17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul Mariei Schutz se rejudecă

Dosarul Mariei Schutz se rejudecă

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au hotărât, luni, rejudecarea dosarului în care Maria Schutz, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste cinci milioane de euro.
Femeia de afaceri Maria (Lili) Schutz şi alţi trei inculpaţi – Ion Dascălu, Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte al aceleiaşi instituţii, au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA în decembrie 2007. Maria Schutz a fost acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu – de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea – pentru complicitate la bancrută frauduloasă în formă continuată. Maria Schutz a fost acuzată că devalizat şi a falimentat Orser SA Oradea şi Sere Codlea, aducând un prejudiciu de peste cinci milioane de euro.
În legătură cu Sere Codlea, procurorii au reţinut că „adevăratele intenţii ale inculpatei Maria Schutz au fost demonstrate şi de modul de administrare a SC Sere Codlea SA, ajungându-se la falimentarea societăţii după ce în prealabil aceasta a fost devalizată. Acest lucru a fost realizat de inculpată prin folosirea SC Gini Transcom SRL Craiova“.
Anul trecut, la sfârşitul lunii mai, Tribunalul Bihor i-a condamnat pe cei patru inculpaţi, Maria Schutz primind pedeapsa cea mai mare – 12 ani de închisoare. Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au primit câte zece ani de puşcărie, iar Ion Dascălu a fost condamnat la doi ani de închisoare. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să achite împreună ADS sumele de 3.100.882 de dolari, 6.667.069 de lei şi 1.330.760 de euro. Separat, Maria Schutz şi firmele prin care ar fi comis infracţiunile – Worldser Ţuglui şi AGRO 2001 Ţuglui -, trebuie să achite ANAF 14.803.588 de lei, iar SC Electrocentrale Oradea SA suma de 3.457.510 lei. Tot de la Maria Schutz, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Braşov trebuie să primească drept despăgubiri suma de 2.317.904 lei. De asemenea, Maria Schutz trebuie să plătească împreună cu Dascălu către ANAF suma de 19.496.979 de lei.
După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au formulat apel, iar luni, 17 februarie, Curtea de Apel Oradea a hotărât ca dosarul să fie rejudecat de magistraţii Tribunalului Bihor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS