Acasă Local Cine l-a bătut pe Iulian din Mischii: poliţia sau duşmanii?

Cine l-a bătut pe Iulian din Mischii: poliţia sau duşmanii?

Un tânăr de 22 de ani, din comuna doljeană Mischii, sat Motoci, susţine că a fost bătut pe 6 februarie de poliţiştii care l-au chemat la post pentru a-l audia într-un dosar în care este acuzat de furt. Acesta spune că ar fi fost bătut în mai multe secţii de poliţie, atât la Mischii, cât şi la Balota şi Bulzeşti. Tânărul a ajuns şi la spital, iar potrivit fişei de internare înregistrate pe 6 februarie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, acesta are ca diagnostic multiple traumatisme prin agresiune fizică. În ciuda acestor fapte, el apare ca fiind audiat doar la Poliţia din Mischii, pe 4 februarie.

Misterul pluteşte în comuna doljeană Mischii, unde Iulian Dragomir, un tânăr de 22 de ani din satul Motoci, susţine că ar fi fost bătut de poliţiştii care l-au audiat în cazul unui furt. Acesta este acuzat că ar fi furat suma de 1.300 de lei de la un bătrân din comună. „Au zis că aş fi furat nişte bani de la un om, eu nu i-am luat şi m-au bătut. […] Mi-au dat la piept, coaste, la ochi, mi s-a vindecat, dar mă doare pieptul. Seara, când e să dorm, mă vaiet de durere, tremur, mi-e rău, îmi vine să vomit“, povesteşte Iulian. Acesta a relatat că poliţiştii „m-au ameninţat că, dacă nu recunosc, oricum mă prind, mă bat, şi le-am zis că de ce, că nu am făcut nimic. Orice ai face, trebuie să zici ca ei. Prima dată am fost la Bulzeşti şi pe urmă la Balota, m-au bătut şi acolo, şi acolo, şi apoi aici, la Mischii. Maică-mea a vrut să declare şi ea ce a auzit, dar nu au vrut să o bage în seamă. Eu, acum, cu ochiul stâng nu prea mai văd“, susţine tânărul.

Trăiesc în mizerie la marginea satului Motoci

Vorbele acestea sunt susţinute şi de mama tânărului, Elena Dragomir, care povesteşte: „A fost bătut. Noi ne-am dus de aici până la Mischii, l-au luat de lângă mine şi a venit seara, l-au adus. Era bătut, era cu şeful de post, că şeful de post l-a adus acasă. Piciorul nu-l mai putea pune jos, era vai de mamă de om“. Ea şi fiul ei trăiesc la marginea satului Motoci, într-un fost grajd, proprietate a primăriei, şi beneficiază de ajutor social, iar condiţiile în care locuiesc sunt mizere. Într-o cameră insalubră trăiesc şi mama, şi fiul, iar mirosurile de mucegai şi de igrasie sunt greu de suportat. „Ce să facem, am fost căsătorită, dar omul e mort de când avea copilul şase ani. Avem banii ăia, 130 de lei de la asistenţa socială. Eu am lucrat câţiva ani, sezonier. Şi copilul munceşte, dar acum ce să mai muncească?“, se întreabă femeia. Băiatul ei a ajuns iar luni seară la spital, cu ameţeli, febră, frisoane şi stări de vomă. „Noi am făcut tot ce am putut pentru ei. Nu am unde să îi mut în altă parte, le-am deszăpezit drumul iarna, ca să nu fie izolaţi, am avut grijă să nu moară de frig, au ajutor social… Cu ce am putut i-am ajutat“, a povestit primarul din Mischii, Gheorghe Popa.

„Arăta bătut, îl durea mâna, îl durea faţa“

Unul dintre vecinii mai îndepărtaţi ai familiei Dragomir, Matei Aurelian, este cel care a chemat ambulanţa în ziua în care Iulian ar fi fost bătut de poliţişti. Acesta spune că, dimineaţa, băiatul nu avea nimic, iar seara era lovit. „Eu l-am văzut trecând pe aici, pe uliţă. Am auzit că l-a bătut poliţia, m-am dus prima dată şi nu mi-a răspuns nimeni, a doua oară m-am dus cu băiatul meu şi i-am găsit acolo, pe maică-sa şi pe el. L-am chemat, a ieşit afară, l-am văzut şi am dat telefon la ambulanţă. Arăta bătut, îl durea mâna, îl durea faţa. Am văzut cum arăta, l-a adus maică-sa vai de mamă de om, de acolo, din zăpadă…“, povesteşte vecinul familiei. Unii de prin sat spun că bărbatul a fost văzut cu cătuşe puse în faţa Postului de Poliţie din Mischii, chiar în dimineaţa zilei în care a ajuns şi la spital.

Audiat pe 4 februarie, adus la spital pe 6 februarie

Datele poliţiei arată altfel, însă. De aici vine şi misterul. Conform datelor oferite de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, bărbatul apare ca fiind audiat pe 4 februarie la Postul de Poliţie din Mischii, aşa că ar mai fi rămas o zi şi ceva în care tânărul ar fi putut fi bătut de altcineva. Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, nu a fost înregistrată încă o sesizare din partea tânărului, prin care să reclame faptul că ar fi fost agresat. „Persoana respectivă este suspectată de comiterea unui furt. Până în momentul vorbirii, la compartimentul nostru care se ocupă cu verificarea unor astfel de situaţii nu s-a primit o sesizare din partea bărbatului respectiv. Cu siguranţă, în momentul în care va fi primită, va fi luată foarte în serios şi se vor face investigaţii, pentru că inspectorul-şef nu este de acord cu astfel de comportament al poliţiştilor“, a declarat Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

Traumatisme multiple prin agresiune fizică

Bărbatul, însă, nu a putut face reclamaţii în tot acest timp. Situaţia financiară şi starea fizică nu i-au permis să vină la Craiova, dar astăzi a reuşit să ajungă în oraş, pentru a-şi ridica de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă Craiova hârtia de care avea nevoie pentru Institutul de Medicină Legală Craiova. În acest document, este specificat faptul că bărbatul a fost supus la două examene paraclinice pe 6 şi 7 februarie, având ca diagnostic „traumatism cranio-cerebral acut, traumatism minor hemitorace stâng, contuzie gambă stângă, traumatism cranio-facial minor prin agresiune fizică“. Între timp, cazul a fost luat în vizor de reprezentanţii IPJ Dolj. „Cel în cauză este aşteptat şi are tot dreptul să se adreseze şi procurorilor, care, de asemenea, au atribuţii pentru verificarea poliţiştilor, iar eu o să îi raportez comandantului despre chestiunea aceasta şi mai mult ca sigur o să fie dispusă deja efectuarea de verificări“, a declarat Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism. Crede că poveştile oamenilor sunt cele mai importante şi de aceea, împreună cu Ana Dănescu, vrea să aducă mai aproape poveştile simple cu şi despre oameni, într-o emisiune-reportaj.
Exit mobile version