11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermo şi asociaţiile de proprietari citesc contorul împreună

Termo şi asociaţiile de proprietari citesc contorul împreună

Asociaţiile de proprietari vor citi, din această lună, gigacalorimetrele împreună cu reprezentanţii furnizorului de căldură SC Termo Craiova SRL. Ele au fost anunţate care este data la care se vor citi gigacalorimetrele de către lucrătorii furnizorului şi reprezentanţii asociaţiaţiilor de proprietari. A fost un întreg scandal din cauza acestor citiri la care angajaţii Termo participau din joi în Paşti, lăsând treaba în sarcina asociaţiilor, iar în cazul în care apăreau erori în facturi, vina era pasată de la unii la alţii.
Citirea aparatelor care dau consumul căldurii într-un bloc nu poate fi greşită dacă angajaţii asociaţiei de proprietari sunt vigilenţi sau aparatul nu dă rateuri. Datele citirii sunt trecute într-o „fişă citire contoare“, pe care reprezentanţii asociaţiei o înmânează furnizorului de căldură. Citirile se fac în penultima şi ultima zi a lunii în curs, de către administratorul sau preşedintele asociaţiei de proprietari. „Noi le citeam singuri, cei de la Termo veneau arareori să verifice. Indexul pe care eu îl citeam şi îl treceam în această fişă trebuia să se regăsească în factura trimisă de furnizor. Acum am înţeles că s-a mai schimbat şi suntem programaţi pe 28 februarie să facem citirile în asociaţie, împreună cu cei de la Termo. La repartitoare, citirea se face de către firma de repartitoare. Aşa face Capitalul, ei au aparate mai bune, acel repartitor-martor opreşte citirea la finalul lunii chiar dacă, să spunem, ei întârzie cu citirile. La Elsaco, dau oamenii citirile. Mai vin şi ei să verifice de două ori pe sezon. Trebuie înţeles: eu, asociaţie, citesc gigacalorimetrul şi ajunge citirea la Termo, iar firmele de repartitoare îşi fac citirile. Ambele se fac la sfârşitul lunii“, a explicat Aristizza Bărbulescu, preşedinta Asociaţiei nr. 1 Brazda lui Novac.
Alţi preşedinţi spun că sunt foarte vigilenţi şi fac singuri citirile, după care le verifică cu lucrătorii SC Termo. Este şi cazul preşedintelui Asociaţiei nr. 19 Brazda lui Novac, Gheorghe Irimescu. În schimb, la Asociaţia nr. 39 Craioviţa Nouă, citirea gigacalorimetrului a fost făcută tot timpul la finele lunii care urmează să se factureze de angajaţii Termo. „La noi, gigacalorimetrele sunt citite de cei de la PT, nu se face un proces-verbal“, a spus Raveca Dragomir, administrator.
Consumul facturat de SC Termo Craiova SRL se repartizează apoi între apartamentele blocului, conform HCL nr. 363/2013, în funcţie de suprafaţa echivalentă termic, adică în funcţie de puterea instalaţiei de încălzire, pe principiul „fiecare plăteşte atât cât consumă“. Anterior acestei hotărâri, acest consum se repartiza între apartamente, în funcţie de suprafaţa acestora. Acest tip de repartizare era total inechitabil, deoarece unele apartamente şi-au modificat instalaţia de încălzire, de cele mai multe ori prin mărirea puterii acesteia. Prin urmare, consumau mai mult decât apartamentele cu aceeaşi suprafaţă care nu şi-au modificat instalaţia iniţială, iar acest consum suplimentar era înregistrat de contorul de la branşament, deci facturat blocului, iar apoi era împărţit „frăţeşte“ între toate apartamentele. Cu alte cuvinte, consumul suplimentar făcut de apartamentele care şi-au mărit puterea instalaţiei de încălzire era suportat de vecinii care nu şi-au modificat instalaţia. Urmare a repartizării conform HCL nr. 363/2013, fiecare plăteşte cât consumă. Astfel, apartamentele care şi-au mărit puterea instalaţiei de încălzire îşi plătesc singure consumul suplimentar realizat, fapt care i-a revoltat pe proprietarii acestor apartamente. Ei nu înţeleg că şi înainte consumau foarte mult, dar consumul lor era plătit de vecini.

Factura pleacă de la Termo

„Pentru toate blocurile, atât cu repartitoare, cât şi fără repartitoare, factura de energie termică pentru încălzire este calculată şi emisă de furnizorul de energie termică, respectiv SC Termo Craiova SRL, în funcţie, exclusiv, de înregistrările contorului de la branşamentul blocului. Aşadar, SC Termo Craiova SRL citeşte indexul contorului de la branşamentul blocului, face diferenţa index nou – index vechi şi obţine consumul exprimat în gigajoule (GJ). Face conversia în gigacalorii (Gcal) înmulţind numărul de GJ cu coeficientul de conversie 0,23884589. Se obţine astfel consumul în Gcal al blocului, consum care trebuie să se regăsească în factura emisă blocului de către SC Termo Craiova SRL. Preţul rezultă prin înmulţirea numărului de Gcal cu preţul unei Gcal (220,50 lei/Gcal – în Craiova). Având în vedere că indexul citit pe contor poate fi verificat de oricine este interesat, atunci şi factura emisă de SC Termo Craiova SRL este verificabilă, şi cel mai probabil, este corectă“, a explicat reprezentantul firmei de repartitoare Capital, Vartolomeu Georgescu.

Nota de calcul individual

Pentru factura de energie termică, nota de calcul individual are în vedere cantitatea de căldură înregistrată de contorul general (în gigacalorii), care este montat, de regulă, la subsolul blocului; pe baza valorilor înregistrate, operatorul de termoficare emite o factură lunară. Din nota de calcul individual nu lipsesc unităţile de consum pe fiecare apartament. Le aflăm scăzând din valoarea indexului nou al unui repartitor valoarea celui vechi şi astfel aflăm numărul de unităţi de consum pe un repartitor. De exemplu, dacă indicele nou este 537, iar cel vechi 273, rezultă un consum de 264 de unităţi sau puncte. Cât reprezintă cele 264 de unităţi din consumul total al scării? Determinarea este făcută de firma de calcul, după ce stabileşte consumul de unităţi pe scară şi preţul (media) unei unităţi de consum. Rezultatul se înmulţeşte cu preţul gigacaloriei. La aceşti indicatori se adaugă şi valoarea consumului pentru părţile comune, care diferă de la o scară la alta. Părţile comune variază de la 10-20 la sută din consumul înregistrat la o scară de bloc, până la 50 la sută din consumul total al acelei scări.

Repartitorul pe scurt

Repartitoarele-martor se citesc în funcţie de data citirii contoarelor de branşament. Indicaţiile repartitoarelor-martor se folosesc conform Ordinului nr. 343/2010 al ANRSC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS