21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaporalul craiovean Ionuţ Adrian Văduva, premiat de MApN

Caporalul craiovean Ionuţ Adrian Văduva, premiat de MApN

Militarul român declarat „Eroul Zilei“ în Afganistan a primit Emblema de Onoare a Armatei României.
 
Caporalul craiovean Ionuţ Adrian Văduva, declarat „Eroul zilei“ de către ISAF Regional Command în Afganistan, a primit Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război, informează MApN.
„Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a conferit Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război, caporalului Ionuţ Adrian Văduva din cadrul companiei româneşti dislocate pe Aeroportul din Kandahar. Aflat în misiune de patrulare în zona adiacentă Aeroportului din Kandahar, caporalul Văduva a identificat un obiect suspect care ulterior a fost confirmat ca fiind un DEI (Dispozitiv Exploziv Improvizat) de ultimă generaţie, fiind luate măsurile necesare pentru neutralizarea acestuia“, se arată în comunicatul transmis de MApN.
Caporalul Ionuţ Adrian Văduva are 29 de ani, este necăsătorit şi este militar profesionist din anul 2005. La 1 decembrie 2013 şi-a început a patra misiune în Afganistan. Militarul a mai fost decorat, în anul 2009, de preşedintele României cu medalia „Bărbăţie şi Credinţă“ – clasa a III-a, în urma acţiunilor întreprinse în Afganistan pentru respingerea unui atac insurgent şi acordarea primului ajutor unor colegi răniţi în acelaşi atac, precizează MApN.
Potrivit textului care însoţeşte o imagine postată miercuri pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Bucureşti, caporalul Ionuţ Adrian Văduva a fost declarat „Eroul zilei“ de către ISAF Regional Command, pentru că în timpul unei operaţiuni de recunoaştere în zona adiacentă Aeroportului din Kandahar a descoperit un dispozitiv explozibil improvizat şi l-a marcat ca atare. El a raportat ce a găsit, iar dispozitivul a fost detonat controlat, ceea ce a asigurat libertatea de mişcare şi securitatea militarilor din trupele aliate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS