6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădina Zoologică din Craiova intră în proces de modernizare

Grădina Zoologică din Craiova intră în proces de modernizare

Mult-aşteptata reamenajare a Grădinii Zoologice din Craiova va începe în jurul datei de 1 martie. Conform reprezentanţilor firmei care a câştigat licitaţia, termenul de finalizare a lucrărilor este de opt luni, însă este posibil ca ele să fie încheiate mai repede. Se poate spune, prin urmare, că până la sfârşitul anului, craiovenii vor avea o grădină zoologică nouă.

Licitaţia pentru contractul „Reamenajare grădina zoologică Craiova“ va avea, în sfârşit, roade. După două licitaţii eşuate ale Primăriei Craiova pentru această lucrare, a treia a fost cu noroc. Chiar dacă şi pentru rezultatul acesteia s-a aşteptat luni bune, iată că în două săptămâni lucrările pentru reamenajarea Grădinii Zoologice din Craiova vor începe.

„Noi avem opt luni în contract, dar se termină mai repede“

Gazeta de Sud a luat legătura cu Alexandru Grigore, administratorul firmei SC MAG CONSTRUCT SRL, cea care a câştigat licitaţia. Acesta a declarat că lucrările vor demara la începutul lunii martie şi se vor încheia mai devreme de termenul impus prin contract. „Teoretic, cam la 1 martie vor începe lucrările, în două săptămâni. Noi avem opt luni în contract, dar vom termina mai repede. Nu e o lucrare complicată, dar e o chestiune nouă, în general. O să facem faţă. Noi încercăm să adaptăm grădina la standardele europene. Am stat de vorbă cu cei de la grădină şi cu cei de la RAADPFL, ne-au spus ce doleanţe au dânşii şi ne-am pus de acord“. Acesta a mai explicat pentru GdS că, din câte cunoaşte, există 28 de specii la ora actuală în grădina zoologică şi vor rămâne toate.
Firma mai sus menţionată a câştigat cea de-a treia licitaţie după ce autoritatea contractantă, primăria, a scos din caietul de sarcini experienţa similară, asta deşi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, susţinea că firmele nu s-ar înghesui din cauza presiunii mass-media. „Proiectul îl vom scoate a treia oară la licitaţie. Efectiv nu ne dăm seama de ce nu vin firmele care vor să lucreze ca să execute acest proiect. Probabil este din cauza deranjului mediatic foarte mare; se gândesc că, dacă va fi iarăşi vreun incident la grădina zoologică, vor fi acuzaţi“, declara edilul în august 2013. Ulterior, după reevaluarea acestor cerinţe, patru firme s-au înscris, iar societatea câştigătoare a adjudecat lucrarea cu 2,2 milioane de lei, faţă de suma estimată de primărie, de 2,64 milioane de lei. Costurile acestei reamenajări vor fi suportate din bani publici.

Nu se ştie încă unde vor fi mutate animalele

În ceea ce priveşte relocarea animalelor, lucrurile nu sunt încă certe. RAADPFL Craiova, care are în grijă Grădina Zoologică din Bănie, trebuie să găsească spaţii adecvate pentru a le caza pe parcursul lucrărilor. „La ora la care vorbim, doctorul Marinescu (din cadrul DSVSA Dolj – n.r.) este la Grădina Zoologică şi acolo se stabilesc anumite lucruri. Încă nu am datele exacte, ei încearcă să împrumute animalele sau să le ducă în locuri care să le asigure aceste condiţii, o să vorbească şi cu alte grădini. […] Ei încearcă, pe cât posibil să-şi păstreze nucleul, pentru că aceste animale se regenerează foarte greu. Încearcă să le găsească spaţii adecvate, să le ducă undeva şi să le asigure toate condiţiile până când termină construcţia. […] Noi le oferim o consultanţă pentru a vedea soluţiile, pentru că animalele trebuie cazate în condiţii de bunăstare“, a specificat Costică Retea, directorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj.

Scandalul de la Zoo Craiova, pe scurt

Cinci pui de leu, în două serii, o dată patru, şi altă dată unul, s-au născut şi au murit în anul 2013, la Grădina Zoologică din Craiova, cea mai mică din ţară. După moartea primilor patru pui, administratorul grădinii, Ion Cojocaru, a fost dat afară, împreună cu tehnicianul veterinar. Contractul cu medicul veterinar Ionel Avram a fost reziliat. După o lună, încă un pui de leu, Ţuculina, a fost descoperit la Zoo Craiova, dar a murit ulterior, la vârsta de aproximativ şase luni. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acest lucru, deşi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că îl va sancţiona pe directorul RAADPFL Craiova, Florin Lungu. „Şi împotriva domnului Lungu voi lua sancţiuni disciplinare. Dumnealui are un contract de management şi vreau să văd din punct de vedere legal ce sancţiune pot să îi dau. Nu am avut timpul fizic, efectiv, să mă interesez de aceste lucruri“, spunea Lia Olguţa Vasilescu, la acel moment proaspăt întoarsă dintr-o vizită în China.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS