3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCele mai grave probleme cu care se confruntă craiovenii

Cele mai grave probleme cu care se confruntă craiovenii

http://www.youtube.com/watch?v=sWWQr9r4Euw

\n

Facturile mari la întreţinere şi lipsa locurilor de muncă pentru tineri par fi principalele probleme ale locuitorilor din Bănie în momentul de faţă.

Craiovenii se plâng că facturile la întreţinere sunt foarte mari, iar salariile şi pensiile nu ajung pentru a plăti aceste sume, astfel că se acumulează restanţe şi datorii. „Cea mai gravă problemă este întreţinerea. Facturile sunt imense în timpul iernii şi banii sunt puţini“, spune Ilie Sandu. O altă problemă menţionată de bărbat este infrastructura, străzile pline de gropi.
„Cea mai gravă problemă este întreţinerea prea mare, iarna trebuie să plătim căldura, şi sunt nişte sume mari. Deşi doamna primar spune că gigacaloria are o sumă fixă, totuşi această sumă e prea mare. Trebuie făcute restructurări la Termoficare, sunt prea mulţi oameni care nu fac nimic“, povesteşte Ion Furtună.
Întreţinerea la bloc este şi pentru Viorica Barbu o problemă prioritară, femeia crede că facturile sunt exagerate: „Problema cea mai gravă este plata întreţinerii la bloc şi la casă, toate cheltuielile sunt mari. Mie nu-mi ajunge pensia pentru a plăti aceste facturi exagerate“. Şi Ana Oprescu se confruntă cu aceeaşi problemă: „Facturile sunt mari în general, dar mult mai mari pe parcursul iernii, ele trebuie plătite până la un termen-limită şi uneori nu ai banii atunci când trebuie să plăteşti“.

„Lipsa locurilor
de muncă pentru tineri este o mare problemă“

Dacă mai toţi craiovenii sunt nemulţumiţi de cuantumul facturilor la întreţinere, tinerii se plâng de lipsa locurilor de muncă. Ei spun că toţi angajatorii cer oameni tineri şi cu experienţă. Mădălin Truşcă consideră că nu ai unde să capeţi experienţă şi fără ea nu te angajează nimeni. „Lipsa locurilor de muncă pentru tineri este o mare problemă. Autorităţile nu-şi dau interesul pentru oameni, şi aproape deloc pentru tineri. Ar trebui să se dea mai multă importanţă tinerilor pentru că de ei depinde viitorul. Sunt tineri care nu au experienţă, dar nici nu li se oferă ocazia să o capete. Eu dacă merg undeva să lucrez mi se cere experienţă, dar cum capăt acea experienţă dacă stau acasă şi nu mă bagă nimeni în seamă?“. Tânărul mai spune că s-a confruntat cu această problemă până a ajuns să se angajeze.
„Mulţi termină şcoala şi nu au unde să se angajeze. Găsirea unui loc de muncă e o adevărată provocare, care se dovedeşte în cele din urmă o mare problemă. Locurile de muncă sunt prea puţine. Ar trebui să existe şi destui bani pentru a plăti salariile pentru că nimănui nu-i place să lucreze pe un salariu mic în România. Ar trebui forţă de muncă plătită mai bine“, spune Ema Antonie, care încă nu a terminat liceul. Nesiguranţa zilei de mâine indusă de lipsa unui loc de muncă îl nemulţumeşte şi pe Bujor Socoteanu. „Lipsa unui serviciu… Aceste chestii nu erau pe timpul lui Ceauşescu. Îmi pare rău să o spun, dar situaţia e destul de gravă, la ora actuală toţi cei de la conducere nu au nici o legătură cu sistemul. Problemele micro şi macroeconomice îi depăşesc. Trebuie analizată situaţia. Dacă ne uităm pe stradă, vedem lumea neliniştită, supărată pentru că mulţi nu au unde să muncească“, zice craioveanul.

„Zăpada a lăsat noroaie, mai multe gropi şi străzi murdare“

Zăpada care tocmai a trecut a lăsat în urma ei noroi, numeroase gropi şi multe străzi murdare. Lipsa canalizărilor este o altă problemă care îi deranjează pe cetăţenii Băniei. De pildă, Marius Mitran spune că în Brestei e un adevărat calvar din cauza lipsei canalizării: „Sunt probleme cu drumurile pentru că nu există canalizări. Am înţeles că vor fi proiecte mari pentru următorii ani şi sper că se vor realiza, mai ales că vrem ca oraşul să devină capitală culturală europeană“. „Cea mai mare problemă sunt străzile din municipiu, care sunt distruse, mai ales după zăpada care a fost“, povesteşte Ovidiu Balaci. Craioveanul crede că factorul natural distruge, dar oamenii trebuie să facă ceva în ceea ce priveşte îmbunătăţirea infrastructurii.
În categoria străzilor murdare intră şi mizeria lăsată de oameni, dar şi de zăpezile care tocmai s-au topit. Unii cetăţeni se plâng că oraşul este foarte murdar în comparaţie cu alte localităţi: „Curăţenia lasă de dorit în Craiova, în ultimul timp e mai multă mizerie. Mizerie fac şi câinii. Şi ei sunt o mare problemă pentru că muşcă oamenii şi se duc la containere pentru a găsi ceva de mâncare. Scormonesc şi dau toate gunoaiele pe jos“, spune o craioveancă.
Pentru Alin Iovan, o mare problemă este transportul în comun: „E supărătoare aglomeraţia din mijloacele de transportul în comun. Autobuzele sunt foarte vechi şi oamenii se înghesuie. Uneori aştept să vină alt autobuz decât să mă înghesui. Mai e o problemă, şi anume câinii, care se pare că sunt un real pericol“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS