13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul fraţilor Staicu se mută la Constanţa

Dosarul fraţilor Staicu se mută la Constanţa

\n

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, marţi, strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti pe rolul Curţii de Apel Constanţa a dosarului în care o judecătoare, fraţii Dinel şi Marian Staicu, dar şi alţi şase inculpaţi sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu,  judecător la Curtea de Apel București – Secția I Penală, a primit prin inculpata Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, într-un dosar în care fusese condamnat la şapte ani închisoare (fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor – n.r.). Procurorii au stabilit că banii au ajuns la judecătoare prin intermediul lui Marian Staicu, dar şi a altei inculpate din acest dosar, Carmen Ioana Popescu. Ulterior, judecătoarea Cîrstoiu şi colegii săi s-au pronunţat în favoarea lui Dinel Staicu, anulând pedeapsa definitivă de şapte ani de închisoare dată lui Dinel Staicu tot de Curtea de Apel Bucureşti. Anchetatorii au mai stabilit că, anterior, Adriana Dascălu îi ceruse lui Dinel Staicu suma totală de 2,5 milioane de euro, sumă care a ajuns, în final, la 1,5 milioane de euro. Din banii ceruţi, Adriana Dascălu a primit 1,2 milioane de euro de la Marian Staicu, cel care s-a ocupat de strângerea banilor împreună cu economista lui Dinel – Carmen Ioana Popescu.
Pentru a ascunde originea ilicită a celor 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită, după care, în septembrie 2012, a cumpărat pe numele surorii sale un apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei.
În noiembrie, anul trecut, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi în acest dosar, printre care fraţii Dinel şi Marian Staicu, judecătoarea Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, a avocaţilor Adriana Dascălu, Lucian Băgia şi Giorgel Zgăbei, dar şi a Ioanei Popescu.
Printre infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii se numără luarea de mită, traficul de influență, complicitate la trafic de influență, instigare la spălarea banilor, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată sau cumpărare de influență.
După numai câteva termene de judecată, pe 25 februarie, inculpata Veronica Cîrstoiu a obţinut la Înalta Curte strămutarea dosarului la Curtea de Apel Constanţa. În plus, magistraţii Curţii Supreme au dispus să fie menţinute actele îndeplinite de Curtea de Apel Bucureşti până la strămutarea dosarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS