Fascinaţia cărţilor la Târgul GaudeamusFoaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ a devenit, de ieri, regatul cărţilor, cu ocazia deschiderii oficiale a celei de-a XIII-a ediţii a Târgului Gaudeamus. 53 de edituri şi-au dat întâlnire la Craiova pentru a aduce în capitala Olteniei cele mai interesante lucrări tipărite. Tineri şi vârstnici, prichindei fascinaţi de mirajul poveştilor alături de părinţi sau bunici au trecut încă de la orele deschiderii pragul expoziţiei. „Ediţia a XIII-a sperăm să fie o ediţie a recordurilor. Statistic vorbind, în intervalul orar 10.00 – 12.00 târgul a primit peste 400 de vizitatori“, a precizat, în cuvântul de deschidere a manifestării, Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului Gaudeamus.

Craiova citeşte

Devoratori de literatură sau simpli cititori treceau în revistă, la orele prânzului, ofertele editurilor. „Sunt curioasă ce este la târg. Îmi place să îi trec pragul, aşa că la fiecare ediţie am fost aici. Mai achiziţionăm câte ceva, deşi biblioteca noastră de acasă este destul de bogată. De fiecare dată mai găsim ceva interesant. Ca profesoară veche, mă interesează orice. Mi-a atras atenţia acum un volum, «Poeţi contemporani», în limba franceză“, mărturiseşte Rodica Florescu.

Curiozitatea şi mirosul cărţii noi îi aduc la târg şi pe cei mai tineri vizitatori. „Am venit să căutăm dicţionare pentru examenul Cambridge. Sigur o să plecăm cu ceva“, spune o tânără elevă, şi continuă să caute cu privirea un titlu interesant. Nu trece mult, şi o carte este răsfoită de mâinile sale. Convinsă de primele rânduri lecturate, merge să achite preţul.

Un alt stand, o altă editură şi un alt vizitator, aflat în căutarea unui roman poliţist: „Caut un roman poliţist. Mă uit şi la seriale de acest gen. E interesant, misterios. Am venit şi anul trecut la târg, a fost frumos, aşa că m-am întors“.

Căutările se încheie cu succes şi pentru un alt explorator printre rafturile cu cărţi. „Am găsit deja ce căutam: «Cântec de gheaţă şi joc» de George R.R. Martin. Vreau să-mi completez colecţia. Nu aveam decât primul volum“, recunoaşte tânărul Laurenţiu Băsescu.

Mergem mai departe şi găsim un alt căutător în lumea slovelor: „Nu caut un titlu anume, dar am găsit două volume care mi-au stârnit interesul, aşa că acum mă aflu în postura nehotărâtului. Nu ştiu ce să aleg, Ţuţea sau Paleologu. Şi, fiind nehotărât, s-ar putea să le iau pe amândouă“, recunoaşte Andrei Marian.

Numărul celor care au trecut încă din prima zi pragul târgului întăresc convingerea prof. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, care declara în cadrul deschiderii: „În Oltenia noastră sunt şi cititori, şi devoratori de literatură. Noi am sperat ca numărul lor să crească. Statistic, de la an la an, târgul e în creştere de vizibilitate, aşa că putem spune: Craiova citeşte, Oltenia citeşte. Cât timp se întâmplă acest lucru, nimic nu este pierdut“.


Reduceri la toate standurile

Cititorul e atras la târg şi de reducerile oferite de expozanţi. Astfel, oriunde ai întoarce capul, nu ai cum să nu observi anunţurile editurilor: „reducere de până la 20 la sută“, „reducere de până la 50 la sută“, „promoţie: 25 şi 30 de lei“, „toate cărţile la un leu“, „poveşti în limba română şi engleză la cinci lei“. O dată ce poposeşti în dreptul standurilor cu cărţi, îţi atrag atenţia coşurile doldora de volume, cutiile cu cărţi la ofertă, cărora nu le rezistă nimeni. „Sunt reduceri, aşa că am achiziţionat deja o carte aparţinând genului SF. Mă distrează şi mă relaxează“, mărturiseşte un cititor aplecat asupra coşului cu reduceri de preţuri.

Nu au fost uitaţi nici cei mai mici vizitatori, pentru care editurile au pregătit reduceri semnificative de preţuri. O cărticică de colorat costă doar un leu, aşa că prichindelul poate mâzgăli în voie multe astfel de exemplare, iar o carte cu poveşti în română şi engleză sau română şi germană costă trei lei. Nu lipsesc nici cărţile pentru cei care nu au descoperit încă taina cititului şi pentru care o simplă apăsare de buton te conduce în lumea poveştilor. Preţul unui călătorii, de exemplu alături de Albă ca zăpada şi cei şapte pitici ai ei, costă 24,5 lei.

Târgul Gaudeamus vine să satisfacă nevoile fiecărui cititor, indiferent de vârstă. „Târgul este foarte generos. E multă lume, mi se pare mie destul de cultă, instruită. Ar fi mai bine să fie mai des expoziţii de felul acesta pentru că aşa ne ţine cartea lângă ea. Vin să-mi mănânc pensia aici!“, recunoaşte, cu bucuria iubitorului de cărţi, Iulian Florescu.

Maratonul evenimentelor culturale

Aşa cum şi-a obişnuit publicul la ediţiile anterioare, din agenda Târgului Gaudeamus nu lipsesc dezbaterile, lansările de carte, expoziţiile. Seria evenimentelor culturale a fost deschisă de lansarea volumului „Ispitele identificării şi creaţia. Ipostaze ale actului critic“, autor Gabriela Rusu Păsărin, „rodul muncii de redactor al Domniei sale la revista de cultură «Scrisului românesc», cronici privind literatura română şi străină”, după cum menţiona prof. univ. dr. Florea Firan în prezentarea cărţii. A urmat lansarea volumului „Poezii“ de I.L. Caragiale, antologie îngrijită şi prefaţată de Florea Firan, apărută la Scrisul Românesc Fundaţia-Editura.

Seria evenimentelor de acest gen va continua şi zilele următoare cu alte noi volume ce aduc mirosul proaspăt al tiparului în foaierul Naţionalului craiovean, ispitindu-l pe iubitorul de slove să treacă pragul Târgului Gaudeamus.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 27 februarie 2014

Actualitate

» ”Get Ready!”, un succes în rândul tinerilor craioveni
» Craiova: Tinerii, pregătiţi să devină vizibili online pentru angajatori
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Ecaterina Andronescu, doctor honoris causa al UCB
» Un caz de TBC la Liceul Teologic
» Începe curăţenia şi plombarea străzilor
» Director interimar la Centrul „Brâncuşi“
» Călugăriţa care a fugit de la Mănăstirea Tismana s-a măritat
» Autospeciale noi pentru judeţele Olteniei din fonduri europene
» Baze salvamont, unice în Europa
» Centru de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale
» Voluntari în ajutorul copiilor cu autism
» Policlinica Spitalului de Urgenţă, în concurenţă cu privaţii
» Se coace războiul în fieful lui Ponta
» PSD şi PNL Dolj mârâie, dar nu se muşcă
» Controverse privind raportul de control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu
» Substanţele periculoase din mâncarea craiovenilor
» PNL Dolj a votat pentru continuarea colaborării cu PSD
» Sentinţă definitivă în dosarul tablourilor furate din Olanda
» Tichete de vacanţă pentru angajaţii din instituţiile de stat, folosite numai în ţară
» MAE, preocupat de impactul situaţiei din Ucraina asupra etnicilor români
» Guvernul regiunii Crimeea a fost demis de Parlament
» Marius Ştefan Vintilă, şeful OPSPI, a demisionat
» Gorj: Şomerii au stat în concedii medicale
» Cel puţin 12 morţi şi zeci de răniţi într-o explozie într-un centru comercial din Doha
» Mihai Răzvan Ungureanu vine la Târgu Jiu

Local

» Fascinaţia cărţilor la Târgul Gaudeamus
» Instructor auto, trimis în judecată
» Craiovenii, puşi pe drumuri pentru plicurile cu impozite
» Oltenia culturală iese la înaintare cu prazul ecologic
» Elevă dispărută de acasă
» Dacie făcută praf de un Volkswagen
» Unii olimpici vor rezultatele şi on-line
» Accident cu cinci răniţi şi un mort în Severin
» I-a sustras bijuteriile în timp ce-i ghicea viitorul
» Şi-a jefuit soţia într-o benzinărie
» Trupul neînsufleţit al lui Nicolae Herlea, depus sâmbătă la ONB

Dolj

» „FPC eficient – Format, Performant, Calificat”. Contribuţii la formarea profesională continuă a angajaţilor din industria uşoară din judeţul Dolj

Gorj

» Italianul prins cu euro falşi rămâne în arest

Sport

» Real Madrid a „demolat-o” pe Schalke
» Drumul spre performanţă al unei campioane
» Cosmin Cruşoveanu: Sper să jucăm cu FC Universitatea
» Podariul şi ACSVM Craiova, pregătite de luptă
» SCM-U, învinsă de Dinamo în Cupă
» Fotbal – FCU Craiova a confirmat reluarea pregătirilor
» Fotbal – Cazul dezafilierii FC Universitatea Craiova a ajuns la Camera Preliminară

Bani & Afaceri

» Creditarea creşte uşor, iar economisirea ia avânt

Sanatate

» Nicolae Bănicioiu a retras proiectele privind taxa clawback şi modul de calcul al preţului medicamentelor

Magazin

» Horoscop

Top