17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVeteranii nămoalelor

Veteranii nămoalelor

http://www.youtube.com/watch?v=B9lyLn58JPQ

\n

Locuitorii din cartierul craiovean Veterani se afundă tot în mocirlă. După ce au înţeles că autorităţile nu o „să-i scoată“ prea curând din nămoale, s-au apucat să-şi amenajeze singuri străzile. Între timp, au început lucrările pentru canalizare şi localnicii au fost „aruncaţi“ mai rău în mocirlă.

În cartierul craiovean Veterani ai impresia că eşti la marginea lumii. Trebuie să priveşti cu atenţie în jur ca să ghiceşti „străzile“. Cu cât înaintezi în inima cartierului, nămolul ajunge la gleznă şi rişti să te afunzi în gropile rămase în urma lucrărilor de canalizare. Oamenii care au ales să-şi ridice case aici nu au crezut că vor trece prin aşa încercări grele şi, mai ales, că nu o să poată ieşi din propria casă din cauza mocirlei. Aşa păţesc în fiecare primăvară şi toamnă, când se topeşte zăpada sau când plouă. Nici când ninge nu au o viaţă mai uşoară.
Ca să poată circula, localnicii au scos bani din buzunar, au cumpărat zeci de rabe cu pietriş pe care l-au pus pe străzi. Numai că de anul trecut a început chinul. Au început lucrările pentru canalizare, străzile au fost răscolite de utilaje, iar la ieşirea din iarnă sunt pline de nămol. „Drumurile aici nu există, sunt inaccesibile. Oamenii de aici au copiii la şcoală, merg la serviciu… Nu se poate ajunge la un magazin să-ţi cumperi o pâine. Toate străzile de aici – Artileriei, Vânători de Munte, Eroii Sanitari – sunt pline de mocirlă. Când pleci de acasă, trebuie să ai haine de schimb, încălţăminte de schimb ca să ieşi la stradă. Este dezastru. Am vorbit cu primarul şi ne-a promis că se rezolvă. Noi am pus bani din buzunar, anul trecut, 5.000 de lei, am cumpărat piatră, am plătit utilaje şi ne-am amenajat singuri străzile. Acum s-a lucrat la canalizare şi au răscolit toată strada. Firma care a lucrat nu a pus pietrişul la loc. Nu mai poţi să mergi nici pe jos, nici cu maşina. Şi la ţară, dacă mergi pe arătură, este mai bine“, a spus Hari Pîrvuleţu, locuitor din cartierul Veterani.
Oamenii au ajuns să facă haz de necaz. Se plâng de ani buni, dar nimeni nu i-a luat în seamă. „Aici suntem pe strada Artileriei, care îşi merită numele pentru că arată ca un poligon de tragere, ca după război. Ne descurcăm foarte greu. Nu putem să chemăm o ambulanţă. Locuim ca în epoca de piatră. Am primit autorizaţie de construire, plătim taxe, dar locuim ca în lumea treia. Problema este cunoscută şi la primărie. Firma care lucrează trebuia să ne refacă strada. Noi am pus bani din bugetul nostru, câte 1.000 de lei, dar a fost în zadar. Şi după ce am amenajat cât de cât străzile, a venit o firmă şi a răscolit tot. Când pământul este plin de apă, vă daţi seama ce este acolo? Plus utilajele astea de mare tonaj care circulă zilnic pe aici. Nu vrem condiţii de centru, dar cred că merităm şi noi mai mult“, declară Costel Cât, localnic.

Chinurile lucrărilor de canalizare

Străzile din cartierul Veterani sunt mai rău decât drumurile de ţară. „Eu locuiesc pe strada Eroii Sanitari. Acolo este mai rău ca aici. Eu am plătit o maşină de lemne şi de patru zile nu poate să ajungă. Şi eu am participat la plata pietrei ca să pietruim străzile. Mergem în cizme de cauciuc, ne ducem nepoţii în braţe. Altfel nu se poate“, afirmă George Lăpăduş, alt localnic.
Oamenii spun că după săpăturile pentru canalizare în pământ apar adevărate cratere. „O vecină a scăpat acum o zi – două cu maşina într-o groapă. Parcă este nisip mişcător… Uitaţi-vă la maşinile noastre! Am mers până în centru să duc soţia la muncă. Până sus este plină de nămol. Mă opreşte poliţia şi îmi zice să mai spăl şi eu maşina. Îi arăt buletinul… Când o să am şi eu apă pe aici, atunci o să spăl şi maşina“, afirmă Dumitru Anghelescu, alt locuitor al cartierului Veterani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS