14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimării acţionate în instanţă pentru recuperarea taxei de gunoi

Primării acţionate în instanţă pentru recuperarea taxei de gunoi

Societatea de salubritate Polaris va acţiona în instanţă trei primării gorjene pentru recuperarea datoriilor la depozitarea gunoiului menajer. Juriştii firmei au realizat deja documentaţia pentru a fi depusă în instanţă, după ce au epuizat toate formalităţile administrative de încasare a debitelor. Potrivit conducerii Polaris, primăriile gorjene au datorii de peste 500.000 de lei la furnizorul de servicii de salubritate care deţine şi depozitul ecologic central de la Târgu Jiu. Beneficiarii cu cele mai mari debite care vor fi acţionaţi în instanţă sunt cei din Rovinari, cu o datorie de 100.000 de lei, Turceni Sal, care acţionează la Turceni, cu o datorie de 80.000 de lei, şi Salubris Gilort Târgu Cărbuneşti, cu 85.000 de lei debite la Polaris. Primăriile colectează deşeurile şi le aduc la depozitul central de la Târgu Jiu. Taxa percepută primăriilor de către Polaris pentru depozitarea gunoiului este de 17,8 euro tona, fără TVA.

1,8 milioane de lei datorii de recuperat de la asociaţii

Luis Popa, directorul Polaris M Holding Târgu Jiu, a declarat că debite au şi asociaţiile de proprietari din municipiu. Astfel, datoria acumulată în prezent totalizează 1,8 milioane de lei. Tariful pe persoană este de aproximativ 4,8 lei pe lună. De asemenea, agenţii economici din Târgu Jiu plătesc o taxă de 109,19 lei pe metru cub. Potrivit lui Luis Popa, tarifele pentru asociaţiile de proprietari şi agenţii economici din oraş includ colectarea, transportul şi depozitarea. Deşi tariful la gunoi pentru asociaţiile de proprietari nu a mai fost mărit de câţiva ani, datoriile rămân în continuare mari. Dacă nu vor fi convinse să plătească, şi asociaţiile de proprietari vor fi acţionate în instanţă pentru recuperarea debitelor.

Începe spălarea tuturor containerelor

În ceea ce priveşte acţiunile dedicate igienizării zonelor de colectare a gunoiului şi curăţeniei de primăvară, Luis Popa a declarat că acestea vor fi demarate începând de săptămâna viitoare. „Vom începe acţiunile de curăţenie de săptămâna viitoare, dacă vremea va fi tot caldă. Am mai început devreme anul trecut şi apoi a nins. Oricum, ce este făcut acum e bine făcut. Vom spăla în primul rând toate eurocontainerele de gunoi din oraş. Vom face reparaţii şi vom vopsi ţarcurile, şi vom avea echipe care vor face curăţenie pe lângă aceste ţarcuri: vom strânge buruienile şi vom turna bitum unde este nevoie. În acelaşi timp, clopotele de 2,2 metri cubi şi cele de 1,1 metri cubi care sunt la platforme o să fie şi ele spălate. Vom repune afişe pe ele ca să ştie omul pentru ce trebuie folosite, mai ales că oraşul Târgu Jiu s-a înscris la concursul organizat de Ecorom. Până anul trecut, aveam de spălat anual aproximativ 720 de eurocontainere. Începând de anul acesta, având în vedere că 80 de eurocontainere sunt îngropate, avem de spălat 640. Şi platformele subterane vor fi spălate şi dezinfectate. Clopote pentru colectarea selectivă avem în total 160 şi urmează să fie spălate. Din martie vom începe să construim următoarele 20 de platforme subterane, prin care se elimină mirosul neplăcut. Investiţia cu platformele subterane se ridică la aproximativ 700.000 de euro, iar aceasta nu influenţează tarifele plătite de locuitorii municipiului Târgu Jiu“, a precizat directorul Polaris, care de la 1 martie va muta casieria de colectare a taxei de salubritate în clădirea Anairo, de lângă Gara Târgu Jiu, la etajul 1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS