14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Titu Maiorescu

Titu Maiorescu (numele său complet era Titu Liviu Maiorescu) s-a născut la Craiova, pe 15 februarie 1840.
Între 1846 și 1848, Titu Maiorescu este elev al școlii primare din Craiova. În zilele revoluției, Ioan Maiorescu plecând în misiune la Frankfurt, Maria Maiorescu pribegește cu copiii la București, Brașov, Sibiu. Prin decembrie 1848, sub conducerea lui Avram Iancu, familia lui Ioan Maiorescu ajunge la Blaj. Din nou la Brașov. Titu Maiorescu continuă cursul primar (1848/1849 și 1849/1850) la școala protodiaconului Iosif Barac, unde urmează primele două clase elementare.
Între 1850 – 1851, absolvind școala primară, Titu Maiorescu este înscris la Gimnaziul românesc din Şchei-Brașov, unde îl vede pe Anton Pann, care îi va lăsa o impresie de neșters. În septembrie 1851, familia Maiorescu se stabilește la Viena. În octombrie, Titu Maiorescu este înscris în clasa I la Gimnaziul academic, anexă pentru externi a Academiei Tereziene. Peste o lună i se echivalează anul de gimnaziu de la Brașov și este trecut în clasa a II-a.
În timpul șederii familiei sale la Viena, Titu Maiorescu urmează cursurile Academiei Tereziene. În această perioadă începe redactarea „Însemnărilor zilnice“ în 42 de caiete pe care le va continua până la sfârșitul vieții și care constituie o prețioasă sursă de cunoaștere a omului Maiorescu.
Titu Maiorescu a fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor român, prim-ministru al României între anii 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza junimismului și „piatra de fundament“ pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale sau Ioan Slavici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS