Investitorii care vor să construiască viitorul minicartier trebuie să ridice cel puţin 1.800 de locuinţe şi să plătească lunar minimum 200.000 de euro (fără TVA) pentru concesiunea terenului. Blocurile trebuie prevăzute cu partere comerciale, asigurând spaţii pentru: grădiniţă, supermarket, minimarket, salon de înfrumuseţare, sală de fitness, farmacie, cabinet stomatologic, trei cabinete de medicină de familie, un restaurant, un birou de taxe şi impozite, patru birouri pentru administraţie. În incintă este prevăzută o piscină şi spaţiile anexe de deservire a acesteia. Minicartierul trebuie să aibă asigurat şi necesarul de locuri de parcare. Durata de execuţie a obiectivului este de 24 de luni de la eliberarea autorizaţiei de construire, interval în care concesionarul este obligat să înceapă lucrările. Preţul de vânzare al locuinţelor trebuie să fie de maximum 400 euro/mp construit, fără TVA, iar 250 de unităţi locative trebuie puse la dispoziţia MApN.

„CEZ va face gratuit această investiţie“

În cadrul şedinţei CL Craiova, subiectul locuinţelor a fost disputat între consilierii PDL şi primarul Lia Olguţa Vasilescu (PSD). Marian Vasile (PDL) a criticat lucrările edilitare la care se angajează primăria fără a avea o cuantificare a acestor investiţii. „Ne angajăm la nişte plăţi fără să ştim despre ce este vorba. Pentru dezvoltator vom avea atât de multe facilităţi pe lângă teren, tot ce înseamnă lucrări tehnico-edilitare, sistematizare, încât cred că se va deforma piaţa imobiliară din Craiova. Avem firme care fac fiecare două-trei blocuri cu angajaţi din Craiova, sunt sute şi mii de oameni care îşi primesc salariile şi cred că se încalcă principiul liberei concurenţe, principiu de bază cu care colegii mei liberali nu ştiu dacă sunt de acord. Nu cred că putem să ne angajăm şi să votăm când nu ştim despre ce sumă de bani este vorba. Prin asta putem să prejudiciem atât aceşti dezvoltatori privaţi, dar şi consiliul local, neştiind despre ce este vorba. Pot să fie milioane de euro şi, în orice caz, din aceste motive mă abţin“, a spus Marian Vasile.
La rândul său, primarul Lia Olguţa Vasilescu a replicat: „Şi eu pot să vă spun că pot şi ei să vină cu preţuri sub 400 de euro, şi vor trăi şi ei. Dacă vor să vină la preţuri de 1.500 de euro, nu vă supăraţi. Problema noastră este să asigurăm locuinţe tinerilor la preţuri care să fie atractive şi pe care să şi le poată permite. Am înţeles acum, din expunerea pe care aţi făcut-o, de ce dumneavoastră, care voiaţi să faceţi numărul de locuinţe, n-aţi făcut nici una în mandatul trecut. Vreau să vă spun că am discutat deja cu CEZ, care va face gratuit această investiţie, cu Distrigaz, care va face gratuit această investiţie, şi cu Compania de Apă Oltenia, care va face această investiţie pe cheltuiala proprie. De ce? Pentru că, în momentul în care îţi vin 2.000 de apartamente, ca şi utilizatori, este o investiţie din care oricare dintre aceste companii câştigă foarte bine. Din cauza asta nu trebuie să investim noi bani de la bugetul localităţii. În ceea ce priveşte însă asfaltul, parcările şi aşa mai departe, este obligaţia municipalităţii de a face peste tot în Craiova, nu doar în acest cartier de locuinţe“.

„Nu am auzit decât poveşti cu cocoşul roşu sau chinezul roşu“

Consilierul Dan Cherciu (PDL) a ţinut să o corecteze puţin pe primăriţă. „Eu ce vreau să adaug, şi nu o să fiu de acord cu ce spune doamna primar, anume că în mandatele trecute s-au construit prin ANL locuinţe în Craiova, ăsta este adevărul. În schimb, în mandatul dumneavoastră, care are deja o vechime de doi ani, nu am auzit decât poveşti cu cocoşul roşu sau chinezul roşu, şi în continuare votăm poveşti. Deci, în clipa în care veţi avea prima locuinţă făcută în mandatul dumneavoastră, atunci sigur putem să discutăm de ce s-au făcut puţine şi se puteau face mai multe în mandatele anterioare. Până atunci, şi eu mă abţin la acest proiect“, a afirmat Dan Cherciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS